Skytteföreningens historia
I början av 1960-talet väcktes tankar att Väse samhälle skulle expandera norrut och då låg skjutbanan vid Gustås i vägen. Här huserade Hammars Skytteförening med sin 300m bana och tillhörande skyttepaviljong. Idag finns här Väses hockey- och fotbollsplaner. Ölme skytteförening hade en mindre skjutbana belägen norr om gården Vall i Ölme och i behov av upprustning. Samtal kom att föras mellan skytteföreningarna och samtalen utmynnade i en gemensam skytteförening, med nya namnet Väse-Ölme Skytteförening, kunde bildas år 1962. Tillsammans med hemvärnet, verksamt i både Väse och Ölme, beslöts att satsa på en ny skjutbana sydost om Väse samhälle utmed vägen mot Strandvik. Här skulle inte smällarna störa omgivningen…
Marken styckades av från fastigheterna Björkvik och Norra Bottenvik för att bygga en 300m bana med skjutvallar på 100, 200, 300m och mot 6 tavelställ. Även en 50m bana med 6 tavelställ för ungdomsverksamheten. Det uppfördes även en skyttepaviljong/hemvärnsgård om cirka 100m2. Denna kunde, efter ett samarbetsavtal mellan skytteföreningen och hemvärnet, utnyttjas för respektives aktiviteter. I oktober 1963 invigdes skjutbanan högtidligt av landshövdingen, försvarsområdesbefälhavaren, korum hölls och armens musikkår spelade inför en stor skara intresserade.
Skjutvallarna på 50 och 300m avstånden, som bestod av finsingel och låg under bar himmel, blev senare förbättrade med asfaltskikt, träväggar och takplåt. 300m banans 6 tavelställ hade även utvidgats till nuvarande 8. Under 1990-talet utvidgades även 50m banan till 8 tavelställ och antalet korthållsgevär kompletterades också till 8 st. Nu tillkom också en ny medlemskategori i form av jägare som ville skjuta in sina jaktvapen inför jaktsäsongens start. Skottbullret blev senare allt för besvärande för grannarna till skjutbanan, då en tät granskog togs ner av markägaren. För att begränsa skjutandet införde vi skjuttider och satte upp en bullerdämpad skjutkur vid 100m vallen. Dessa åtgärder begränsade smällarna till det acceptabla för omgivande grannar.
Det var under de första tjugo åren som skytteframgångarna var som störst i föreningen. Ban- och fältskytte med mausergevär var populära tävlingsformer och vid de olika mästerskapen inom länet förekom ofta skyttar från Väse-Ölme högt upp i resultatlistorna. Då anordnades det t.ex. förbunds-mästerskap (DM) med 3-400 deltagare, trekrets mästerskap med 100 skyttar och kretsmästerskap med 50-talet deltagare. Dessutom inbjudningstävlingar årligen inom bana och fält på ett tjugotal platser. Dessutom sköts det s.k. hemmabanetävlingar som Stockholmstidningen, NWT-pokalen, Fritz Olssons, Junitävlan m.m. vilka gav framgångar både individuellt och i lag för våra skyttar. Ungdomsskyttet fostrade många duktiga skyttar på den tiden, som Olle Eriksson, Ölme, vilken blev Svensk Junior-mästare i fältskytte 1966. Denna bedrift upprepades 1967 av Lasse Ericsson, Väse. Dessa segrar får fortfarande anses höra till föreningens största framgångar. Generationsförändringar på slutet av 1900-talet minskade användningen av 300m banan, men vi är glada för alla ungdomar som kommer till oss årligen för att utnyttja 50m banan och få lära sig grunderna med korthålls-skyttet. Det vore inte fel med en ny JSM-vinnare….
Vi är glada över att skjutbanan efter 60 års användande fortfarande håller den kvalitet/säkerhet som ställs från ansvariga myndigheter. Idag planeras det för en framtida utbyggnad av Väse samhälle mot sydost och därmed mot vår skjutbana. Om våra aktiviteter skulle öka från skjutvallen på 300m, måste förmodligen bullret begränsas liknande det som gjorts med skjutkuren på 100m vallen.