Vad behöver man för utrustning för att orientera? Till skillnad mot många andra idrotter är det inte så mycket man behöver, men en del finns det.
Vad behöver man för utrustning för att orientera? Till skillnad mot många andra idrotter är det inte så mycket man behöver, men en del finns det.
Då vi rör oss i skog och mark behöver man oömma kläder som man kan springa i skogen med (och gärna kläder som inte suger upp vatten som en svamp) och ett par skor som passar för samma sak.
Är du nybörjare räcker det gympaskor. Det finns speciella orienteringsskor och om du fortsätter med orientering så rekommenderar vi antingen trailskor eller orienteringskor då de dels ger bättre skydd och dels ger mycket bättre fäste än vanliga löpardojor.
Klubben har klubbkläder (träningsoverall, tävlingströjor etc) som går att beställa via vår hemsida. Normalt är klubbshopen öppen de två första veckorna i maj för leverans i augusti samt de två första veckorna i februari för leverans i april.
Kartor är en grundsten i orientering men det är inget som varje orienterare behöver köpa in. Nödvändig karta får man på plats vid varje träning och tävling.
Kompass behöver man ha för att ha koll på vart man skall ta vägen. Klubben har ett antal kompasser vi kan låna ut till dig som är nybörjare.
Om man fortsätter sitt orienterande efter nybörjarkursen behöver man sedan köpa sig en egen kompass. Vi brukar rekommendera att införskaffa en så kallad tumkompass. Det kan man göra i sportaffärer eller på nätet (t.ex https://www.letro.se/ eller http://www.olspecialisten.com/ ). Det brukar även att gå att köpa kompasser ute på tävlingar då det ofta finns försäljning av orienteringsprylar där.
I den moderna orienteringen använder man sig av elektronisk stämpling vid kontrollerna. Denna genomförs med hjälp av en så kallad stämplingspinne. Det är en liten löparbricka med ett RFID-chip som du håller i handen och stämplar med vid kontrollerna längs banan. Chipet lagrar information om stämplingstidpunkt och kontrollnummer och vid målet läses all information av då du ”stämplar ut”.
Klubben har ett antal pinnar till utlåning för dig som är ny, men precis som med kompass är detta något man behöver skaffa en egen av om man fortsätter att orientera. Vanligaste pinnen heter Sportident och kan beställas på deras hemsida (http://www.sportident.se/ ). SI pinne modell 9 eller 10 är att rekommendera.
Till den kan man om man vill köpa en säkerhetssnodd (så att man minimerar risken att tappa bort pinnen). En sådan kan man beställa ifrån t.ex Letro Sport (https://www.letro.se/ Sök på Orienteringstillbehör – Säkerhetssnodd).