A till Ö
App
I Vasaloppsappen får du senaste nytt från Vasaloppet. Du kan följa deltagare i loppen, och hitta inspiration för träning och tävling.
Bagage
Deltagare kan skicka bagage från start till mål med våra transporter. Efter mål finns bagage sorterat efter nummerserie i anslutning till duschen.
Bryta loppet
Om en deltagare bryter loppet ska den uppsöka sjukvården vid närmaste kontroll, eller vid målet. Sjukvårdarna tar hand om chippet och rapporterar brytningen. Räddnings- och sjukvårdstjänstens funktionärer äger rätt att ta deltagare ur spåret om det krävs.
Buss
Det går bussar till start och tillbaka efter målgång. Bussturer bokas på vasaloppet.se.
Chip
För tidtagning i skidloppen används chip, som fäst med kardborreband runt höger vrist. Om du som funktionär hittar ett chip, eller får ett chip av en deltagare eller publik, ska du lämna det till din närmaste arbetschef på ditt funktionärspass. Du kan också lämna in chippet till receptionen på Vasaloppets Hus i Mora. Deltagare som inte lämnar tillbaka sitt chip debiteras 400 kr.
Diplom
Alla deltagare som fullföljer sitt lopp får ett diplom. Det hämtas ut i målområdet.
Dusch
Dusch finns på Prästholmens IP. Gratis bussar går regelbundet mellan målområdet och duschen.
Undantag: Nattvasan har endast dusch på Mora Gymnasium. Vasaloppet har dusch på både Prästholmens IP och Mora Gymnasium. Deltagarna delas upp utifrån startnummer.
Se även Ombyteskläder.
Följa loppen
Loppen går att följa på plats, och via vasaloppet.se, Vasaloppsappen och Vasaloppet.TV. Det går också att följa sådant som händer runt Vasaloppet via Instagram och Facebook.
Försäkring
Vasaloppet tecknar olycksfallsförsäkring för deltagare i samtliga motionslopp. I Vasaloppet och Tjejvasans tävlingsklass är åkarna försäkrade genom den egna klubben. Klubbtillhörighet är därför obligatorisk i dessa lopp. Som funktionär är du också försäkrad.
Hemmavasan skidor
Hemmavasan skidor är motionslopp i längdskidåkning, som hämtat sina distanser från Vasaloppets ordinarie skidlopp. Under perioden 21 februari–2 mars 2023 går det att delta i Hemmavasan skidor var och när man vill.
Den som är anmäld till ett skidlopp i Vasaloppets vintervecka 2023 kan boka om till Hemmavasan skidor.
Vasaloppsappen används för att registrera tiden under loppet.
Id-lapp
Vid nummerlappsutlämningen får alla deltagare en ID-lapp. På den ska de skriva sitt namn, den adress de har i samband med loppet, samt uppgifter till anhörig som är kontaktbar under loppet. De ska även ange eventuella sjukdomar och medicinering. Lappen fästs på nummerlappens insida.
Kranskulla och kransmas
Kranskulla och kransmas finns i Ungdomsvasan och Vasaloppet. Tjejvasan har endast kransmas. 2025 års kranskulla är Maja Heikki och kransmas är Arvid Jerkgård.
Medalj
Alla deltagare som fullföljer sitt lopp får en deltagarmedalj direkt efter målgång (om de inte tilldelats placerings- eller prestationsmedalj). I Vasaloppet får de som klarar av att åka loppet på segrartiden plus 50 procent (i dam- respektive herrklass) en prestationsmedalj. I Stafettvasan får sista sträckans åkare fem medaljer till hela laget, direkt efter målgång. 10- och 20-årsmedaljer delas ut till de som genomfört Vasaloppet, Öppet Spår eller Nattvasan 90 10 och 20 gånger. Ett lopp per år får räknas. Utdelningen sker vid diplomutlämningen i Centrumkyrkan mot inlämnande av ett ifyllt medaljkort.
Mål
Alla lopp, utom Barnens Vasalopp skidor i Sälen, går i mål under målportalen i Mora.
Nummerlappar
Alla deltagare ska bära nummerlapp. Nummerlappen får inte avlägsnas under loppet och måste bäras väl synlig. Nummerlappar och chip hämtas ut vid tävlingsexpeditionen på startplatsen i Sälen eller på Kyrkogatan (gågatan) i Mora. Nummerlapp och chip som inte hämtats ut dagen före loppet finns i tävlingsexpeditionen på startplatsen. Vasaloppet 10 har endast uthämtning i Mora.
Ombyteskläder
Deltagare kan skicka bagage från start till mål med våra transporter. Efter mål finns bagage sorterat efter nummerserie i anslutning till duschen.
Reptid
För deltagarnas säkerhet finns så kallade reptider vid vissa kontroller – ett klockslag för sista passering. Kontrollen måste lämnas inom 10 minuter efter att reptiden passerat. Om deltagaren kommer för sent till en kontroll måste den bryta loppet. Busstransport ordnas till målet i Mora. Reptider finns under respektive lopp.
Resultat
Resultat- och deltagarlistor från samtliga finns på vasaloppet.se.
Sjukvård
I samtliga lopp finns sjukvård vid start, samtliga officiella Vasaloppskontroller och i målet. Läs mer på sidan Sjukvård.
Spåret
I skidspåret gäller följande: Håll till höger, kör om till vänster. Håll avstånd, och håll stavarna intill kroppen. Skräp får endast slängas i skräpzoner och vid kontrollerna.
Start
För startplatser och starttider, se respektive lopp.
Tidtagning
Se Chip.
Trafik
Med tanke på den ansträngda trafiksituationen som råder från Sälen–Mora under vinterveckan är det viktigt att du beräknar extra restid till ditt funktionärspass. Vissa vägar är enkelriktade vissa dagar, se trafikkartorna.
Tv
Vasaloppets tv-kanal, Vasaloppet.TV, sänder direkt från loppen.
Vallaservice
Inför loppet kan deltagare boka vallaservice på vasaloppet.se. Vasaloppets officiella vallaservice ligger på Moragatan i Mora centrum och intill nummerlappsutlämningen vid Vasaloppsstarten i Sälen. Gratis vallaservice finns under alla individuella lopp på Vasaloppskontrollerna Detta gäller inte Stafettvasan, Nattvasan 90, Nattvasan 45 och Nattvasan 30. På Stafettvasan finns möjlighet att komplettera sin fästvallning vid växlingskontrollerna. Betalning görs via Swish.
Vasaloppskontroll
Mellan Sälen och Mora ligger följande Vasaloppskontroller: Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg, Eldris.
Ålder
Alla lopp har en minimiålder. Du får till exempel delta i Vasaloppet från året du fyller 19 år. Minimiåldern finns under respektive lopp.
Öppettider
Se sidan Öppettider.