Alvins Minne
Vem var Alvin Pettersson?
Alvin "Olof" Pettersson
Född: 20 september 1910
Avled: 3 juli 1990 (79år gammal)
Maka: Anna Josefina (född Larsson)
Barn: 4st.
Alvin Pettersson föddes i Grottorp strax utanför Upphärad. En bonnpojk som under några år tog klivet in i bageribranchen. Sen fortsatte arbetslivet i Upphärads Snickerifabrik fram till sin pensionering 1975. Tillsammans med makan Anna drev han mellan åren 1932-1934 Centralcafeét. Men den äldre generationen idag minns nog än "Alvins Kioskrörelse" som började 1953, och var igång ända fram till 1977.
Man kunde ofta se Alvin med en kamera i hand, och genom linsen skildrade han samhällets utveckling i stort. Han var en del av Trollhättans Tidning sedan 1949, och även frilansat för Nya Älvsborgaren och ELA. Enligt historien var proceduren densamma vecka efter vecka. Alvin tog med resultaten från skyttet åkte till Trollhättan och gick in på TT:s kontor, satt kvar där tills hans artikel och resultat från veckans omgång av internserien fanns med i tidningen.
Den sista artikeln han skrev kom ut i TT knappt en vecka efter hans bortgång.
Han var en genuin föreningsmänniska som man kunde hitta på olika poster lite här och där i samhället, fackligt, politiskt, kyrkligt och såväl idrottsföreningar. Ordförande inom flertalet nämnder, kassör och revisor i facket, och mellan 1943-1988 fanns han med inom Upphärads kyrkoråd och kyrkofullmäktige.
Men han brann nog mest för idrotten, speciellt då skyttet. 1926 blev Alvin medlem i Upphärads Skyttegille, och tilldelades efter många år Riksmedaljen i guld för sin gärning inom skyttet. Även här hade han stor roll i föreningen, bl.a. som skjutledare, ungdomsledare och runt 50år som sekreterare. Mellan åren 1943-1978 var han styrelsemedlem i Vänersborgs skyttekrets, varav 10-talet av dessa år som ordförande.
När Upphärad bildade en medborgarbrandkår 1940 var inte Alvin sen med hoppa på, och var aktiv fram till 1971. Upphärads Schackklubb, Upphärads Bridgeklubb, eljest Hemvärnet och Kaninavelsföreningen var en annan del av Alvins liv.
Upphärads AIK som var den nuvarande fotbollsföreningens föregångare var han också aktiv i, både som spelare och i styrelsen. Han var en pådrivare och fick mycket att hända. Inte förvånande att denne man år 1945 var en av de som grundade fotbollsföreningen Upphärads Idrottssällskap. Alvin klev direkt in i rollen som ordförande och hade den posten i 26år. Det var till stor del Alvins förtjänst som man kunde inviga Lindåsvallen i Upphärad år 1947, den fotbollsplan som det spelas på än idag. Även under tiden som ordförande var han aktiv som lagledare både inom fotbollen och likaså bandyn. På somrarna kunde man se honom gåendes fram och tillbaka över fotbollsplanen med gräsklipparen. Och under vinterhalvåret var redskapet utbytt mot en snöskyffel när det vankades bandymatch på Vågsjön strax utanför Upphärad.
Idrottshallen Lindåsgården, som idag är en självklarhet i Upphärads samhälle, är också med många andra en del av Alvins verk. Något som gladde Alvin otroligt mycket att det bygget blev verklighet. En riktig injektion för bygden och samhället i stort. Tyvärr fick han bara uppleva de första spadtagen.
Lindåsgården stod klar hösten 1991.
Källor:
(Artikel ur TT, måndagen den 9 juli 1990)
(Ancestry)