Vanliga frågor och svar kring seglarskolan
Frågor innan man anmält sig:
Behöver man någon slags båtvana?
Svar: Nej. Vi startar verkligen från grunden och vi har ledare som hela tiden kan hjälpa till. Man behöver varken kunna ro, köra motorbåt eller segla. Att vara nyfiken och ha viljan att lära är det viktigaste.
Vi är vanligtvis närmare 20 seglare så vi har möjlighet dela in i grupper efter erfarenhet om man tex seglat lite tidigare.
Måste deltagare ha fyllt 8 år för att vara med?
Svar: Du ska fylla 8 år samma år. Det handlar både om att barnet ska ha viss självständighet och trygghet och tycka det är en lagom stor utmaning att vara på vattnet i en segeljolle och att ledarna ska kunna fokusera på lärandet och ha en rimligt jämn grupp att hantera.
Måste man kunna simma?
Svar: Vi har som krav att man ska kunna simma 200 m. Att vi ställer krav på simkunnighet när vi ändå har flytvästar handlar givetvis i grunden om säkerhet. Men det handlar också om att vi vill att deltagarna ska ha viss vattenvana och att därmed att deltagarna ska känna sig rimligt trygga när de är ute på vattnet.
Behöver deltagare kunna läsa och skriva?
Svar: Nej, alla deltagare får en bok som man antingen kan läsa själv direkt, titta i med föräldrarna eller spara till senare när man lärt sig läsa.
Måste man kapsejsa?
Svar: Att kapsejsa betyder att båten välter och lägger sig på sidan eller upp-och-ner. När man kapsejsar med en optimistjolle brukar båten vändas ett helt varv så att masten och seglet pekar rakt ner mott botten. För att vända upp en kapsejsad optimistjolle simmar man fram till båten och vänder tillbaka den genom att tag i centerbordet och luta sig bakåt.
Under våra seglarkurser förklarar vi vad man ska göra och alla får prova att vända tillbaka en båt. Vi tvingar ingen att göra detta, men det är en väldigt bra erfarenhet. Att hamna i öppet vatten bredvid en båt kan vara en ny erfarenhet för många. Men det är för de allra flesta bara roligt. När vi övar kapsejsning är alltid minst en instruktör redo att hoppa i vattnet och hjälpa till och vi gör övningarna precis bredvid en brygga.
Skulle man råka kapsejsa när vi är ute och seglar så finns instruktörerna alltid redo att hjälpa till.
Kan segeljollarna sjunka?
Svar: Nej, båtarna som används i seglarskolan kan inte sjunka. Alla båtar är utrustade med flytelement i form av luftkuddar eller inbyggda flyttankar. Båten kan bli vattenfylld, men kan inte sjunka under vattenytan. Det är även krav att alla har flytväst på sig när de är på vattnet eller på bryggorna.
Vad har instruktörerna för utbildning?
Svar: Alla våra instruktörer är utbildade av Svenska Seglarförbundet. De har själva seglat mycket och i de flesta fall varit både instruktörer och deltagare på många andra kurser och seglarskolor.
Vad innebär det att ni är en ”Certifierad Seglarskola”.
Svar: Det innebär att vi följer de krav som Svenska Seglarförbundet har på en seglarskola, tex: Det ska finnas minst 1 utbildad ledare per 5 deltagare. Vi följer en grundläggande kursplan som satts upp av Seglarförbundet. Vi följer kontinuerligt upp vårt arbete. Vi använder oss av SISU utbildningsmaterial.
Vad har ni för säkerhet?
Svar: Säkerheten är A och O och finns hela tiden med i planeringen. Exempel: Vi har max 5 elever per ledare. Vi har minst 2 st RIB-båtar ute och följer seglarna. Våra instruktörer är utbildade av Svenska Seglarförbundet.
Att vara på vattnet i en båt kan innebära att man kan känna sig lite osäker, blir blöt, klämmer sig, slår i ett knä eller arm – men det är väldigt ovanligt med några allvarligare skador på en segeljolle. När segeljollarna under kurserna går som fortast går det inte snabbare än när man joggar eller cyklar lugnt fram.
(Not. Vi har aldrig haft någon skada där det krävts mer än plåster eller en kram.)
Vad gör ni om det blåser ordentligt eller är dåligt väder?
Svar: Om det blåser lite mer så anpassar vi verksamheten efter detta. Det går att minska segelytan på optimistjollar och 2-kronor som steg 1. Vi brukar också ha färre båtar i vattnet och fler vila lite i våra säkerhetsbåtar (RIB-båtar) som ledarna kör runt i. Är det inte alls lämpligt vara ute så stannar vi på land och har teori, lär oss om sjömannaskap och gör lekar.
Kan jag ångra en bokning
Vi är en ideel klubb, men vi bokar in instruktörer och planerar verksamheten utifrån anmälningarna. Vi har därför vissa regler kring avbokningar.
Avbokning mer än 60 dagar före start = 80% återbetalning. Avbokning mellan 14 och 60 dagar före start = 50% återbetalning. Avbokning inom 14 dagar före start = ingen återbetalning (plats kan dock överlåtas till annan deltagare på samma vecka).
Kurs genomförs med 5 eller fler deltagare. TSBK kan ställa in kurs om färre än 5 deltagare och ska senast meddela deltagare detta senast 14 dagar innan kursstart. Vid inställd kurs återbetalas hela anmälningsavgiften. Vi eftersträvar alltid att genomföra våra kurser
Funderingar inför första seglardagen
Vad ska jag ha för kläder?
Vi rekommenderar "kläder efter väder" och oömma kläder som tål att bli blöta.
Även om det inte är sol är det bra med keps/hatt/mössa och/eller solglasögon. Även solskyddsfaktor är viktigt att tänka på, solen tar mer än man tror, även om det är en molnig dag. På försommaren är vattnet ännu inte så varmt så det kan vara bra ha lite extra kläder. En tunn vindjacka eller liknande är praktiskt eftersom vi är ute i vinden.
Vilken typ av flytväst ska jag ha?
Vi rekommenderar att man använder en så kallad seglarväst. Självklart fungerar det även med en "räddningsväst med krage”, men de kan ibland vara klumpiga när man ska röra sig i båten.
Vilken typ av skor ska jag ha på mig?
Används skor som du inte är rädd om - de kommer rätt garanterat bli blöta. Vanliga gympaskor eller foppa-sandaler fungerar ofta bra.
Vilken lunch/matsäck bör jag ta med mig?
Ta med det du gillar. Vi har microvågsugn i våra bodar så det går att värma (men ha annan matsäck som ej behöver värmas när vi meddelar vi ska ut på utflykt).
Ta med två vattenflaskor som går att stänga – en att ha vid lunch och en att ha med sig liggande i båten.
Kan föräldrar eller anhöriga vara med?
Svar: Föräldrar eller anhöriga kan tyvärr ej vara med ute i båtarna. I våra säkerhetsbåtar vill vi ha utrymme för att kunna ha utrustning och trötta deltagare. Den sista dagen bjuder vi in föräldrarna att komma och titta på vad de lärt sig.