Här följer grundläggande fakta om antidoping som såväl styrelser, ledare och aktiva inom idrotten bör känna till.
Du omfattas av dopingreglerna:
Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente omfattar alla medlemmar i en idrottsförening som via sitt specialidrottsförbund (SF) är anslutet till RF. Du är som medlem i en idrottsförening skyldig att känna till dopingreglerna, t ex WADA:s dopinglista, dispensregler och skyldigheten att ställa upp på dopingkontroll. Även ledare och andra funktionärer i klubben omfattas av dopingreglerna, men då handlar det om att de inte får medverka till att idrottsutövare dopas eller försvåra för dopingkontrollfunktionärer vid dopingkontroll.
Du kan dopingtestas
Alla idrottsutövare som är medlemmar i en idrottsförening ansluten till RF kan dopingtestas.
RF tar närmare 3000 dopingprov per år. 80 procent av de svenska dopingkontrollerna görs på elitnivå men även idrottsutövare på lägre nivå och ibland motionärer kan tas ut till dopingkontroll. Det ska inte finnas någon frizon på lägre nivå och det har visat sig att samhällsproblemet med missbruk av anabola androgena steroider huvudsakligen finns bland styrketränande motionärer.
Dopinglistan gäller globalt
Med doping menas bruk av de substanser eller metoder som är förbjudna enligt den lista som World Anti-Doping Agency (WADA) upprättat. WADA:s dopinglista utgör en internationell standard i "World Anti-Doping Program". De flesta internationella specialidrottsförbund är anslutna till världsantidoping- koden, som är det dopingregelverk som gäller, vilket innebär att WADA:s dopinglista också gäller i hela världen.
Risker med kosttillskott
RF avråder från bruk av kosttillskott på annat än rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och det har visat sig att de kan innehålla dopingklassade och hälsovådliga substanser. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Många elitidrottare avstår därför helt från kosttillskott. Att satsa på kosten är alltid ett bättre val än att äta piller och pulver. På https://www.rf.se/Antidoping/Kosttillskott/ finns det mer att läsa om riskerna med kosttillskott.
Röd-gröna listan
Röd-gröna listan över dopingklassade läkemedel finns på www.rf.se Den är ingen dopinglista i juridisk mening utan ska ses som ett hjälpmedel för att undvika läkemedel som innehåller dopingklassade substanser. Du kan enkelt söka efter läkemedel i Röd-gröna listan. Vid sökning får man ett rött eller grönt svar för det läkemedel man skriver in. Rött är dopingklassat medan grönt är tillåtet.
Vistelserapportering
Svensk idrott följer det globala regelverket World Anti-Doping Code, vilket bland annat medför krav på vistelserapportering för idrottsutövare på elitnivå. För föreningar med elitlag i aktuella serier har Dopingkommissionen beslutat att införa kollektiv rapportering. Det innebär att det är föreningen som bär ansvar för att, enligt särskilda anvisningar, rapportera när och var laget tränar och/eller har andra regelbundna samlingar, exkluderat matcher. Kollektiv vistelserapportering sker via det webbaserade rapport systemet LARS som gör hela processen bra och effektiv för detta ändamål. Mer info här: https://www.rf.se/Arbetsrum/SvenskAntidoping/Kontrollverksamhet/Vistelserapportering/Kollektivrapportering/
Retroaktiv dispens
Dispensreglerna har tillkommit för att idrottsutövare som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel, ska kunna utöva sin idrott. Dispensreglerna är inom svensk idrott anpassade till kraven i World Anti-Doping Code. Elitidrottare måste normalt ansöka om dispens vid behandling med dopingklassade läkemedel. Idrottare på lägre nivå och motionärer som kanske aldrig tävlar omfattas av en sk. retroaktiv dispens. Den ger dem möjlighet att ansöka om dispens retroaktivt när en test har genomförts på uppmaning av dopingkommissionen. Retroaktiv dispens innebär inte att den aktive inte är skyldig att informera sig om vad som är tillåtet eller inte. Ansvaret ligger på den aktive. Fullständiga dispensregler och ansökningshandlingar finns på RF: s hemsida https://www.rf.se/Antidoping/Dispens/