Töreboda Hästklubb är en ideell förening
Som ridande hos oss förväntas du vara införstådd i att verksamheten inte är ett företag utan en ideell förening. Det betyder att du inte bara är ”kund” hos oss utan att du i och med ditt medlemskap äger en del av klubben och därmed förväntas måna om den och ställa upp med en viss mängd ideellt arbete. Det betyder också att alla pengar som klubben får in går direkt till verksamheten. Det finns ingen ägare som gör vinst på vår verksamhet.
Under rådande ekonomiska förutsättningar för ökade kostnader behöver vi stöd av er medlemmar. Det innebär att alla ridgrupper har ansvarsområden som ni kan utföra i samband med era ridlektioner. Finns det fler ideella krafter som vill hjälpa till finns det ett anslag precis innanför dörren med ” om du har tid över” aktiviteter som uppskattas om de blir gjorda.
Horsemanship
Som lektionsryttare förväntas du ha ett gott horsemanship och ta ansvar för stall, hästar och utrustning även utöver lektionstid.
Detta innebär att du som rider på ridskolan i ordinarie ridgrupp ska vara på plats i stallet minst 20 min innan lektionens start för att borsta, visitera och ta på utrustningen inför ridpasset. För elever som deltar i nybörjargrupp finns instruktör/skötare på plats i stallet..
Du förväntas också sköta om hästen ordentligt efter lektionen enligt de anvisningar som finns i stallet.
I ett gott horsemanship ingår också att alltid ha ett gott uppträdande i stallet, hjälpa andra som behöver stöd, hålla ordning, vara lugn och vänlig mot hästarna samt alltid tänka säkerhetsmässigt i all hästhantering.
Stallregler finns anslagna i stallet och alla som deltar i vår verksamhet förväntas ta del av dem och följa dem.
Säkerhet
Töreboda Hästklubb ska vara ett föredöme beträffande säker lektionsverksamhet och hästhantering. En stor del av våra rutiner, t.ex vid uppsittning och hoppning, har stor vikt för säkerheten. Du kan förvänta dig att instruktören tar ett stort ansvar för detta. Men en del saker har du som ryttare ansvar för i samband med lektionsridning:
- Du ska bära godkänd hjälm, sko med klack och för ryttare under fyllda 18år ska säkerhetsväst bäras vid hoppning. Säkerhetsväst/ ryggplatta rekommenderas för alla vid hoppning och är obligatoriskt vid uteritt. Vi råder alla att använda säkerhetsväst även över 18 år.
- Kläder får endast tas på och av när man sitter till häst om någon håller i hästen.
- Ingenting får överräckas mellan elev och medhjälpare över sargen när eleven sitter till häst.
- Knacka innan du går in i manegen.
- Vi vill att ni bär långärmat utan luva när ni rider hos oss
- Har du långt hår sätt upp detta med hårsnodd och ha det gärna innanför hjälmen
- Undvik smittspridning genom att vara försiktig med att bära samma kläder i olika stall. Vid misstanke om smitta eller sjukdom i annat stall du brukar besöka förväntar vi oss att du rengör all utrustning och tvättar alla kläder innan du kommer till oss
Effektiva lektioner
Vi vill att tiden på våra lektioner ska utnyttjas så väl som möjligt. Du kan förvänta dig att personalen gör sitt bästa för att lektionstiden ska användas så effektivt som möjligt, men även din insats är viktig. Självklart ska vi tänka på att vi har med levande varelser att göra och att det därför inte alltid blir exakt som man har tänkt, men här finns några generella hållpunkter:
- Första gruppen för dagen ska vara klara att gå in i ridhuset senast 5 minuter före lektionstidens början.
- Upp och avsittning ingår i lektionstiden. För äldre elever ligger ansvaret hos eleven att öva på uppsittning och reglering av stigläder så att lektionen kan komma igång så snabbt som möjligt. För yngre elever får föräldrar gärna följa med in och hjälpa till med förberedelserna.
- Var rätt utrustad när du går till manegen så att lektionstid inte går åt till att leta efter spön eller ta av kläder.
- Gör ditt bästa för att hålla en bra fördelning/ ha avstånd mellan hästarna under lektionen.
- Var beredd och försök komma igång direkt när det är din tur om gruppen gör övningar som utförs en och en.
Föräldrars medverkan
Som förälder till en yngre ridande (5-10 år) förväntas du vara delaktig i stallet och vid uppsittning och ridning till dess att barnet klarar dessa moment själv. Anledningen till detta är dels barnens säkerhet men också att det inte finns personal för att hjälpa alla med att sadla och sitta upp utan att det tar väldigt lång tid av lektionen. Ibland finns personer i stallet som hjälper till ideellt, men vi kan inte bygga verksamheten på dessa insatser.
Varje terminsstart görs en uppdatering om just er ridgrupps ansvarsområden samt hur våra hästar ska färdigställas och tas omhand innan och efter ridlektionen. På hösten sker en mer noggrann genomgång under första hästkunskapslektionen (HK) som ligger var femte vecka i vårt ridschema under terminen.
Din ridgrupp
Tiden för ridning i våra grupper brukar vara 50 min. Det finns specialgrupper och privatträningar som har andra tider. För att uppfylla verksamhetens mål och värna om en ekonomiskt hållbar utveckling strävar vi efter att hålla ridgrupperna så fyllda som möjligt. Det innebär att ridgrupper kan komma att splittras eller flyttas vid behov.
Vi tror på att ha mindre grupper för att maximera lärandet, det medför dock att våra kostnader per plats blir lite dyrare än övriga ridskolor i området. Just nu har vi som mål att ha 6-7 elever i varje grupp. Skulle ni vilja behålla er grupp med mindre antal ridande korrigeras avgiften efter antalet ridande och gruppen kallas då specialgrupp för att vi ekonomiskt ska kunna genomföra undervisningen. Om inte specialgrupps konceptet går att genomföra kan gruppen splittras, pausas, få ny tid osv.
Vi försöker alltid att erbjuda en grupp som är lämplig utifrån förkunskaper och kommande mål för häst och ridutvecklingen men det är inte alltid lätt. Därför kan korrigeringar ske under terminen. Har du specifika tankar och önskemål pratar du med din ridlärare som du rider för.
Vi har också grupper som är mixade i sina kunskaper och där styr målet att gruppen vill rida tillsammans.
Information
Vi gör vårt bästa för att sprida information om vad som händer på klubben och förväntar oss att du som håller dig informerad genom att läsa anslag som sätts upp i stallet samt regelbundet besöker vår hemsida: www.svenskalag.se/torebodahk. Vi finns även på Facebook och instagram gilla oss gärna där då mycket information även sprids där.
Särskild kallelse inför terminsstarterna skickas i regel inte ut, istället medföljer informationen fakturorna samt anslås i stallet och på hemsidan/Facebook.
Varmt välkommen som lektionsryttare hos Töreboda Hästklubb!!!
Formulärets överkant
Plats i ridgrupp och betalning
Ridavgiften betalas i förskott. Din plats i en ridgrupp är bokad när du betalat din första faktura. Därefter abonnerar du på din plats tills du meddelar oss önskemål om att sluta. Uppehåll för jul och sommarlov innebär inte att ditt ridabonnemang upphör. Om du önskar sluta rida vill vi ha din information skriftligt via e-post eller sms. Uppsägningstid är alltid 1 månad. Uppsägningstiden återbetalas ej även om du väljer att inte komma. Återstående ridtillfällen kan dock överlåtas till annan familjemedlem som är medlem.
Vid långvarig skada eller sjukdom beslutar ridskolechefen om eventuell återbetalning av ridavgiften.
För att uppfylla verksamhetens mål och värna om en ekonomiskt hållbar utveckling strävar vi efter att hålla ridgrupperna så fyllda som möjligt. Det innebär att ridgrupper kan komma att splittras eller flyttas vid behov.
Betalning och uppsägning
Ridavgiften betalas i förskott. Din plats i en ridgrupp är bokad när du betalat din första faktura. Därefter abonnerar du på din plats tills du meddelar oss önskemål om att sluta. Uppehåll för jul och sommarlov innebär inte att ditt ridabonnemang upphör. Om du önskar sluta rida vill vi ha din information skriftligt via e-post eller sms. Uppsägningstid är alltid, 1 månader om du inte hittar ersättare själv eller det finns någon på kö till din plats. Medlemsskap krävs. Uppsägningstiden återbetalas ej även om du väljer att inte komma. Vid långvarig skada eller sjukdom beslutar ridskoleansvarig om eventuell återbetalning av ridavgiften.
För att uppfylla verksamhetens mål och värna om en ekonomiskt hållbar utveckling strävar vi efter att hålla ridgrupperna så fyllda som möjligt. Det innebär att ridgrupper kan komma att splittras eller flyttas vid behov.
Avbokning
Om man inte kan närvara på sin lektion, är vi tacksamma om Ni meddelar via sms senast kl. 12:00 lektionsdagen måndag till fredag, lördag till söndag innan kl 8.00 till klubbens telefon; 070 090 9003. Då kan vi fördela hästarna så bra som möjligt.
Vid avbokning erbjuds ingen igenridning. Vid långvarig frånvaro ta kontakt på klubbens telefon och ridskoleansvarig. Avbokade tillfällen läggs ut som drop-in tider.
Varmt välkommen som lektionsryttare hos Töreboda Hästklubb!!!