Dela nyhet
Löpning på odlad mark under Medel-KM - Justerad resultatlista
17 aug 2024 4 kommentarer
Under Medel-KM i torsdags har ett antal löpare sprungit över odlad mark trots att det strider mot grundläggande regler inom orientering och påbud i inbjudan. En protest är inlämnad och Arrangemangskommittén har beslutat att löparna som sprungit på odlad mark får ett tidstillägg.
I den justerade resultatlistan som laddades upp under lördagskvällen har enbart de löpare som laddat upp ett GPS-spår på Livelox som visar att man sprungit på odlad mark fått ett tidstillägg. Tidstillägget har bedömts till 90 sekunder på bana 5 och 20 sekunder för bana 2. Tillägget är skillnaden mellan den snabbaste löparen som sprungit enligt anvisningarna i inbjudan och den som sprungit på vall. Tidstillägget har gjorts på måltiden och berörda löpare har fått en asterisk (*) efter sitt namn.
De löpare som sprungit på vall utan att ladda upp GPS-spår uppmanas att anmäla detta till undertecknad (johanhhofstedt@gmail.com) senast måndag 19 augusti så kan en slutlig version av resultatlistan publiceras.
Enligt allemansrätten får man inte gå på en åker där det odlas. På Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa att det även gäller fält där det växer vall. På orienteringstävlingar ska odlade ytor som inte får beträdas markeras med ett rött raster för att möjliggöra val av väg mellan kontrollerna. På Medel-Km fanns inte detta tryckt på kartan men angivet i inbjudan. Normalt upprättas ett tävlings-PM som man som deltagare är skyldig att läsa och förstå. Tyvärr upprättades inte något PM till Medel-KM så även undertecknad bär ett ansvar för det inträffade.
PS. När kontrollerna plockades in på fredagseftermiddagen kunde man inte se några spår i vallen efter de förbjudna löpstråken :-). DS
Kommentarer
Johan Balck 17 aug 2024
Jag tyckte inte det var värt att lägga in protest, men jag har anonymiserat händelsen och lagt upp det inträffade via sociala medier. Tyckte att det är gott så och drar ett streck där.
Jag vill passa på att nämna att utifrån ISOM 2017-2 revison 6 från i mars (IOFs gällande kartnorm) finns skrivet kring användande av karttecken 412, Odlad mark som normalt används för växande gröda. Där står att den vid tävling kombineras med symbol 709 (förbjudet område) för att redovisa odlad mark som inte ska beträdas.
När man nu vill agera från klubbens sida så anser jag att agerandet ska ske i linje med gällande tävlingsregler och att vi som klubb inte hittar på en egen lösning.
10.4.2
"Tävlande som gjort sig skyldig till regelöverträdelser som kan vara resultatpåverkande ska diskvalificeras eller, om omständigheterna är förmildrande, ges ett tidstillägg med 1–5 hela minuter eller ett poängavdrag med 1–5 poäng beroende på aktuell disciplin och tävlingsform."
Utdrag från SOFTs kommentar gällande tävlingsregel 10.4:
Diskvalifikation eller att resultatet förklaras ogiltigt bör även i fortsättningen vara huvudpåföljden. Det bör normalt tillämpas vid beträdande av tomtmark eller förbjudet område, oavsett om regelöverträdelsen är avsiktlig eller inte och oavsett om den tävlande förlorat tid på överträdelsen eller inte.
Tidstillägg eller poängavdrag är framför allt tänkt att kunna användas som ungdomspåföljd i fall där omständigheterna inte är försvårande.
Roland Warenius 18 aug 2024
Jag tänker inte lägga mig i vilket beslut klubben tar i frågan. Däremot vill jag lämna synpunkter på hur vi utbildar.
För cirka 15 år sedan började jag åter springa orientering efter ett antal år av sjukdom. Jag fick då chansen att hjälpa till med att fixa ställningar skogen. En kontroll klarade jag inte av på grund av att jag inte förstod vad en massa små prickar betydde. Jag såg många små saker men definitivt inte några punkthöjder som stämde med kartan. När jag kontakta banläggaren fick jag reda på vad det innebar. Något helt ologiskt.
För några år sedan sprang jag Södertäljes tävling. Vid en kontroll på slutet blir jag stående utan att förstå kartan. Strax bredvid står Mankan, en gammal landslagsman, och ser lika förvånad ut. Antalet punkthöjder stämmer inte med kartans antal trots att de ser ut att vara exakt lika stora. Ett påfund som några hittat på utan att på ett säkert
sätt se till informationen nådde ut på ett bra sätt.
På Norrtäljes tävling för något år sedan satt jag i princip fast på ett gult område som det fanns lite gröna fläckar vilka jag trodde var enstaka buskar.
Efter att ha tittat på KM-kartan så ser jag att jag troligen skulle ha kunnat göra samma fel som de som fått tidstillägg. När jag pysslade med banläggning var jag tydlig med att markera förbjudna områden. Då blev det ju enkelt för löparna att göra rätt och ingen markägare drabbades i onödan av misstag.
För att undvika att misstagen upprepas kunde kanske någon skicklig, Calle?, försöka sammanställa de förhoppningsvis inte alltför många saker som inte är logiska.
Dom som medvetet fuskar har jag ingen sympati för. Detta efter att som lagledare på Lilla Tiomila tappat segern på att ett fuskande lag genade genom förbjudet område för att komma ikapp vår blivande världsmästare för att sedan spurta ner honom. Arrangören friade på grund av att det fanns en tjur i det markerade området och bonden hade tillåtit att springa där. Ett beslut som naturligtvis var sanslöst felaktigt.
Johan Hofstedt 19 aug 2024
Kloka tankar Roland,
Som du skriver behövs det mer diskussioner och utbildning i vilka regler som gäller. Och jag håller med om att de berörda ytorna borde ha varit rödskrafferade på kartan så att det på förhand hade varit möjligt att se vilka ytor som är odlade och därmed kunna planera ett vinnande vägval. Det tar jag på mig som banläggare.
Men att en odlad yta inte är rödmarkerad på en tränings eller tävlingskarta ger inte den enskilde rätt att springa på den. Lika lite som att det inte är tillåtet att springa på en motorväg som inte är rödkryssad på en tävlingskarta.
Odlad vall är förbjudet att beträda enligt Naturvårdsverket. Det är ett påbud som uppenbarligen många av oss inte har koll på.
/Banläggaren
Johan Hofstedt 20 aug 2024
En uppdaterad resultatlista är publicerad.