Dela nyhet
Nytt avgiftssystem
25 nov 2020 3 kommentarer
Inför verksamhetsåret 2021 planerar styrelsen att justera klubbens subventionering av tävlingsstarter. Anledningarna till initiativet är flera
- startavgifterna har under ett antal år ökat och tagit en allt större del av klubbens budget. Styrelsen har identifierat att detta är långsiktigt ohållbart och att vi behöver en modell som skapar intäkter baserat på antal starter
- osäkerheten inför kommande säsong med anledningen av Covid. Är det värt att betala licens eller inte?
- förenkla för kassörens uppföljning (vem har licens och vem har inte, vem köper till denna etc)
- förbilliga för yngre seniorer så att kostnaden inte ska vara avskräckande för fortsatt tävlande
- införa ett system som är enkelt att justera med hänsyn till kommande startavgiftsförändringar och eventuella avbräck av stora intäkter, typ inställt 25manna.
Föreslagen förändring innebär att
- ungdomsåldern för att erhålla 100% sponsring av tävlingsstarter höjs från 20 till 25 år
- tävlingslicensavgiften slopas
- klubben sponsrar startavgifter för de över 25 så att endast en egenavgift på förslagsvis 60 kr per start återstår (ungefär samma sponsring som en ungdomsstart för icke elit). Samma egenavgift per tävling oavsett antal starter.
Övriga regler kring semestertävlande och utebliven start etc kvarstår.
Förslaget innebär att i korthet att klubben minskar sponsringen för de mest tävlingsaktiva äldre och ökar sponsringen för yngre seniorer och de som tävlar minst. Styrelsen hoppas att detta ska vara positivt för klubbens bredd vilket är positivt för klubbens långsiktiga utveckling. En egenavgift på 40 kr per start med det nya systemet ger vid ett normalår oförändrade intäkter för klubben. Styrelsens förslag med en egenavgift på 60 kr per start innebär förbättrat ekonomiskt resultat med ca 30 tkr. Motivet för detta är osäkerheten med den stora budgeterade intäkten från 25manna 2021.
En studie på statistik från tävlingsåret 2019 är utförd enligt bilagda bilder med olika egenavgifter. Den visar att för merparten av medlemmarna blir den totala kostnaden blygsamt högre.
Enligt stadgarna har styrelsen rådighet att fatta beslut i frågan. Styrelsen är dock angelägen om att ha lyssnat in medlemmarnas synpunkter varför vi uppmanar den som har tankar kring förslaget att inkomma med dessa till styrelsen.
Kommentarer
Johan Balck 25 nov 2020
Tycker att det kanske är en god tanke på väldigt lång sikt. Styrelsen har troligen haft långa och djupa diskussioner om riskerna till att göra denna förändring. Exempelvis, hur uppfattas egen insats gentemot det som kommer tillbaka till en själv och ens familj? Hur många fria starter har alla våra ideella ledare i motprestation?
Som jag förstår motsvarar förändringen en årlig vinstökning på runt 1,5 - 1,75% av klubbens egna kapital (jmf vid förra årsmötet). Vad jag förstått via viskningar i skogen så har klubben fortsatt en mycket god ekonomisk situation pga av Corona-året (kommer eget kapital öka i år?). Därmed anser jag att förändringen kan avvakta ekonomiska utfallet för nästa 25manna-cykel (5-års period). I framtiden vet vi också mer om hur 25manna intäkterna påverkade oss pga "Corona-åren".
Dessutom är det okänt om hur deltagandet kommer att se ut ett par år efter Corona, jag minns själv nedgången i antal tävlingsstarter efter tävlingsstoppet våren -93.
Joakim Helgars 26 nov 2020
Vi har det BRA i Täby OK med en ekonomi i balans. Dock kan det förändras både som styrelsen visar med bortfall av intäkter från 25-manna men även med bortfall av aktiva som följd av de restriktioner vi har.
Målet med att ha ekonomin i balans är viktig för klubbens fortlevnad men jag vill lägga in perspektivet i vad som får klubben att fortleva i än högre grad. Klubben VILL och BEHÖVER ha många aktiva. Min åsikt är att vi först och främst ska sträva efter en livaktig verksamhet där alla medlemmar känner att det finns plats för dem i klubben och att de då även har ett intresse att bidra med det som klubben behöver. Var och ens TID. Vi behöver aktiva medlemmar som tävlar, tränar, är ledare och gör ideell arbete i kommittéer, styrelse och arrangemang.
Jag är övertygad att majoriteten av de mest aktiva i klubben, gammal som ung, är de som tävlar mest, tränar oftast på klubbens träningar, är ledare och är ideella arbetskraft. Att då införa ett system där de som håller klubben vid liv året om även måste betala mer för sitt egna tävlande känns VÄLDIGT konstigt.
Jag har hela tiden tyckt att nuvarande nivå på tävlingslicensen varit låg, det räcker med tre tävlingar under ett år för att det ska vara fördelaktigt. Mitt förslag är att vi istället ser till att höja avgiften så brytgränsen är fler tävlingar. Det systemet gör kanske att tröskeln för de mindre aktiva att springa fler tävlingar men ärligt, är det verkligen pengarna som är anledningen till att de inte är så aktiva? Är det inte andra anledningar som andra intressen, familjen, sociala samhörigheten i klubben eller nåt fysiska begränsningar.
Jag har full förståelse att nuvarande system skapar administration men hur kan vi underlätta det? Måste allt ske manuellt eller går det automatisera delar? Finns det öppning för ett praktikarbete (med ersättning) för någon av våra studenter att utveckla detta? Jag har förslag på namn.
Om man vill slopa tävlingslicensen anser jag att man isf ska införa ett system som premierar de som är aktiva snarare än straffa dem. Kanske ska alla betala full anmälningsavgift för de första 5-6 tävlingar och alla tävlingar därutöver är fullt subventionerade. Där får man isf finna lämplig brytgräns för att hålla ekonomin någorlunda balans. Kanske kan det ske tillsammans med en översyn av medlemsavgiften. Vi ligger där lågt jämfört med andra OL-klubbar jag känner till och individuella idrottsklubbar i närort.
Några exempel på andra klubbar. SNO har i många år kört med att aktiv vuxen mer eller mindre fullt betalar sina anmälningsavgifter. De lever på att de har engagerade personer som håller liv i traditionerna inom klubben. De har många mindre arrangemang där överskottet täcker upp de gemensamma kostnaderna såsom stafetter, träningar och klubbgården. Mikael Ns moderklubb borta i Kopparberg lever lite på andra skalan. De har bra ekonomi men mycket liten aktivitet i klubben.
Jag vet vad jag röstar på. Mer LIV i klubben där vi UPPMUNTRAR tävlande och engagemang. Det har visat sig ännu viktigare nu.
Åsa Bergström 26 nov 2020
Bra att detta diskuteras! Det skulle ju tagits upp på ett årsmöte, men bordlades pga Corona. Tror att det vore bra - utomhusmöte? - att ha ett möte och diskutera detta eftersom det väcker många känslor.
Personligen (och efter att ha diskuterat litet tidigare med andra "tanter") så känner man å ena sidan en lojalitet med klubben och sina jämngamla tantkompisar. Däremot kanske ens barn inte är aktiva längre, och man har tidigare (då barnen var engagerade) "gjort sina år" i kommittéer och som ledare. Så å andra sidan - varför ska jag ens vara med i TOK? Jo - för att det är så himla kul att komma ut på tävlingar, hänga med på en och annan träning eller hjälpa till i ett arrangemang.
Om man för denna kategori av "gamla trogna" säger "betala dina anmälningsavgifter själv" (jfr SNO) så är jag rädd att man kanske inte kommer att tycka det är värt att vara med i klubben längre.