Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU)
Efter en hel del forskning och gediget arbete, så lanserade och införde Svenska Innebandyförbundet (SIBF) år 2011 Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU).
Huvudsyftet med modellen är inte att få fram fler elitspelare, utan fokus är på att få fler att fortsätta längre med innebandy eller andra idrotter. Ett mål är livslångt idrottande. En av SIU:s ledord är ”Så många som möjligt, så länge som möjligt”.
Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) består av sex nivåer (se bild ovan).
Grön (6-9 år) - Rörelseglädje
Glädje och rörelse i fokus! Här är utveckling av grundläggande motoriska färdigheter och att bidra till god självkänsla viktigare än strävan att vinna.
Blå (9-12 år) - Lära sig träna
Glädje och individuell utveckling i fokus! Vi vill utveckla spelarnas grundläggande atletiska och tekniska färdigheter, bygga en god självkänsla och självförtroende.
Röd (12-16 år) - Träna för att träna
Fokus på att bygga atleten och innebandyspecifika färdigheter. Vi skapar förståelse för lagets betydelse, och filosofin "så många som möjligt så länge som möjligt" går före strävan att vinna.
Svart (16-21 år) - Träna för att tävla
Träna på innebandyspecifika detaljer och specialisering. Fokus på att vinna matcher!
Lila (16 år-) - Bredd och motionsidrott
Ha roligt! Innebandy ska enkelt kunna kombineras med andra intressen i livet.
Guld (21 år-) - Träna för att vinna
Förbättra fysisk kapacitet, utveckla teknik och taktik - så prestationsförmågan maximeras!
SIU bygger mycket på att verksamheten ska anpassas mer tydligt (än tidigare) till barn och ungdomars behov. Man vill komma bort ifrån fokusering på resultat och talangidentifiering i unga år. SIU vill också motverka ensidig träning, att specialisering sker för tidigt och att barn och ungdomar ska kunna hålla på med flera olika idrotter så länge de själva vill. Modellen bygger också på att träning och tävling ska anpassas till biologisk snarare än kronologisk ålder.
Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) har några väldigt tydliga mål:
MÅL 1 - Livslångt idrottande - Utveckla de aktiva individuellt och uppmuntra dem att hålla på med flera idrotter/aktiviteter.
MÅL 2 - Individuell utveckling - Träningen för barn och ungdomar ska vara anpassad för dem och ej vara en kopia av vuxnas.
MÅL 3 – Innebandyn är till för alla - Alla som vill ska få vara med. Individen väljer själv. S.k. elitsatsningar ska inte vara något som ett förbund, förening eller en tränare ska göra - det är i såfall ett aktivt val av den enskilde idrottaren.
MÅL 4 - Glädje och gemenskap - Idrott bygger på glädje och gemenskap. Idrottandet ska ske i en trygg miljö och där de aktiva får vara delaktiga.
MÅL 5 - Barnens rättigheter - All barn- och ungdomsverksamhet inom idrotten i Sverige ska bedrivas i enlighet med FN:s barnkonvention. Det som är bäst för individen ska komma i första hand. Alla har samma rättigheter och lika värde.
Ny struktur för seriespelet i distriktet
Inför säsongen 2015/2016 införde Stockholms Innebandyförbund (StIBF) en helt ny struktur för seriespelet i distriktet. Den nya strukturen var anpassad till SIU och bygger på att upp t.o.m 16 år, så vill man att lag som ligger på samma nivå möter varandra i seriespelet. Syftet är att få till så jämna matcher som möjligt. Detta innebar att lag i olika åldrar kan mötas i seriespelet. Inför varje ny säsong, så väljer ledarna vilken nivå deras lag ska ligga på.
Utbildningarna anpassas också till SIU
Några år efter att SIU infördes i innebandysverige, så kom Svenska Innebandyförbundet (SIBF) ut med en helt ny utbildningsplan för ledarna. I den planen är man väldigt tydlig med vad som ska tränas på i olika åldrar och att man ska uppmuntra barn och ungdomar att hålla på med flera olika idrotter och aktiviteter.
Om ni vill se hela utvecklingsmodellen, så klickar ni på länken nedan:
Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU)