Vårt digitala dokument- och bildarkiv
Föreningen försöker göra arkivet – eller egentligen det som finns i arkivet – tillgängligt för dem som vill dyka ned i Täbys historia och utveckling. Vi gör därför ett urval och en sammanställning av informationen här på hemsidan och på Stockholms Länsmuseums databas, Kollektivt kulturarv, så var och en som har en dator hemma kan söka i själv.
Föreningen tror att dessa databaser är intressant för våra medlemmar vare sig de vill ta reda på något de funderat kring eller om de vill ge sig in och forska i sin hembygd.
Vad finns i arkivet?
Dokument och information om gamla gårdar och torp i Täby, om spännande personer som levt i Täby och om hur det varit att leva i Täby under olika tider. Det mesta är digitala kopior av handlingar som också kan finnas på andra ställen – hos privatpersoner, i tingsrätter inom det militära, länsarkiv etc.
Det fina med vårt arkiv är att så mycket om Täby är samlat på ett ställe. Om gårdarna kan man t ex följa ägarlängder (inte för alla gårdar bör väl sägas) eller arbetsböcker om vilka som varit anställda, vad de uppburit i lön, hur mycket mark och djur som funnits vid olika tider, hur mycket mjölk gårdarna levererat…
En intressant del är en rad intervjuer som visar hur det var att bo i Täby och jobba på gårdarna, framför allt under det senaste århundradet.
Kontakt med vår arkivarie får du via arkiv@tabyhembygdsforening.se
Det digitala bildarkivet
Det digitala bildarkivet omfattar cirka 9000 foton. Bildgruppen består av fem personer som skannar in foton, bilder eller fotograferar intressanta hus eller platser. Gruppen lagrar bilderna i föreningens digitala arkiv och på Digitaltmuseum.
Kontakt med vår bildgrupp får du via e-postadress: foto@tabyhembygdsforening.se