Klubbens historia
Täby Handboll bildades den 17 maj 1973 under namnet Täby Handbollklubb, Täby HBK.
Klubbens förste ordförande var Jan Ledberg och klubbmästare blev Roland Berggren. Föreningen tillkom genom en sammanslagning av Viggbyholms IK och Täby IS handbollssektioner. Första medlemsavgiften var 30 kr varav 10 kr var licens, 15 kr för spelare under 16 år. Klubbens första dräkter var röda byxor, gula strumpor och gul tröja med en röd sidorand.
Klubben utvecklades snabbt och i början av 1980-talet hade klubben inte mindre än 32 seriespelande lag, ett 50-tal tränare och ledare samt drygt 700 medlemmar. Vid denna tid inleddes ett samarbete med elitserielaget AIK och klubbens första storhetstid inträffade då A-laget spelade allsvensk handboll i Tibblehallen.
Täby HBK som var en av Stockholms största handbollklubbar fick erbjudande och arrangerade ett antal stora evenemang. Tillsammans med Svenska Handbollsförbundet och Täby Centrum Företagarförening arrangerades OS-kvalmatchen mellan Sverige och Italien i Tibblehallen. Efter ett omfattande marknadsföringsarbete där bl.a. Täby Centrums innetorg utsmyckades med banderoller och olympiska flaggor samt affischer i alla butiker, skapades ett stort intresse inför matchen. Dagen före matchen intervjuades alla landslagsspelare och ledarna i Täby Centrum, vilket pådrag! Matchen vann Sverige enkelt inför en fullsatt Tibblehall, där publiken även satt i trapporna och den översta ståplatsläktaren var fylld till bristningsgränsen. En ringlande kö utanför var tvungna att vända hemåt då biljetterna tagit slut.
Ett annat minnesvärt arrangemang var uppdraget att organisera en match i Baltic Cup mellan två av den tidens stora handbollsgiganter; Polen och DDR. För att genomföra arrangemanget krävdes speciella krav på säkerhet, noggrann kontroll av nationalsånger och VIP-personer från ländernas ambassader. Matchen blev en av de bästa som spelats i Tibblehallen med handbollspropaganda i kraft, fart och teknik.
Något som alla gamla Täby HBK:are minns med välbehag är varje års säsongavslutning som innehöll ett klubbmästerskap där vi internt med klubbens egna lag spelade mot varandra om titeln ”Täbymästare” i varje åldersklass. För att göra tävlingen intressant upprättades ett handikappsystem som gjorde att matcherna blev jämna och utgången oviss. Handikappen kunde bestå av att något lag fick extra mål, ett antal straffar, fick spela med tumvantar etc. Mästerskapen slutade alltid med fest och prisutdelning. Alla fick diplom eller medalj. Det finaste priset var att bli årets HBK:are och få motta statyetten med motivering av ordföranden och stående ovationer. Ett år blev festen extra minnesrik. Klubben hade drivit en kiosk vid Rösjöbadet och försäljningen hade gått dåligt pga. en regnig sommar. Kvar fanns ett stort lager med icke sålt godis som samlades ihop i en stor plastsäck. Efter klubbmästerskapet var slutspelat fick alla ungdomslagen samlas på läktaren och storma in på planen och ta av det gigantiska godisförrådet. Sällan har skådats vildare godisjägare i Tibblehallen! Flera år efter det stora godisslaget i Tibble, kunde man få förfrågningar från ungdomar när det var dags för nästa godissäck att tömmas…
Även kändismatcher har förekommit i klubbens historia, där lokala politiker och tjänstemän spelat handboll. Traditionen bjuder också att ungdomslagen har utmanat sina föräldrar och oftast vunnit.
Efter att Täby HBK ramlade ur allsvenskan 198X, började en lång period av lägre aktivitetsnivå som ledde till att föreningen år 1999 endast hade xx lag och xx ledare. Ett antal trotjänare tog då initiativet att försöka sätta fart på verksamheten och under de senaste åren har antalet lag ökat igen.
Under hösten 2004 arrangerades en Handbollsgala med Bengan Johansson där flera åldersgrupper fick träna under den legendariske förbundskaptenen. Träningen sågs av ca 800 personer och det efterföljande ledarskapsseminariet som Bengan höll på Tibbleteatern lockade till fullt hus. Handbollsfestivalen som planerades och organiserades under flera månader medverkade till att kontaktytorna i klubben förbättrades och det överskott som uppstod, beslutade man skulle användas för att utvärdera klubbens nuvarande verksamhet och komma med förslag till förbättringar.
Under 2005 togs ett beslut att utåt uppträda under namnet Täby Handboll, även om det formella namnet fortfarande är Täby HBK. Samtidigt antogs en ny verksamhetsplan och ett nytt designprogram för logotyp och matchkläder mm.