Anteckningar från Sommen Runt under 50år
Det här materialet har jag tagit fram efter djupdykningar i tidningar, arkiv och egna anteckningar.
Jag var med från början i Friluftsfrämjandet styrelse, men tyvärr har alla handlingar från den tiden gått förlorade liksom de klippböcker, som jag skötte där- allt om Sommen Runt fanns med.
Jag gjorde ett försök att forska i Tranås Tidnings arkiv, men orkade bara med begynnelseåret. Läggen var enormt tunga och måste ha hjälp med dem (note: Vi har nu skannat 10, 20, 30 och 40-årsloppen / BNN). Men här finns säkert mer att hämta.
Likaledes har jag inte gått in i vårt eget arkiv under loppets senare år, Eventuellt gör jag det senare och får då komplettera de här uppgifterna.
Minnena bara ramlar på mig, det har varit fantastiskt att på olika sätt fått vara med och jobba alla åren även om min verksamhet har varit blygsam de senare åren
Barbro Rydén
1966
Det var då Bo Ode gav sig iväg att cykla Sommen Runt på en gammal oväxlad damcykel. Han berättade om det på en av Friluftsfrämjandets brasaftnar i Älmås. Föreningens orförande Olle Samuelsson fick då idén att starta ett cykellopp. Styrelsen var med på det hela och en del regler fastställdes:
Endast herrar över 18år fick deltaga (inga damer!)
Inga tävlingscyklar
Anmälningsavgift 25;- kronor
Bo Ode skulle rita ett diplom som skulle tryckas i färg. 100 anmälningar skulle beskosta tryckningen
En fototävling skulle anordnas
En prissamling anskaffas för utlottning. Första pris en cykel.
1967
Så satte det igång, Över förväntan. 261 var anmälda, 260 fullföljde. Master var Erik ”kvar i sängen” Sandström – en dåtida populär radiounderhållare. Han kom i absolut sista minuten till start och arrangörerna var på väg upp ur skorna av nervositet. Skolmöbler startade med 15 anställda, Kågéns med 14. Tre damer som egentligen inte fick starta gav sig iväg kl 06.00.
Det var Bisse Billros, Elsie Karlsson med dotter Eva.
1968
Nu fick damerna vara med och i vilket lopp de ville. Det var första gången med högertrafik. Master var Ove Fundin som på en vanlig cykel hade svårt att hålla undan ner till Mjölbyvägen.
1969
Ett tragiskt dödsfall inträffade efter loppet. I en tidningsartikel krävdes läkarundersökning av alla deltagare
1970
Bo Ode körde loppet och räknade alla uppförsbackar. Det var mer än 50st. Kågéns deltog med stor trupp som bjöds på sill och potatis i en skogsbacke.
1971
Nu måste man avstå från gemensam start. Enligt direktiv från polisen – start i grupper om 25 cyklister.
1973
Nu hade Sommen Runt fått en egen poststämpel och speciella vykort med ”Somma-koa” såldes
1974
Första loppet i regn
1976
10-årsjubileum och det var 28 personer som cyklat alla loppen
1977
Stig Unér blåste startfanfar och Tranås Musikkår konserterade vid målgången
1978
Master var Leif ”Honken” Holmqvist som skulle tillträda en tjänst som kanslist hos TAIF
1979
Loppet ingick för första gången i Tranås-klassikern. Många ilskna cyklister efter många punkteringar på grusvägarna.
1982
Esso Jansson (känd O-ringen-speaker) var speaker även här. (en gång ordf. i Taif:s OL-sektion). Bo Ode körde loppet på natten med förhoppning att få se den vilda Somma-koa i Tullerum (fast den är ju inlåst!)
1984
Nu hade man ledarbilar för första gången. En ny plakett hade tagits fram. 3 grabbar körde på enhjulingar (räknas trafikmässigt som gående)
1985
Vetlanda BK:s allsvenska bandylag körde Sommen Runt som träning.
1986
20-årsjubileum. Framtogs tröjor med jubileumstryck till funktionärerna och till de 6 ”20-åringarna” som även fick en specialplakett.
1988
Tre grabbar på en cykel. Regnet kom efter halva loppet. Grusvägarna tunga och cyklarna leriga.
1990
Affischer och flygblad togs fram. Stor löpsedel i Tranås Tidning. Deltagarna fick äran att inviga den nya bron vid Tenbäcken (officiell invigning med landshövdingen följande onsdag)
1991
Anita Erlandsson var master. Hon fick uppdraget i 50-årspresent. Cyklade i par med Lennart Ekvall i frack och hög hatt. 25-åringarna hade speciell nummerlapp (25-årsjubileum)
1996
Nu hade 30 år gått. De som hängt med hela tiden uppvaktades igen. Nu var det Olle Gustafsson, Håkan Adler och Roland Ansgariusson som var kvar.
1999
Började med tyst minut till minne av de poliser som skjutits vid Malexander. Jakten på tredje mördaren pågick förfullt. Många stannade vid olycksplatsen, några lade ner blommor.
2002
Året då vi inte hade någon tävlingsledare! Anders Halldin gjorde det mesta och höll ihop det hela.
2003
En nyhet var att vi hade speaker vid färjeläget. Anders Palmér fick stöd av bygdens spelemän.
2004
Loppet gick på nationaldagen och i Malexander var det extra pampigt med en musikkår som spelade.
2005
Roland Larsson cyklade ToR Mjölby-Tranås och sedan över Torpön på en cykel från 1940. Inköpt för 25kronor.
2006
40-årsjubileum. Start och mål flyttade upp till torget och loppet gick nu på en lördag. De tre 40-åringarna fick träskulpturer, framtagna av Gerd Löfgren.
2007
Nytillträdande kommunalrådet Anders Wilander valde korta banan och blev ideligen omkörd. Körde själv om en rullator men uttalade sig i alla fall positivt om loppet.
2009
Damen med förkorta ben hade bundit vedträn på pedalerna för att nå ner. Funktionärerna kunde inte hjälpa henne att sänka sadeln (?).
2010
Trefaldige Vasalopps-vinnaren Oskar Svärd deltog i sitt första cykellopp någonsin. Håkan Adler nu den ende som cyklat alla loppen.
2011
Håkan Adler körde nu för 45:e och sista gången och tackade nu för sig. Oskar Svärd återkom; han gillade loppet och tyckte att bullarna var goda.
2012
Nya nummerlappar som fästes på cykelstyret. Starten framflyttat till kl. 10.00
2013
Nu sprängdes 1000-vallen med 1049 cyklister. Loppet ingick som en aktivitet i Tranås-veckan.
2014
Smörgåsarna byttes mot bananer. Henrik Edén körde runt på en specialcykel som hade fyra hjul och ”trampades” med händerna i liggande ställning
2015
Regnigt och kallt väder. Den varma korven vid målet värmde och uppskattades.
2016
50:de loppet - nytt rekord 1462 deltagare. Första året med "tidtagning".