Lördagen den 20 mars 1927, ganska exakt mitt på eftermiddagen, lämnade direktör Fritz Nilsson sin speceri- och manufakturhandel på Södra Nissastigen och begav sig mot Röda kvarn. Nilsson var en handlingens man och en stor handelsprofil, som sedan länge satt sin prägel på samhället. Han bar alltid mörk kostym, det tunna håret bakåtkammat, och med paraplyet under armen låste han dörren till sin firma och började promenera huvudstråket norrut ner mot centrum.
Han var en stark man, med stor drivkraft och respekterad för sitt affärssinne. Redan 1913 hade han börjat driva sin verksamhet efter att ha lärt textilyrket på linneindustri i Borås. När han kom till Smålandsstenar mitt under första världskriget såg han bara en enkel byhåla, som så smått börjat växa. Bostadshus och några verkstäder låg intill järnvägsstationen och invid de smala, grusbelagda gatorna som jämnats till av hästdroskor och hovar. Det fanns bara 300 invånare då när Fritz Nilsson beslutade sig för att bosätta sig där och utveckla sin nyinköpta affär. Han kände det på sig redan då, att det lilla samhället var på väg framåt med stora steg och att industrin hade framtiden för sig. Där fanns utvecklingsmöjligheter och direktör Fritz Nilsson bestämde sig omedelbart för att bli en del av den expansionen.
Han klarade de tunga världkrigsåren, som orsakat en tillfälligt avstannad utveckling och åren därefter då kristidsvarorna hade varit osäljbara efter krigsslutet. Men efter regn kommer solsken, det visste direktör Nilsson också gällde i affärsbranschen, och depressionsåren hade avlösts av bättre tider och Nilsson var en klok företagare med sunda affärs-principer. Efter 1920 hade han utökat speceri- och manufaktur-verksamheten med dam- och herrekipering, som växt i försäljning allt mer.