Yrkesfisket i Skärså
Yrkesfisket i Skärså fiskeläge är inte så gammalt - fisket desto äldre.
Under hundratals år hade bönderna i Norrala fisket som en bisyssla. Skärså var en av de hamnar vid vilka de drog not och från vilken de gav sig ut för att lägga skötar, alltså stora strömmingsnät.
Under 1800-talet upplevde Sverige en befolkningsexplosion. Bondehemman kunde inte längre delas så att alla söner fick mark. Den jordlösa befolkningen blev stor. Samtidigt effektiviserades jordbruket och bönderna insåg att det blev billigare att köpa matfisken än att själv ta sig ner till kusten och dra upp den. Handeln släpptes också friare. Fisket övergick mer till de jordlösa, husmän med stugor på bönders mark, hantverkare och båtsmän.
Först i slutet av 1800-talet kom de första bofasta. 1915 bildades Skärså fiskareförening. Sin storhetstid hade Skärså under 30- och 40-talen då omkring 35 båtlag landade sina fångster i Skärså. Det var ett av Norrlands största fiskelägen.
Efter Andra världskriget behövde den blomstrande industrin stora mängder arbetskraft och många lockades att lämna fisket. På 70-talet fanns sju fiskare kvar. Nu är det bara ett par fiskare som bedriver yrkesverksamhet. Dennis Westlund driver vid sidan av det också Skärså rökeri
Fiskhandlare John Gunnarsson kom till Skärså på 20-talet och startade inläggning av Gunnarssons lökströmming i det som i dag är restaurang Albertina. Lökströmmingen såldes över hela landet.
Ett större rökeri fanns också och flera mindre. Under en tid hade Gunnarssons en minkfarm i Skärså.
Johns son Sven tog över och drev också lanthandel í det som i dag är souvenirbutiken Albert. Johns sonson Mats driver i dag Albertina tillsammans med Stina och Illa.
/Text Joakim Westlund