SK Argos historia
Argo med sina landslagsmän
Föreningen bildades av en grupp ungdomar som höll till på Majornas ungdomsgård i slutet av 60-talet. Mest höll vi till i den öppna verksamheten där vi spelade bordtennis och flipperspel eller bara träffades. Några i gruppen var också aktiva i MUKK (Majornas ungdomsgårds kamratklubb), som ordnade danser i Majgården med många lokala band varav en del blev ganska kända (bl.a Spotnicks och Streaplers). Utöver det vi höll på med på ungdomsgården brukade vi vara på gräsmattorna runt om i Slottsskogen och spela fotboll mot varandra, detta pågick under en längre tid och när vi mött varandra några hundra gånger var det någon som föreslog att vi skulle börja spela mot ”riktiga” lag. Vi spelade några matcher mot lag i de lägre serierna och vann de flesta, då kom snacket igång att vi skulle bilda ett lag och anmäla oss till seriespel. När detta snack pågått en tid bestämde vi att träffas hemma hos Kjell Andersson 1 augusti 1970 för att bilda ett lag. Vi som träffades var bl. a. Kjell Andersson, Lars Nyström, Tommie Hermansson, Styrbjörn Lundblad, Rolf Sandberg, Lars Erik Larsson, Bertil och ”Johan” Johansson samt några till. Det bildades en styrelse med Lars Nyström som ordförande och Kjell Andersson som vice ordf. Dessa två fick också till uppgift att kontakta föreståndaren på Majornas ungdomsgård, Edvin Olsson, för att få reda på hur man gör när man bildar en förening och anmäler sig till seriespel.
Vid kontakterna med Edvin påmindes vi om att det funnits en förening på ungdomsgården med namnet SK Argo. Denna förening hade i första hand sysslat med orientering, verksamheten hade upphört men man hade lämnat några kronor efter sig i klubbkassan. Dessa pengar kunde vi enligt Edvin disponera (det var inte många kronor), detta fick bli vårt startkapital och vi beslöt att behålla namnet Argo.
Vi startade 1971 i det som då hette klass 4 (seriesystemet gick ner till div 4 och därefter blev det klasser). Resultaten gick för det mesta bra och när serien var slutspelad stod vi som seriesegrare och flyttades upp till klass 3. År 1972 fortsatte på samma sätt och när det året var färdigspelat stod vi åter som seriesegrare och flyttades upp till div 6 eftersom man nu gjort om seriesystemet (på den tiden var allsvenskan div 1). Denna division blev vår hemvist fram till 1980 då vi lyckades ta oss upp div 5, där höll vi oss kvar i 3 år innan vi åter hamnade i div 6, i denna division har vi sedan dess för det mesta varit med några visiter i div 7 och div 5. För närvarande befinner sig Argo i div 7, men med tanke på var namnet kommer ifrån kan det bara bära uppåt (jag återkommer till det).
Argos första år spelades matcherna på Gröna Vallen men för att få spela på gräs när man inte fick tillgång till Majvallen har man haft såväl Torslandavallen och Åkeredsvallen som hemmaplan. Det var tack vare den dåvarande sekreteraren Ove Rydgren som Argo lyckades få spela på gräs trots att man låg div 6.
En uppmärksammad bedrift stod Argo för 1984 när de lyckades vinna Göteborgscupen, detta var en tävling som arrangerades av Slottsskogens IK och där lag från alla divisioner kunde anmäla sig till (det var även prispengar till de bästa lagen). Det var fri lottning och lagen som låg i en lägre div än sina motståndare fick inleda matchen men en straffspark för varje div det skilde. Det året då Argo vann deltog 104 lag och alla Argos matcher utan en fick avgöras på straffar efter oavgjorda resultat, den matchen som inte gick till straffar vanns av Argo på protest då motståndarna använt en spelare som inte var spelklar.
Damlag
Vid en resa till Kanarieöarna hösten 1978 där ca 20 av Argos medlemmar deltog pratades det om att man borde starta ett damlag. Denna diskussion fortsatte när man kom hem från resan och på våren 1979 anmäldes ett damlag. Som tränare och lagledare åtog sig två av Argos spelare, Ralf Lindqvist och Krister Svensson. Damlaget har genom åren tränats av flera Från herrlaget bl.a. Benny Liljeroth och Rei Töllefsen men även av tränare utifrån. Argo har lyckats hålla igång damlaget från 1979 till 2011 och det är längre än de flesta föreningar i Göteborg. Efter uppehållet 2012-2013 har man nu fått igång det igen. Genom åren har Argo haft många representanter från damlaget i styrelsen, två som varit med länge som spelare och i styrelsen är Britt Ahlqvist och Kerstin Adamsson.
Ungdomsverksamhet.
På hösten 1973 började det pratas om pojklag i klubben och eftersom vi fortfarande höll till Majornas ungdomsgård och hade bra kontakt med den som var föreståndare där då, Lennart Andrèn kunde vi starta ungdomsverksamhet på våren 1974 med pojkar födda 1964-1965. De som höll i den verksamheten de första åren var Lennart Andrèn, Lennart Magnusson, Dennis Jademyr, Dick Jansson och Lars Nyström. Dessa årskullar höll på i Argo nästan till senioråldern då de flesta gick till andra klubbar eller slutade spela fotboll. Föreningen lyckades inte fylla på i åldersklasserna därefter utan det blev en nystart med ungdomsverksamheten 1979 med pojkar födda 1971-1972, de som höll i detta var Kjell Andersson, Lars Gustavsson och Lars Nyström. Då gick det bättre med påfyllning av ålderskullar från 1973 till 1980 under ledning av i första hand Roger Svantesson och Lennart Eriksson, dessa två lyckades även engagera föräldrar att hålla i verksamheten. Argo hade även ett lag med pojkar födda 1983 under ledning av Bengt Kindstrand och Börje Svanqvist. Sammanfattningsvis kan man konstatera att det är mycket svårt att bedriva ungdomsverksamhet och få glädje av det i seniorlaget.
Klubbhuset
De första åren höll vi ju som redan nämnts till på Majornas ungdomsgård där vi disponerade källaren med möjlighet till omklädning, dusch, förrådsutrymmen och även möjlighet att spela bordtennis och sedermera även innebandy. När ungdomsgården sedan flyttade till Karl Johans torg och därmed krympte sina ytor blev våra möjligheter att utnyttja deras lokaler mindre.
Vi började se oss om efter möjligheten att hyra en lokal någonstans i Majorna men vi insåg ganska snart att om vi skulle ha en lokal av någorlunda storlek så kostade det mer än vi räknat med. Då började tankarna på att skaffa ett eget klubbhus, drivande i denna grupp som jobbade med detta var i första hand Hans Lenberg och Kjell Andersson. (0m vi vetat hur mycket jobb detta skulle föranleda hade vi nog aldrig byggt något klubbhus).
När vi hade lyckats ta reda på vilka människor man skall kontakta och vilka myndigheter man måste uppvakta blev vi anvisade och föreslog själv några tomter i Majorna, men det var alltid något förhinder (för det mesta var det stadsplanen). Därefter ville man att vi skulle flytta ut till Frölunda men vi hade bestämt oss för att vara kvar i Majorna.
Att vi hittade platsen där klubbhuset nu ligger kan man kalla för en slump. Vid undersökning av gamla kartor inne på stadsbyggnadskontoret för att kolla var i stadsplanen det skulle passa med ett klubbhus upptäckte någon att det var inritat att Sundhagsgatan skulle gå mellan kolonierna och Slottsskogen. Det var dock inte aktuellt att dra fram den gatan där och det öppnade möjligheten för oss att bygga ett klubbhus där.
Nu började jobbet: Hur skall det se ut? Hur skall vi finansiera bygget? Vi åker runt till andra föreningar och tittar på deras klubbhus och pratar med dem om för och nackdelar med olika lösningar. Efterhand har vi en bild av hur vi vill att klubbhuset skall se ut. Nu gäller det att kunna rita detta på ett sätt som passar byggnadsnämnder och liknande. Vid en förfrågan bland medlemmar och föräldrar får vi fram att en av föräldrarna, Göte Teiffel, jobbar på ett arkitektkontor och han är villig att hjälpa till. Göte ritar huset och sköter alla kontakter med olika instanser (det är många) som måste till innan bygget kan komma igång.
Huset byggs av yrkesskolan men ändå är vi 40 st som lägger ner ca 1100 timmar sammanlagt innanhuset kan börja användas i januari 1987.
Argos landslagsmän
Hur var det nu då med landslagsmännen? Argo har haft 1 landslagsman i fotboll, Marcus Björk men då gäller futsall (detta är numera namnet på inomhusfotboll när det spelas med internationella regler). Därutöver minst 2 som representerat Sverige i andra idrotter. Rolf Sandberg i Boxning, ungdomslandslaget i tungvikt och Lennart Nyström i Handboll, ungdomslandslaget.
Namnet Argo
Namnet kommer från en stjärnbild med detta namn, stjärnbilden har i sin tur fått namnet från skeppet Argo som i den grekiska mytologin användes av Argonauterna i jakten på det gyllene skinnet.
Kjell Andersson