1968-1993
Den 28 dec 1967 hölls sammanträde i Holmsjö pensionärshem med medlemmar från Saleboda IF och Holmsjö IF. På detta möte beslutades att föreningarna skulle sammanslås till en storklubb och en interimsstyrelse tillsattas. Mötet enades om att antaga namnet Sillhövda Allmänna Idrottsklubb med initialerna SAIK. Namnet togs efter församlingen.
Verksamheten förutom fotboll var bordtennis och vintersporter. Man jobbade hårt för att få den nya klubben att fungera och som alltid var det svårt med ekonomin. Bingospel och fisketävlingar anordnades för att få in pengar. Stor ekonomisk hjälp fick man av Sillhövda Gammaldansens Vänner som bildades ur festkommittén. GDV körde danser i Bromboda bygdegård och senare även i Bredasjön.
SAIKs verksamhet hankade sig fram och sov nästan törnrosasömn, den aktiva idrotten då främst fotbollen saknades. Men så i september 1971 togs nya tag och en valberedning utformade en intresseanmälan med svarsblankett. Cirka 500 brev damp ner i hushållens brevlådor inom verksamhetsområdena Saleboda, Holmsjö, och Nävragöl. Syftet var att nystarta en färgstark klubb och få bollen rulla igen. Fortfarande var det svårt att hålla ihop verksamheten, hitta spelare, frivilliga krafter och med ekonomin.
Den verkliga nytändningen kom inför verksamhetsåret 1976. Då tillsattes förutom styrelsen även en mängd sektioner och stödklubbar bl.a. supporterklubben, trivselklubben, SAIK-lövet och Ekön. Supporterklubben bildades för att intressera allmänheten för idrottsföreningen. All verksamhet kretsade inte längre kring bara fotbollen.
Nu skulle Sillhövda AIK bli en idrottsklubb att tala om och vist blev det så. Både inom SAIK, ute i bygden och i större idrottskretsar hördes smått ironiska kommentarer om, att inte ens storklubbar som Malmö FF hade en sådan organisation som div VI-klubben Sillhövda AIK. Det så mycket stiligt ut på papperet, kilometerlånga föredragningslistor, planeringsprogram, rapporter, kurvor och diagram. Nu arbetades även fram nya stadgar fram, och det blev en diger lunta på 19 tättskrivna A-4-sidor med 98 paragrafer. Huvudstyrelsens månatliga sammanträden hade formen av ett marathon. Start vid 18-tiden på kvällen och slut framåt nattsvängen vid 1-slaget. Massor av folk syntes engagerade och visst jobbades det hårt ute i sektionerna för att bredde och föra verksamheten framåt.
Under 1976 utformades Sillhövda AIKs nuvarande klubbmärke med föreningensfärgerna rött, svart och grönt.
Vid årsmötet 1989 tog ”Tjejmaffian” över ledningen i SAIK. De tunge posterna i styrelsen besattes av idel kvinnor. Av åtta personer i huvudstyrelsen var fem kvinnor, en tämligen så ovanlig sits i en fotbollförening.
Vi fick en totalrenoverad fotbollsplan, som nu håller standardmått. En länge närd dröm om en klubbstuga gick i uppfyllelse 1990. På platsen, där Bredasjöns gamla kaffestuga låg, står nu SAIKs klubbstuga på nästan 140 kvadratmeter med en ordentligt tilltagen scen. SAIK hade klarat av det ingen trodde var möjligt. Tack vara frivilligt arbete av duktiga medlemmer och ekonomisk bidrag från företag, föreningar och privatpersoner blev utopin till slut verklighet.