Tävlingsregler
Mormyska
SÄRSKILDA TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR MORMYSKA
1. Det valda fiskevattnet skall i möjligaste mån erbjuda likvärdigt fiske i hela
tävlingsområdet för samtliga deltagare.
2. Rutorna skall vara separerade från varandra och det skall finnas en 5 meter bred neutral zon runt hela rutan. Både tävlingsrutan och den neutrala zonen skall vara väl avgränsad med rep och pinnar/stolpar. I den neutrala zonen får endast tävlingsledning, tävlingsjury, domare och eventuella coacher befinna sig. Det får inte finnas några fiskeredskap i den neutrala zonen, förutom extra borrar.
3. Isens bärighet skall kontrolleras inför varje sanktionerad tävling och eventuella svaga punkter inom tävlingsområdet skall märkas ut. Tävlingen får endast genomföras om isen är minst 10 cm tjock kärnis. Isdubbar skall alltid medföras och bäras synliga runt halsen. Borrskyddet skall vara påsatt vid in och utgång. Har man elborr så skall batteriet vara avtaget vid in och utgång.
4 a) Under tävlingen får endast ett spö med en mormyska användas på en och samma gång. Mormyskakroppens maximala diameter får inte överstiga 15 mm. Det är inte tillåtet att ha andra attiraljer på linan eller mormyskans enkelkrok, exempelvis blytyngder eller liknande.
b) Arrangören skall förse varje fiskare med två påsar, två flaggor/pinnar som är numrerade med samma nummer som fiskarens nummerlapp som även den tillhandahålls av arrangören. Flaggorna/pinnarna skall vara minst 30 cm höga och väl synliga för både tävlande och domare.
c) Beten och mäsk får EJ vara konstgjorda utan endast naturliga.
d) Mäskning är tillåten, fri mängd om inget annat anges i inbjudan, för hand vid ytan eller med feeder/mäskklocka eller liknande. Feedern/mäskklockan får inte vara kvar i vattnet efter fullgjord mäskning. Överblivet mäsk får inte lämnas kvar på isen eller slängas i ett hål efter tävlingens slut.
5 a) Tävlingsrutorna skall, om möjligt, erbjuda lika förhållanden för alla fiskande (botten topografi, djup, vattenlevande växter). Varje ruta skall ha en yta som gervarje enskild fiskare minst 400 m2 yta (ex. 10 fiskare = 4000 m2).
b) Eventuella coacher får endast gå in i den neutrala zonen efter första signalen.
c) Tävlingsjury och domare får röra sig fritt i rutorna men skall göra det på ett så tyst sätt som möjligt. Det är inte tillåtet för dessa att störa de tävlande, ge tips eller på annat sätt ge någon eller några tävlande råd eller berätta hur det går för motståndarna.
6 a) Betes- och skryllkontroll genomförs före utgång till rutorna. Efter kontrollen får de tävlande inte gå tillbaka genom kontrollen, de får heller inte fylla på sitt betes- och mäskförråd. Blandning av mäsk eller mäsk och beten får göras efter kontrollen av fiskaren själv eller någon annan.
b) De tävlande får, efter betes- och skryllkontrollen, fördela sig runt tävlingsrutan som de själva önskar i den neutrala zonen.
c) Särskild gångtid före och efter tävlingen ska finnas (de med lättnadskort –förlängd gångtid – släpps iväg 15 minuter före de övriga i startfältet). Första signalen markerar att de tävlande får gå in i tävlingsrutan, signalen ges 5 minuter före tävlingsstart.
De tävlande skall vid ingång i rutan markera EN plats där de skall borra sitt första hål med en av sina flaggor/pinnar. Om flera fiskare vill starta på samma plats skall en domare genomföra lottdragning före första signalen. De fiskare som förlorar lottdragningen skall då uppsöka en ny startposition, minst 5 meter från en motståndare. Borrskydd skall sitta på borren till man valt sin första borrplats, därefter tas skyddet av och borren borras fast i isen med tillräckligt många varv så borren kan stå för sig själv.
Motordrivna borrar är inte tillåtna förutom för de som har handikappkort eller äldre veteraner. Motordrivna rullar är inte tillåtna.
I tävlingsrutan får de fiskande borra så många hål de vill förutsatt att hålet är markerat med flagga/pinne; en fiskares egna hål får vara hur nära varandra som helst å andra sidan måste en motståndares hål vara minst 5 meter ifrån en annan fiskares (med flagga/pinne) markerat hål, mätt från hålkant till hålkant. En tävlande får be domare mäta avståndet mellan två borrade hål eller ett borrat hål och en tilltänkt borrplats.
Om det uppmätta avståndet mellan två borrade hål som två fiskare fiskar i är mellan 4,9 och 5 meter skall den fiskare som sist anlänt ges en muntlig varning och måste även flytta sig. Om förfarandet upprepas av samma fiskare i samma tävlingsruta tilldelas denne ett gult kort. Är avståndet mindre än 4,9 meter tilldelas fiskaren direkt ett gult kort.
Vid eventuella dispyter mellan fiskare om vem som markerat en borrplats eller ett hål först med sin flagga/pinne skall domaren avgöra vem denne anser var först. Om detta inte är görbart får lotten avgöra.
d) Den andra signalen anger att tävlingen startar och de fiskande får borra sitt förta hål.
De tävlande tillåts att fiska och röra sig fritt inom tävlingsrutan och borra så många hål de vill; dock, eftersom varje fiskare endast har två flaggor/pinnar får de endast fiska och mäska i dessa två markerade hål. Flaggorna/pinnarna får placeras på ett maximalt avstånd om 50 cm från hålet.
De tävlande får lämna sin utrustning var de så önskar på isen förutsatt att de inte gör det för att dölja/täcka över ett omarkerat hål. Om en tävlande dolt ett omarkerat hål med sin utrustning skall fiskaren tilldelas ett gult kort. Det är tillåtet för andra fiskare att markera och fiska i ett hål där annan fiskares utrustning står. Det är även tillåtet att flytta dennes utrustning om den uppenbart är i vägen för hålet man önskar fiska i.
Det är förbjudet att fiska i ett omarkerat hål. Med ordet ”fiska” menas själva
fiskandet såväl som mäskning och borrning. Under tävlingen skall borret
ovillkorligen borras fast säkert i isen så det inte välter, med hela borrkronan under iskanten.
e) Den tredje signalen anger att det återstår 5 minuter av tävlingstiden.
f) Den fjärde signalen anger att tävlingen avslutats. Krokad fisk som är ovanför vattenytan vid signalen räknas som fångad, i övrigt måste krokad fisk som ännu inte kommit ut ur vattnet återutsättas.
7. Under själva tävlingen får de tävlande inte erhålla hjälp från någon annan på något sätt (exempelvis få hjälp med huggkrok etc.) förutom medicinsk hjälp.
8. Den tävlande får byta ut sitt borr efter godkännande av domare.
9. Varje tävlingsruta skall ha tillräckligt många domare för att smidigt kunna överblicka tävlingsområdet och de tävlande. Dessa domare förväntas ha goda kunskaper om gällande regler.
10. De tävlande skall iaktta eventuella minimimått för fisk på tävlingsvattnet. All fisk mindre än minimimåttet skall återutsättas. Fångad fisk som är mindre och avlivad eller skadad av oaktsamhet renderar i ett gult kort för den tävlande. Gädda räknas ej och skall omedelbart avlivas eller återutsättas.
Ingen fisk får lämnas kvar på isen. Fångad fisk får ej förvaras i vatten och skallpresenteras ren utan snö och is samt i identiska påsar som tillhandahålls av arrangören.
11. Om en deltävling tvingas avbrytas (för låg temperatur, åska, demonstrationer, naturkatastrof etc.) kan tävlingsjuryn besluta att räkna deltävlingen om den varat i minst en timme före avbrottet. En deltävlings längd kan kortas av tävlingsjuryn om vädret är för dåligt (för låg temperatur). Om så är fallet skall detta meddelas innan deltävlingen startar.
12. Fisk som krokas utanför munnen räknas. Det är förbjudet att medvetet felkroka fisk (ryckfiske). All fisk som skall vägas in skall undantagslöst avlivas så fort och så skonsamt som möjligt genom att bryta av fiskens nacke. Ekolod är tillåtet att användas under träning, men inte under tävling, utanför den neutrala zonen.
Undervattenskamera är INTE tillåtet vare sig under träning eller tävling.
Det är inte tillåtet för de tävlande att använda sig av öronsnäcka, telefon eller walkietalkie under tävlingen.
13. De tävlande får ha hur många färdigriggade spön som helst, men får bara använda ett spö i taget. Under fisket måste spöt, eller linan ha kroppskontakt på något sätt, det räknas alltså om man står på spöt eller har det fastsatt på sin kropp med magnet, band eller liggandes i en ficka. Det är inte tillåtet att lägga ifrån sig spöt på isen, i eller på skryllan utan att samtidigt hålla i linan som då man till exempel drillar fisk.
14. Det är tillåtet för de tävlande att använda huggkrok.
15. De tävlande får använda sig av tävlingsrutan som de själva önskar, man skall dock röra sig så tyst och diskret som möjligt. De får inte beträda den neutrala zonen (och då ej heller området utanför denna) förutom för uträttande av naturbehov, all utrustning får under inga omständigheter lämna rutan under pågående tävling.
16. Före vägning skall fisken sållas, här kontrolleras även att all fisk är dödad genom att nacken brutits av. Vägning skall ske på nollställd våg på ett sådant sätt att den tävlande kan se vikten av sin fångst. Vikten registreras på av Sportfiskarna tillhandahållet startkort.
17. Protester skall inkomma till tävlingsjuryn senast en timme efter avslutad deltävling. Den kan framföras muntligt men skall sedan skriftligen registreras och signeras av den tävlande.
18. Straff vid regelbrott:
a) Gult kort (varning) utdelas vid brott mot följande punkter: 4d, 5b, 6a, 6c, 6d, 7, 10, 13 och 15.
b) Rött kort (diskvalifikation) utdelas vid brott mot följande punkter: 4a, 4c, och 12 samt vid ett andra gult kort för punkt 4d, 5b, 6a, 6c, 6d, 7, 10, 13 och 15.
c) Om en tävlande blir diskvalificerad erhåller denne en platspoäng som motsvarar antalet deltagare +1. Deltagarna efter den diskvalificerade behåller sina platspoäng; exempel: om fiskare NN på plats 8 blir diskvalificerad behåller de tävlande som hamnat efter NN i listan sina platspoäng 9, 10, 11 etc.
d) Eventuella coacher som befinner sig i den neutrala zonen får inte hindra domareoch tävlingsjury att utföra sina åtaganden, de skall heller inte ogrundat ifrågasätta dessas beslut. Om så sker kan de varnas eller utvisas från tävlingsområdet av tävlingsjuryn.
19. Resultat
a) Den tävlande med högst vikt i en deltävling får platssiffra 1, näst högst vikt får platssiffra 2 o.s.v.
b) Om två tävlande har samma vikt får de en platssiffra som motsvarar medelvärdet av de två placeringarna de skulle haft (ex. 1: två tävlande hamnar lika på plats 5 får (5+6)/2=5,5 platspoäng, ex. 2: tre tävlande hamnar lika på plats 9 får (9+10+11)/3=10 platspoäng).
c) Totalt resultat beräknas genom att addera de två deltävlingarnas platssiffror för respektive tävlande. Den tävlande med lägst totala platssiffra blir 1:a i tävlingen, den med näst lägst totala platssiffra blir 2:a o.s.v.
20. Träning är tillåten runt tävlingsrutorna men utanför den neutrala zonen (minst 5 meter från tävlingsrutans gräns). Det skall finnas en korridor mellan tävlingsrutorna (inklusive den neutrala zonen) som är minst 20 meter bred.
21. Till SM kvalificerar sig 50 % från Distriktsmästerskapen, utom i juniorklasserna där samtliga går vidare. Till SM kvalificerar sig minst tre stycken från varje klass individuellt förutsatt att det är minst tre deltagare.
SM-tävling skall bestå av två deltävlingar om vardera tre timmar.
22. Alla klasser kan kvalificera sig till seniorlandslaget. Vid framräknandet av kvaldeltagarna gäller samma poängberäkning som ovan men klasserna läggs ihop och högsta vikt får platssiffra ett (1), näst högsta platssiffra två (2) osv. i respektive deltävling. De 30 bäst placerade tävlar om de sex landslagsplatserna i två deltävlingar om vardera tre timmar på söndagen, samma helg som SM.
Pimpelfiske
Sportfiskarnas tävlingsbestämmelser
SÄRSKILDA TÄVLINGSBESTÄMMELSER
FÖR PIMPEL
Säkerhetsbestämmelser:
Isens bärighet skall kontrolleras inför varje sanktionerad tävling och eventuella svaga punkter inom tävlingsområdet skall märkas ut. 10 cm kärnis är en god referens. Isdubbar ska alltid medföras och bäras väl synligt runt halsen. Borrskyddet skall vara påsatt vid in och utgång. Har
man elborr så skall batteriet vara avtaget vid in och utgång.
Kvalificeringar SM-tävlingar
Till SM individuellt kvalificerar sig samtliga deltagare i yngre och äldre damjuniorklassen, 50 % i yngre herrjuniorklassen, 30 % i äldre herrjuniorklassen och 25 % i övriga klasser. Till SM kvalificerar sig minst tre st från varje klass individuellt förutsatt att det är minst tre deltagare.
Samtliga som tävlar individuellt på SM ingår i uttagningen till NM-landslaget.
Till SM lag kvalificerar sig 25% av deltagande lag i varje klass förutom i yngre herrjuniorklassen
där 50% av lagen går till SM och i damjuniorklasserna där samtliga lag går till SM. I juniorklasserna gäller även regeln om minst tre lag.
I samtliga klasser gäller från DM 2017 och SM 2018 att antalet fiskande i laget är tre st eller minimum två st fiskande. I klasserna herr / damjunior samt damseniorklassen skall ett lag bestå av maximalt tre lagmedlemmar redan från SM 2017 i pimpel och traditionellt mete.
Start, gångtid och förflyttning
Särskild gångtid före och efter tävlingen ska finnas för att ge de tävlande en möjlighet att sprida sig på fiskevattnet innan start. Tävlingen börjar vid startsignal. De tävlande skall dessförinnan ha haft möjlighet att inta sina platser. All förflyttning inom tävlingsområdet skall ske till fots. Det är
tillåtet att använda pulka för transport av utrustning och fångst.
Tävlingsplats
Avståndet mellan de fiskande får ej vara mindre än fem meter, vilket gäller även egna lagmedlemmar. Avståndet definieras från hålets kant till den andra fiskandes hål kant.
Fiskemetoder - Redskap och beten
Eggskydd skall alltid vara påsatt vid in- och utgång, men får tas av när man kommit fram till fiskeplatsen före startsignalen. Isborren skall under tävlingen stå nedborrad i isen mellan varje borrning för att undvika olyckor. Tävlande får endast använda ett redskap åt gången.
Motordrivna rullar och motordrivna isborrar är förbjudna om ej lättnadskort innehas. Undantaget är de veteranklasserna (ÄHV, ÄDV, HV, DV) vilka fritt får använda elborr utan krav på lättnadskort.
Hel fisk eller del av fisk får inte användas som bete (undantag för fisköga).
Mormyska eller liknande räknas som krok. Upphängare samt pirk/bete med mer än en fast enkelkrok (undantag gäller dock för balanspirk) är förbjudet att använda. Mäskning är förbjuden.
Avlivning av fisk
Fångad fisk skall avlivas omedelbart efter upptagandet.
Invägning
Fisket skall genast avbrytas vid slutsignal. Fisk som krokats vid slutsignal får räknas i tävlingen. All fisk skall lämnas in för invägning inom tävlingsarrangörens fastställda tid. Endast abborre godkänns om arrangören ej beslutar annat. Vid DM och SM tävlingar godkänns endast abborre.
Fångad fisk som lämnas in för vägning skall tas ut ur fångstpåsen och redovisas öppet. Fångad fisk får ej förvaras i vatten och skall vägas in fri från is och snö. Fisk som fångats olagligt får ej vägas in. Fisk som ej räknas i tävlingen skall återutsättas eller avlivas omedelbart. Ingen fisk får
lämnas kvar på isen.
Resultat Vid DM- och SM-tävlingar
Vid DM eller SM tävlingar gäller högst sammanlagd vikt. Vid lika vikt vinner den som har flest antal fiskar. Samma regel gäller vid övriga tävlingar om inget annat anges i tävlingsinbjudan.
Övriga bestämmelser
Deltagare får under tävlingen ej vistas utanför tävlingsområdet utom vid uträttandet av naturbehov och då skall redskapen lämnas kvar inom tävlingsområdet.