Nästa LäraDela: Håvfiske – ett immateriellt kulturarv?
1 apr, 12:30
Hantverk, ritualer, musik och berättelser. Det är några exempel på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv – traditioner, seder och bruk som har överförts mellan generationer. Men vad krävs för att få en plats på listan och hur går ansökningsprocessen till? Det får vi svar på i årets tredje upplaga av LäraDela.
Haparanda och grannstaden Torneå har länge samarbetat för att få håvfiskekulturen med på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv. Torneälven, som utgör riksgränsen mellan Sverige och Finland, har länge varit en samlingsplats för håvfisket. Här möts delägarlag från båda länder vid forsarna för att fånga både sik och lax. Fisket var länge en viktig inkomstkälla för gårdar med fiskerätt och är en tradition som har förts vidare i generationer.
Nu har man tagit nya krafttag och en ansökan har skickats till UNESCO:s huvudkontor i Paris. Men hur går processen till och vad krävs för att en ansökan ska gå igenom? För att lära oss mer om denna unika kulturtradition och arbetet med att bevara den har vi bjudit in Anu Lakkala, näringslivsstrateg vid Haparanda stad, till nästa LäraDela-seminarie.
Seminariet är öppet för alla våra medlemmar.
Datum: 24 april 2025
Plats: Teams
Nominering öppen för InSpira-priset 2025!
31 mar, 15:00
Nu är det hög tid att skicka in ditt bidrag till InSpira-priset 2025 – en hyllning till kommunala initiativ som bidragit till positiv samhällsutveckling.
Varje år delar vi på SFK ut InSpira-priset för att uppmärksamma kommuners modiga och inspirerande satsningar inom kultur- och fritidsområdet. Priset lyfter fram aktiviteter, projekt och verksamheter som på olika sätt bidrar till en hållbar och främjande samhällsutveckling.
Vi uppmärksammar kommunala förvaltningar, deras chefer, medarbetare och politiker som har utmärkt sig under det gångna året genom nyskapande och kaxiga insatser.
Det ärofyllda priset består av en utmärkelse och ett konstverk som delas ut under Årskonferensen i Linknöping den 26–28 augusti.
Har din eller någon annan kommun gjort något inspirerande och utöver det vanliga? Ta då chansen att nominera idag!
Så nominerar du
Skicka in ditt bidrag till sfk@fritid-kultur.se tillsammans med en bild eller film och en kort motivering.
Sista dagen för att skicka in din nominering är den 15 juni.
Vi kartlägger ungas deltagande i kultur och fritid i årets andra LäraDela!
18 mar, 08:37
Hur många barn och unga deltar egentligen i kultur- och fritidsaktiviteter? Det har länge varit en svår fråga att besvara. Vår kunskap har i stor utsträckning baserats på föreningars redovisning vid ansökan om lokalt aktivitetsstöd, vilket har gett en begränsad och ofta förenklad bild av verkligheten – fram tills nu.
Sedan 2021 har Riksidrottsförbundet använt GIS (geografiskt informationssystem) för att kartlägga föreningsdeltagandet i Lund. Metoden har bland annat visat att 7 av 10 barn i åldern 7–16 år var aktiva i en idrottsförening med statligt LOK-stöd under 2022. Samtidigt kan vi se tydliga skillnader mellan idrotter och bostadsområden. Fotboll och basket har till exempel en bred spridning, även i områden med socioekonomiska utmaningar, medan handbollen når ut betydligt sämre.
Med hjälp av GIS kan vi analysera var i kommunen deltagandet är högst och lägst men också hur faktorer som geografi och socioekonomi påverkar föreningsaktiviteten. Dessa insikter är avgörande för att skapa bättre förutsättningar för alla barn och unga att delta i kultur- och fritidslivet.
Därför är vi glada att välkomna Mats-Ola Nilsson, utvecklingsstrateg på Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund, till årets andra LäraDela. Mats kommer att berätta mer om hur GIS kan användas för att främja och förbättra kultur- och fritidsverksamhet runtom i landet.
Seminariet är öppet för alla våra medlemmar.
Datum: 27 mars 2025
Plats: Teams
Anmäl dig HÄR!
Årets första LäraDela - om barns rätt till en meningsfull fritid
21 feb, 09:19
Den 27 februari är det äntligen dags för LäraDela – en digital träff där vi möts för att diskutera, dela kunskap och lyfta det fantastiska arbete som våra medlemmar gör runt om i landet. Årets första seminarium handlar om kultur- och fritidsguidning för barns rätt till en meningsfull fritid.
Kultur och fritid är avgörande för vårt välmående och barn mår bra av en aktiv, trygg och meningsfull fritid. Trots rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter är det många barn som har svårt att hitta rätt sammanhang. Det kan bero på kostnader, transport eller psykosociala hinder. Oavsett orsak kan det leda till ofrivillig ensamhet, låg självkänsla och en känsla av meningslöshet. Det här behöver vi förändra.
Vi måste samarbeta och tänka nytt – och det är precis vad kultur- och fritidsguidning för barns rätt till en meningsfull fritid handlar om. Det är ett stödjande arbetssätt för att öka barns deltagande i fritidsaktiviteter. Genom nära arbete mellan skola, socialtjänst, civilsamhälle och kultur- och fritidskontoret hjälper vi barn och familjer att hitta sammanhang där de kan utvecklas. Metoden är inspirerad av Köpenhamns kommuns Fritidsguiderna KBH och har även utvecklats i Skellefteå under de senaste sex åren.
Seminariet hålls av av Ragnar Granstand (samordnare, Skellefteå kommun) och Morten Hørlyck Augustesen (utvecklingskonsult, Köpenhamns kommun).
Seminariet är öppet för alla våra medlemmar.
Datum: 27 februari 2025
Plats: Teams
Id: 322446066039
Lösenord: Rq3r9Q5w
Rösta på framtidens värdkommun!
12 feb, 11:01
I augusti 2025 träffas vi på SFK:s årskonferens i Linköping. Men det är redan nu dags att börja planera för årskonferensen 2026. Under hösten har anmälan varit öppen för kommuner som är intresserade av att stå som värdkommun för konferensen 2026 och vi har nu två starka kandidater att välja mellan. Nu önskar vi få hjälp av er medlemmar. Rösta på vilken av följande kandidater som du önskar se som värd för årskonferensen 2026!
Omröstningen är öppen till 7 mars!
Nedan finner du kandidaterna och deras motiveringar:
Malung-Sälens kommun
Tema för konferensen: Våga faila!
Vi vill bjuda in till Malung-Sälen - en kommun som är stor till ytan, men liten befolkningsmängd. Men det som sticker ut är att Sälen är världens fjärde största vinterdestination vilket innebär att vi under vinterhalvåret har upp emot 100.000 besökare per vecka. Vi vill att det ena fokuset under konferensen ska vara de dåliga exemplen istället för de goda exemplen som vi annars oftast talar om. Transparensen över vad man har gjort för misstag och vilka lärdomar och erfarenheter man fått genom det.
Det andra fokuset är hur man kan bygga ett starkt föreningsliv genom arrangemang med goda och dåliga exempel. Vi tänker i första hand på Sälens IF som är en del av Vasaloppet samt Malungs IF som är delägare av Svenska Dansbandsveckan, en av Sveriges största festivaler.
Efter konferensen i Sälen vill vi att deltagarna ska känna sig stärkta av genom att vi vågar berätta om våra misstag för att andra ska ta lärdom av detta och inte göra samma misstag.
Skellefteå kommun
Tema för konferensen: Tillsammans skapar vi en hållbar plats för en bättre vardag
2026 anordnas Society Expo – ett globalt evenemang där vi lyfter Skellefteå och utforskar hållbara lösningar på utmaningar vi ställs inför. Målet är att hitta kunskap och verktyg som ger avtryck – både här hemma och ute världen. Med Society Expo 2026 vill vi skapa nya samarbeten där olika aktörer tillsammans kan testa och utveckla idéer, lösningar och verktyg som ger avtryck. Det handlar också om att visa upp vår resa. Både för oss som bor här, beslutfattare, forskare och kollegor runt om i Sverige. Delar av de utställningar och aktiviteter som är en del av detta Expo kommer vara tillgängliga då SFK-konferens äger rum. Vilket gör att detta också kan erbjudas konferensbesökarna och bidra till ytterligare en dimension i upplevelsen. Därför passar det väldigt bra att SFK:s årskonferens förläggs i Skellefteå just 2026.
Skellefteå kommuns ambition med att söka värdskapet för denna årskonferens är att mångbottnad. En del i ambitionen är att få bjuda in och välkomna kommuner runt om i Sverige till den region som vill stå längst fram i den gröna omställningen. Som har en lång och stolt tradition av att välkomna människor från hela världen oavsett om det är på grund av skydd eller på grund av tillväxten och de behov som följer med det. Vi har också en stolt tradition och av inkluderingsarbete i en kommun som till ytan är geografiskt stor, men när det gäller samverkan och samarbete så ligger tonvikten på nära samband och korta vägar. Med närhet i vardagen såväl som till världen. Vi är en kommun som gemensamt med de aktörer som verkar i kommunen jobbar tillsammans för att skapa en plats med alla, för alla. Vi vill skapa en plats att trivas på där kunskap och kreativitet genomsyrar hela livet. En plats för strategiskt hållbarhetsarbete som går hand i hand med tillväxten. Vi är medskapande, förändringsbenägna, samarbetsvilliga och välkomnande. Allt för att skapa en hållbar plats för en bättre vardag. Skellefteå kommun vill också med denna ansökan bjuda in SFK:s medlemmar till den del av landet som det talas så mycket om på grund av tillväxten men som inte fått stå värd för denna konferens på för länge. Vi saknar er, saknar inte ni oss?
Vi vill att besökarna ska få med sig en känsla av hur det hemtama och förtroliga kan samspela med tillväxt och nya kulturella inslag i en traditionellt förvaltande region. Hur tillsammanskapet kan övervinna de flesta utmaningar och hur vi måste kroka arm mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet för att skapa den plats som vi är stolta över, vill bo och verka i. Vi vill att besökarna ska få med sig en tro på att det är vi tillsammans som skapar och formar vår egen värld och att vi kan lyckas om vi hjälper varandra. Vi vill förmedla en känsla av hopp och framtidstro, bara vi är beredda att göra arbetet tillsammans.
Vilka energigivande dagar under Idrottspolitisk konferens i Borås!
7 feb, 16:30
Under två dagar har vi fått ta del av inspirerande föreläsningar och diskussioner om hållbara idrottsevenemang, där bland annat viktiga ämnen som idrottens samhällsnytta, hållbar utveckling och framtidens idrottsanläggningar har lyfts. Vi har även fått ta del konkreta exempel från lokala föreningar och initiativ.
Tillsammans har vi utforskat nya vägar för att skapa idrottsevenemang som inte bara engagerar, utan också lämnar positiva avtryck.
Stort tack till alla deltagare, medarrangörer och Borås Stad, Riksidrottsförbundet, RF-SISU Västra Götaland för att ni gjort denna konferens möjlig.
Bli Charterambassadör och utveckla kvaliteten i din fritidsverksamhet
3 feb, 13:11
Det pågår en mängd projekt runtom i Europa för att stärka och utveckla den öppna ungdomsverksamheten. Ett av dem är Charter – en förkortning av Europeiska principer och riktlinjer för lokal öppen fritids- och ungdomsverksamhet.
Chartern bygger på centrala europeiska måldokument och speglar en samlad europeisk kunskap om vad som krävs för att säkerställa kvalitet i öppen fritids- och ungdomsverksamhet. Den ger dig ett verktyg för att utveckla er verksamhet och öka ungas delaktighet, inflytande och lärande.
Utbildningen pågår i tre dagar förutom god kunskap i Chartern får du som ambassadör möjlighet att knyta kontakter och lära dig mer om öppen fritidsverksamhet nationellt.
Sista anmälningsdagen för utbildningen är 17 februari.
Datum: 11–13 mars, 2025
Plats: Clarion Hotel Stockholm (Ringvägen 98, 118 60 Stockholm)
Välkommen till Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan i Göteborg!
25 sep 2024
Träffpunkt Idrott riktar sig till alla som arbetar med att möjliggöra för fysisk aktivitet för fler och skapa hållbara anläggningar och platser.
Som konferensbesökare får du ta del av ett inspirerande och kunskapsbetonat program med workshops som skapar värdefulla verktyg och förutsättningar för ditt fortsatta arbete. Under tre dagar kan du samla erfarenheter som hjälper dig att utvecklas i din roll och kan bidra till att göra din organisation ännu bättre och starkare.
Några av de talarna på årets konferens är Jakob Forslund (idrottsminister), Anna Iwarsson (ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna) och Anders Henriksson (ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner).
Datum: 11–13 mars, 2025
Plats: Svenska Mässan (Mässans gata 18, 412 51 Göteborg)
Idrottspolitisk konferens under SM-veckan i Borås 2025
11 sep 2024
Idrott och kultur omsätter idag över 53 miljarder kronor och sysselsätter över 100 000 svenskar, enligt rapporten Evenamang i siffror 2024. Varje vecka pågår allt från multinationella evenemang till småskaliga tillställningar runt om i landet. Förutom att bidra ekonomiskt till samhället fyller de även en viktig funktion konstnärligt och underhållningsmässigt.
Sedan 2015 har alla FN:s medlemsländer antagit Agenda 2030 och ett viktigt arbete för evenemang inom kultur och idrott är att göra dem mer hållbara. Hur kan vi se till att möta både dagens och morgondagens behov?
Under dessa två dagar i Borås kommer deltagare få möjlighet att hämta inspiration från lokala föreningar, sakkunniga forskare och beslutsfattare på nationell nivå inom frågor gällande idrott och kultur.
Datum: 5–6 februari, 2025
Plats: Borås Kongress (Akademiplatsen 2, 503 32 Borås)
Varmt välkommen säger vi till vår nya styrelseledamot Daniel Fälldin!
6 sep 2024
Under årsmötet i Skövde valdes Daniel, som är kultur- och fritidschef i Haparanda stad, in till ledamot i styrelsen. Han kommer ansvara för Sveriges Friluftskommuner för SFK och vi är mycket glada över att välkomna Daniel till styrelsen.
Behöver du komma i kontakt med någon av oss i styrelsen? Våra kontaktuppgifter hittar du här.
Kommande aktiviteter
Tor 24/4
15:00-16:00 |
LäraDela
Digitalt |
Mån 28/4
12:00-17:00 |
SFK Academy - Modul 1
Hornsgatan 1, 118 46 Stockholm |
Tis 29/4
08:00-12:00 |
SFK Academy - Modul 1
Hornsgatan 1, 118 46 Stockholm |
Ons 21/5
12:00-17:00 |
SFK Academy - Modul 2
Hornsgatan 1, 118 46 Stockholm |