Välkommen till Säffle konståkningsklubb!
Konståkning är en individuell idrott där systemet är uppbyggt som en skola. Genom stegrande kunskapsnivå utvecklar åkaren nya färdigheter och tar sig vidare till nästa steg. Vi strävar efter att alla ska få en så bra utbildning som möjligt där varje åkare utvecklas i sin egen takt och efter sin egen förmåga, intresse och vilja. Åkaren bestämmer själv sitt mål. Träning, tävling, lek, motion eller uppvisning. Alla kan vara med, det ska vara roligt och lekfullt. Tävlingar finns för alla nivåer och för alla åldrar. Alla ska må bra. Det ger gemenskap, utveckling och god hälsa.
De färdigheter och kunskaper som byggs upp genom en allsidig träning på och utanför isen ger en bra grund för livslångt idrottande, samt är värdefull och användbar hela livet.
Att bli konståkningsförälder är för de allra flesta ett möte med en helt ny värld. Konståkningens värld är full av magi, förundran, spänning, glädje, glöd och gemenskap, men också en värld full av kalla ishallar, tidiga morgonträningar och en mängd olika begrepp och tävlingsregler att sätta sig in i den dagen ens barn börjar tävla.
Hemsidan
www.svenskalag.se/safflekk , här kan du ta del av viktig information såsom ändrade träningstider, telefonnummer till styrelsen och tränare mm. Det är viktigt att du regelbundet går in och tittar på hemsidan då detta är ett av huvudforumet för att förmedla ut information till medlemmarna.
Att träna i Säffle KK
Omklädningsrum
Vi använder oss främst av omklädningsrum 3 och 4. I omklädningsrummet ansvarar inte klubben för några värdesaker, nycklar, mobiler eller liknande.
Uppvärmning och nedjoggning
Kom helst ungefär 30 minuter innan varje träning för att värma upp innan du kliver på isen. Detta är superviktigt för att undvika skador på isen. Spring några minuter och stretcha innan du går in till omklädningsrummet för att knyta på dig skridskorna. Fråga tränarna om du är osäker på vilka uppvärmningsövningar som är bra.
Det är minst lika viktigt att jogga ner efter passet som att värma upp innan, spring några minuter och stretcha.
Bra att äta frukt, smörgås eller yoghurt (eller något annat som man tycker om) direkt efter träningen för att få tillbaka energi och för att musklerna ska få återhämtning.
Hjälm/pannband/hårsnodd
Naturligtvis är hjälm ett måste i början. Klubbens policy är, om ni som föräldrar också godkänner det, att när man klarat 8 ”leomärken” får man ”kasta hjälmen”. När man kastat hjälmen får man, om föräldrarna godkänner det, använda ett stötdämpande pannband istället.
Efter att en åkare klarat test motsvarande Fri 1 och Basic 1 kan man i samråd med tränare även få ta av pannbandet vid träning. Pannbandet ska dock vara med till träningarna då det kan behövas vid inlärning av nya moment.
Har man långt hår ska håret vara uppsatt så att det inte hänger i ansiktet under träningen. Det är en säkerhetsfråga och gäller alla. Det är bra om man tar för vana och också har håret uppsatt under uppvärmning och off-iceträning (markträning utan is).
Riktlinjer från tränarna
-
Alltid ha träningsskor och hopprep med till träningen.
-
Vattenflaskan ska stå på sargen – inte på bänken inne i båset.
-
Gå på toaletten innan träningen – så missas ingen träningstid på isen.
-
Ha alltid uppsatt hår.
-
Säg till om man måste gå av isen – rusa inte av utan att säga till en tränare.
-
Värm alltid upp på marken innan träning på is – gäller alltid svart, grå och extra grupp.
-
Värm gärna upp på marken innan träning på is – gäller övriga grupper.
-
Värm alltid upp på isen direkt när ni kliver på – gäller alla grupper.
-
Kom i tid så att ni hinner värma upp – hör av er om ni blir sena.
-
Om ni inte kommer hör av er i tid så vi kan planera träningen efter antal åkare.
-
Ömsesidig respekt mellan tränare och åkare önskas.
-
Musik och klänning/kläder till tävlingsprogram väljs alltid i samråd med tränaren.
-
Om en tränare skulle utebli någon gång – kom gärna och träna ändå. All tid på isen är bra tid!
Om du inte kan träna – anmäl i appen ”Svenska lag”
Det är viktigt att du meddelar om du inte kan komma på en träning. Gör detta så tidigt som möjligt om du vet att du inte kan vara med då det kan innebära förändringar i schema och i tränarstaben. Detta sker som sagt via appen ”svenska lag”, har man problem att komma in i appen kontakta någon i styrelsen så hjälps vi åt att lösa det.
Föräldrar på träningen
Konståkning är en publiksport och att träna konståkning kräver koncentration! Det är självklart jätteroligt att se sitt barns utveckling på isen och föräldrar är självklart välkomna att vara i ishallen och titta. Föräldrar är alltså välkomna att titta på träningen, men hänvisas till läktaren. En åkare som brister i sin koncentration, kan krocka med andra åkare, vilket kan leda till olyckor och skador.
Gruppindelning
Träningsgrupperna delas in av tränarna som tittar på: skridskoteknik, hopp, piruetter, tävlingsklass, antal åkare i gruppen, istid mm.
Glöm inte bort att konståkning är en individuell sport där alla utvecklas olika och förflyttning mellan grupper kan ske under terminen samt även vid enstaka träningar beroende på vad åkarna tränar inför (tävling, show osv).
Träning sker ibland tillsammans med andra grupper för att stimulera utvecklingen och stärka gemenskapen. Inom Säffle KK visar vi respekt och stöttar varandra – i med och motgång!
Individuella mål
Tränarna arbetar tillsammans med alla grupper mot ett gemensamt mål: ” Vi vill att alla åkare ska trivas, ha roligt på isen och utvecklas i sin konståkning.” Åkarna har sedan sina egna mål som är individuella och kan variera mellan åkarna. En del vill klara nästa märke, få sitt första tävlingsprogram eller vara med i SM osv.
Tävling och licens
För att få börja tävla, måste åkaren klara ett s.k. tävlingstest. Tränarna kommer tala om när de anser att en åkare är redo för att genomföra tävlingstest. När man klarat tävlingstestet blir man ”stjärnåkare” och får möjlighet, om man vill, att få ett eget program. Stjärnåkare är den lägsta tävlingsklassen där alla börjar. Sedan kan man om man vill jobba sig upp till högre klasser.
För att bli uppflyttad i en svårare tävlingsklass så är det tränaren, i samråd med åkaren, som avgör när det är dags att flyttas upp.
Det är viktigt att tala om för tränarna om man som åkare vill satsa på en högre tävlingsklass. Åkaren förväntas nämligen klara övningar på en viss nivå för att få möjlighet att anmälas till en högre klass.
För att få delta i tävling, är det krav på att åkaren innehar giltig licens s.k. tävlingslicens. Licensen anmäls och betalas av klubben till Folksam (Licensen innefattar även en försäkring), licenskostnaden kommer sedan på faktura till åkaren, (355 kr, 2024-2025).
VIKTIGT - De åkare som vill tävla anmäler sig till tävlingar genom att anmäla via svenska lag eller till tränaren. Se till att anmäla i tid så slipper man dubbel avgift. Det är upp till varje åkare (förälder) att se till att man fyller i rätt uppgifter inför en tävling så att man blir anmäld i rätt tävlingsklass. I tävlingskalendern hittar ni tävlingar i vårt närområde som kan vara aktuella att åka på.
Vill man åka på en tävling som inte finns med på listan kontakta tränarna.
Föräldraengagemang
För att få vår förening att fungera är det viktigt med föräldraengagemang.
En av klubbens största intäkter är våra egna tävlingar. Det är därför viktigt att alla hjälps åt under dessa dagar. Detta är en förutsättning för att vi ska kunna ha en bra ekonomi i klubben. Vi förväntar oss således att alla, utifrån förmåga, är med och bidrar på olika sätt.
Hemmatävling under säsongen 2024/2025:
Säfflestjärnan 15 februari 2025
Kostnader (HT24-VT25)
Medlemsavgift:
Medlemsavgift familj – 500
Medlemsavgift enskild medlem – 300 kr
Träningsavgift:
Skridskoskolan- Gratis
Rosa 200 kr/månad
Blå 250 kr/månad
Gul 450 kr/månad
Grön 550 kr/månad
Röd 650 kr/månad
Grå 650 kr/månad
Svart 650 kr/månad
Faktura för träningsavgifterna kommer att ske 1 gång per termin. Det går att dela upp betalningen på fler tillfällen om så önskas. Faktureringen kommer att ske via ”Svenska lag”.
Tävlingsavgift
Deltagande i tävling kostar:
-
System 1 (tidigare Stjärntävling) - 365kr
-
System 2 (tidigare Klubbtävling) 1 program – 475 kr
System 2 (tidigare Klubbtävling) 2 program – 700 kr -
A-tävling – 995 kr
Program
För att tävla behöver man ett program. Det första programmet, som man får efter klarat tävlingstest, står klubben för. Man har ett program i ca två tävlingssäsonger. Under tiden man blir bättre så ändrar man lite i programmet för att det ska matcha åkarens nivå som utvecklas hela tiden. I kostanden för programmet ingår klippning av musiken.
Kostnad för program:
Stjärnåkare: 350 kr
B-åkare: 650 kr
A-åkare: 1000 kr
Utöver detta tillkommer det en kostnad för att tränaren ska lära åkaren sitt program. Vilket sker under en separat programtid och genomförs inte på ordinarie träningstid. Kostnaden för detta faktureras åkaren via klubben. När inlärning av programmet sker är det jättebra om föräldrar finns på plats för att filma, så blir det lättare för åkaren att komma ihåg programmet. När åkaren väl har lärt sig sitt program så övar man på det även under ordinarie träningstid såklart.
Show
Som vanligt kommer vi ha en julshow och en show i slutet av vårsäsongen.
Alla åkare från skridskoskolan och uppåt är med i showen. Specifik showträning kommer ske söndagar kl 13.00-13.50. Olika grupper kommer kallas vid olika tillfällen under hösten, man tränar alltså inte showträning alla söndagar. Vill man inte delta i showen är det viktigt att meddela sin tränare.
Preliminära datum:
Julshow söndag 8/12 kl 18.00
Vårshow söndag 16/3 kl 18.00
Slipning av skridskor
Här gärna med tränarna om ni tror att skridskorna behöver slipas. Det syns tydligt på isen när kanterna blivit lite slöa.
Slipning av skridskor kostar 80 kr och det betalas via Swish 123 237 35 38 till Säffle konståkningsklubb. Hör av er till någon i styrelsen om ni behöver få hjälp med slipning av skridskor.
Har ni idéer om hur klubben skulle kunna utvecklas så hör gärna av er till styrelsen. Alla förslag är välkomna!
Mail till Säffle konståkningsklubb: safflekk@hotmail.com
Tveka inte att höra av er om ni har frågor om något!
Ha en fin säsong!
//Säffle konståkningsklubb