Säffle HC:s historia
Saxat från 20-års jubilet. Tack till Ronny Bohlin som bidrog med skrivelsen.
Det var den 6 maj 1986 som ishockeyn återuppstod i Säffle i och med bildandet av Säffle HC. Samtidigt skall man komma ihåg, att det fanns föregångare. Inte bara IFK Säffle och SK Sifhälla utan framförallt Rastens Hockey Club, som var den grund, som nya Säffle HC byggde vidare på.
Det var på ett årsmöte med den då vilande Rastens HC som de beslut togs, som blev starten för Säffle HC.
Den kvällen under mötet i cafeterian i Hermes på Industrigatan 10 – samma hus där dåvarande turism- och fritidsnämnden hade sina lokaler – satte man definitivt punkt för Rastens HC och gav startskottet för Säffle HC.
Någon närvarolista finns inte bevarad från mötet, men av protokollet framgår, att mötet leddes av Sigge Andersson med Bo Jonason som sekreterare. Protokollet justerades av Sven-Erik Dahlström och Lars Andersson.
Nystarten för ishockeyn i Säffle hade en direkt koppling till bildandet av Säffle Ishallskommitté. I den var Sigge Andersson ordförande och Sven-Erik Dahlström vice ordförande. Vid den tidpunkt då ishallskommittén bildades hade de ombytta roller i turism- och fritidsnämnden.
För ishallskommittén var det förstås ett besvärande faktum, att samtidigt som man inom denna arbetade för att få till stånd en ishall så fanns det inget ishockeylag i Säffle. Det skulle kunna användas som ett argument mot byggande av ishall. Alltså togs initiativet till att återuppväcka ishockeyverksamheten, åtminstone på ungdomssidan.
I paragraf 12 b från mötet 6 maj 1986 sägs: ”Beslöts att i lämpliga former återupptaga ungdomsverksamheten 1986.”
Nu kunde ingen längre hävda, att det inte fanns ishockeyverksamhet även om den var beroende av naturisen på Sporthälla för att kunna utövas.
Det valdes en ny styrelse: Ordförande Sigge Andersson, vice ordförande Lars Andersson, kassör Jarl Johansson, sekreterare Bo Jonason, ledamöter Per Karlsson och Screcko (senare Svante) Mlakar. En vakant plats skulle tillsättas senare. Den skulle gå till den som senare skulle utses till ordförande i ungdomssektionen.
Till materialförvaltare utsågs Stig Wahlund och till att ingå i och att organisera en ungdomssektion valdes Bo Högfeldt, Lars Nilsson och Hans Nilsson.
Revisorer blev Kjell Kihlander och Tore Eriksson och till valberedning valdes Hans Nilsson, Jarl Johansson och Lars Andersson..
Alla dessa spelade med andra ord en aktiv roll för tillkomsten av Säffle HC.
Klubbnamnet fastställdes vid samma möte. Det var enighet om namnet Säffle Hockey Club. Genom att ersätta Rasten med Säffle räknade man med att det skulle bli lättare att få sponsorer.
Det blev det också och det ledde indirekt till att ett annat beslut aldrig blev verkställt. Det fastställdes nämligen, att klubbdräkten skulle bestå av gul tröja och svarta byxor – alltså precis som Rastens HC hade haft – men blivande huvudsponsorn Somas AB har vitt och blått som sina färger. Det blev naturligt att även låta Säffle HC spela i de färgerna.
Den första starten handlade förstås mest om ungdomsverksamhet, men man insåg i styrelsen också betydelsen av att ha ett A-lag när ishallen skulle stå färdig. I början blev det dock mest utomhusträning och några vänskapsmatcher. Ishallen stod färdig i början av 1988 – det var då som Tre Kronors veteraner med bland annat Lasse Björn, Roland Stoltz, ”Honken” Holmqvist och en lång rad andra ishockeylegendarer mötte Färjestads veteraner. Det är ingen tvekan om att det sattes publikrekord den dagen i Somashallen. Hur många som såg matchen är det ingen som vet. Tur är nog det. Senare fick man klart för sig att det av brandsäkerhetsskäl inte var tillåtet att släppa in hur många som helst i hallen samtidigt. Och ”hur många som helst” var det just den där dagen när gamla Tre Kronor kom på besök…
Officiell invigning blev det i september 1988. Det var HV71 med dåvarande tränaren Curt Lundmark som mötte Färjestad i en träningsmatch. Nu när Säffle HC firar 20-årsjubileum 18 år senare är det just de lagen som möts igen – i SM-semifinal.
Den nya ishallen innebar också att Säffle HC kunde gå in i seriespel. Dessutom framgångsrikt. Under spelande tränaren Lennart Hallberg blev det seger i division IV och steget upp i trean.
Det blev de första åren omväxlande spel i fyran eller trean. Säsongen 1998-99 hände något som egentligen inte borde ha varit möjligt. Säffle HC tog steget från division III till division I utan att ha spelat en enda match i division II. Det skedde efter serieseger i trean och därefter en sensationell insats i play off. 11-1 i sista matchen mot Köping var precis vad som behövdes. Framgången nåddes med Svein-Ove Nermo som tränare.
Inte helt oväntat blev jätteklivet i seriesystemet svårt att försvara, men Säffle HC fick några säsonger i tvåan innan det på nytt blev spel i trean. De senaste två åren har det blivit en tredjeplats i division III.
Ett av huvudmålen när ishallen byggdes var, att det i Säffle skulle kunna byggas upp en god ungdomsverksamhet och det har också infriats.
Inom Säffle HC startades också konståkningsverksamhet, som senare kom att stå på egna ben, men som har fortsatt att utvecklas.
Säffle HC är dessutom en av de hockeyklubbar som har öppnat för damishockey.
Det är många som under de gångna 20 åren har bidragit till det som skett inom Säffle HC och till det som klubben idag utgör. Det är ledare, tränare och aktiva. Det är aktiva och engagerade föräldrar. Det är sponsorer, som på sitt sätt har bidragit till verksamheten. Det är supportrar som säsong efter säsong följer klubbens matcher. Det vore fel att i detta sammanhang nämna några och inte andra. Alla har på olika sätt bidragit till Säffle HC:s utveckling.
Grattis till de första 20 åren och lycka till i fortsättningen!