Så här började det...
Redan 1959 fanns det ett "hemmalag" på Klarinettgatan i Kaverös med namnet IF Kulan.
IF Kulan 1959: ”Kula” stående längst till höger, S Å Lans stående längst till vänster.
Namnet Kulan kom sig av att en av spelarna, Christer Lindroth, hade smeknamnet ”Kula”. Troligen för att han var en hejare på att pota (spela) kula. Laget spelade med varierande framgång mot hemmalag från Järnbrott, för det mesta på Grimmeredsvallen (som tyvärr försvann när Söderleden anlades). Klubbdräkten var vit med dåtidens europeiska fotbollsdominant, Real Madrid som förebild.
Vi hade för vana att ”skjuta prick” på garageportarna på husets baksida på Klarinettgatan. Det hände då och då att en fönsterruta i de nedre våningarna i huset träffades av en inte alltid så välriktad spark. Till slut tröttnade fastighetsskötaren på alla klagomål. Han lovade att iordningställa en fotbollsplan bara vi utsåg en lämplig plats med säkert avstånd till Klarinettgatans huskroppar. En i vårt tycke lämplig yta för fotbollsspel, hittade vi ungefär där Ruddalens bandyplan ligger i dag.
Efter några år mognade ett beslut om att bilda en riktig idrottsförening och anmäla ett lag till Göteborgs Fotbollförbunds seriesystem. Det var Gert Eriksson, Christer Jacobsson, Ingvar Steen och Sven Åke Lans (alla boende på Klarinettgatan) som var initiativtagare och grundare av klubben som fick namnet Idrottsföreningen Kulan. Den 12 december 1966 beviljades föreningen inträde i Riksidrottsförbundet. Namnet förväxlades ofta med SKF, så 1968 döptes klubben om till Rudalens Idrottsförening. Stavningen blev som den blev på grund av att det på Grimmeredsvägen fanns en butik som stavades Rudalens Livs. Fotboll var till en början enda verksamheten, som bedrevs de första åren, där Ruddalens Idrottsplats ligger idag. Hemmaplan var Marconiplan.
1977 startades bordtennissektionen med avsikt att få in ungdomar för klubbens fortsatta överlevnad. Pingissporten tog över mer och mer och idag är Rudalens IF en renodlad pingisförening. I mitten på 1980-talet var föreningen en av Göteborgsdistriktets största bordtennisföreningar med ett 25-tal lag i seriespel och mer än 300 medlemmar. Ledstjärna för klubben har sedan bildandet varit bredd- och ungdomssatsning.
Rudalens IF idag...
Klubben har runt 100 medlemmar, de allra flesta ungdomar under 15 år. 2016 spelar damernas A-lag i division 2, med spelare som fostrats i de egna leden. Ytterligare tre seniorlag spelar i division 4 respektive division 7 i distriktsserierna. I seriespelet för ungdomar säsongen 2015/2016 deltar 10 ungdomslag i Göteborgs Bordtennisförbunds seriesystem. Rudalens IF har under senare år också byggt upp en stark handikappsektion som nått framgångar i flera nationella tävlingar. Det finns även en pensionärssektion som tränar regelbundet en gång i veckan.
Vad här hänt under åren?
1967
Spel i Göteborgs Fotbollförbunds lägsta serie, klass 7 kvalserie. Premiärmatchen var borta mot Vrångö IF, förlust 1-3. S Å Lans stod för målet med en frispark. Ett minne från matchen är att domaren fick blåsa av spelet ett tag för att en huggorm var synlig på planen. Hemmamatcherna spelades på Marconiplan, där det idag finns en ishockeyhall.Första segern kom i fjärde seriematchen, mot IK Norra, på Kortedala plan. Resultat 3-0.Av 16 spelade matcher, inkasserades fem vinster, två oavgjorda, nio förluster med målskillnad 18-36.Det räckte till en åttonde placering. Roland Bäck ansluter till föreningen med en stor portion entusiasm i bagaget och blir ganska snart ordförande och kommer att vara en betydande person under kommande år.
1968
En påtaglig förbättring med en femteplats i klass 6. Kärra IF vann serien. Namnbyte under året till Rudalens Idrottsförening.
1972
Serieseger i klass 4 C och uppmärksammade i Göteborgs-Posten av den tidningens legendariska Lennart Arvidsson med signaturen LEAR. Han hade dock svårt med klubbens stavning. Klubblokal en tid på Sjupundsgatan i Högsbohöjd.
1976
Ny klubblokal invigs på Bildradiogatan i vars närhet fotbollsträning bedrivs på en gräsyta vid Björkåsskolan.10-årsjubiléum och Roland Bäck tillhör de som hyllas välförtjänt.
1977
Bordtennissektionen ser dagens ljus med Sven Åke Lans och Benny Lindström som drivande. Avsikten är att starta en ungdomssektion för föreningens fortsatta överlevnad. Skytteskolans gymnastiksal med till en början fyra pingisbord blir spellokal. Klubben noteras för ännu en serieseger i fotboll. Gunnar Fremo är ordförande och tillika brytsäker mittback.
1979
Första ungdomslaget Johan Brandeby och Patrik Öster med ledare.
1980
Ungdomsverksamheten i Skytteskolan växer mer och mer.
1981
Föreningen noteras ha 246 medlemmar och en klubbtidning börja utges med ojämna mellanrum. Vi noterar flera seriesegrar vid avslutningen av pingissäsongen. Nytt för verksamhetsåret är också två ungdomslag i fotboll. Klubblokal iordningställs på Synhållsgatan med gångavstånd till hemmaplanen Flatås för fotbollsmatcher.
1982
Bordtennis i klubben fortsätter att expandera. 22 lag i seriespel och träningstider alla dagar i veckan. Verksamheten flyttas i huvudsak till Frölunda Kulturhus.
1983
Föreningen genomförde träningsläger i Danmark varje sommar under 1980-tal med både föräldrar och ungdomar som deltagare. Detta år i Hirtshals.
1985
Arrangerades en skoltävling i bordtennis för klasslag som samarrangemang med Kannebäcks BTK och Askims RK under sex helger. 80-talet lag deltog från Högsbo, Västra Frölunda, Tynnered, Önnered, Askim, Påvelund och Långedrag. Under Pingis-VM i Scandinavium hjälpte medlemmar till som funktionärer. Fotbollssektionen sjunger på sista versen och bildar en egen förening, som läggs ner efter något år.
1987
1991
Text hämtat ur verksamhetsberättelsen: ”Föreningen firade sitt 25-års jubileum på Radiotorget. Representanter från Svenska Bordtennisförbundet, Göteborgs Bordtennisförbund och Centralföreningen för gymnastik- och idrottssällskapen i Göteborg hjälpte till att kasta glans över jubileet. Ett annat populärt inslag var århundradets pingismatch mellan Kurt Olsson (Lasse Brandeby) och världsmästare Kjell Johansson”.
I den rådande ekonomiska krisens spår känns existensen i lokalen i Frölunda Kulturhus hotad. Vi hittar följande i samma skrifts slutord: ”Vi hoppas dock i det längsta att få fortsätta vårt mångåriga, goda samarbete med kamraterna i Kulturhuset och att vi om 25 år får fira ett välförtjänt 50-års jubileum!”.
1995
Daniel Andersson, Pontus Moberg och Åke Jansson (Mentor) vinner Lilla DM.
1999
Efter några år med minskad verksamhet genomfördes en nysatsning på ungdomsverksamhet med bl.a. Pontus Moberg som drivande. Detta yttrade sig t.ex. i klubbutbyte med Torslanda.
2007
Startades arrangemang av tävlingar för klubbar främst inom Göteborgsregionen. Både Rudalens Nyrstrofé och Rudalen Cup har arrangerats årligen sedan dess. Anders Hjälmered är initiativtagare och allt i allo i samband med allt runt dessa aktiviteter.
2012
Pensionärsverksamhet blir en del av föreningen. Ett 25-tal entusiastiska deltagare tränar och umgås tre timmar i veckan.
2014
Säsongen 2013/14 vann föreningen för första gången herrar division 3. Laget som stod för bedriften var Jamshid Feizi, Thomas Nordholts, Mats Petersson och Fredrik Skärberg med Anders Hjälmered som lagledare och pådrivare. Samma säsong blev vårt damlag också detta för första gången silvermedaljörer i division 2 (det blev tyvärr förlust i kvalet till division 1), damlaget bestod av Elsa Kindgren, Olivia Svensson och Ida Ygge med Peter Kindgren som lagledare.
2015
Parasektionen, som startades för några år sedan, har sedan dess vuxit och utvecklats på ett anmärkningsvärt sätt med Anders Hjälmered som drivande. I april 2015 erövrade klubben sina första medaljer då Cajsa Stadler (brons i Ungdom 6-7), Albin Hedlund (brons i Ungdom 8-10) och Elin Thorsson (brons i Junior/Ungdom 11) lyckades.
2016
I februari i samband med Malmö Opens 40 årsjubileum belönades Jeanette Björndahl med den speciella minnesstatyetten för årets prestation och största utveckling. I maj 2016 vann vi våra första SM-guld i Parabordtennis genom Anja Händèn (Damer 6-10), Axel Jensen Wallin (Ungdom 7-8), Albin Hedlund (Ungdom 9-10) samt Axel Jensen Wallin/Albin Hedlund (Junior/Ungdom lag). Rudalens IF blev dessutom bästa klubb för Junior/Ungdom.
I juni 2016 fick Axel Jensen Wallin dra på sig landslagströjan då han åkte till Barcelona för spel i herrar klass 8.
Klubben var lyckosam samarrangör för Junior SM tillsammans med Mölndals BTK.
Astrid Hansson Västsvensk mästare för flickor 15.
Rudalens Idrottsförening som bildades 12 december 1966 celebrerar 50 år.