Några ungdomar hade planer på att starta en idrottsförening under hösten -42. Den 20 november träffades man för att bilda Rörums Sportklubb och fyra dagar senare konstituerade sig den första styrelsen enligt följande: Ordförande Erik Mårtensson, v.ordf. Harald Jönsson (sedermera Gullberg), hans bror Axel Jönsson blev kassör, Gunnar Nordin sekreterare, Gunnar Johansson materialförvaltare samt Ingvar Nilsson och Nils Andersson. Verksamheten bestod till en början av fotboll, friidrott, skidor och gång, men tiderna har förändrats och består numera mest av fotboll.
Från ett protokoll från 1944 kan man läsa följande: "Den som använder föreningens klubbdräkt för privat bruk får böta 5 kronor, samt att dräkterna efter säsongens slut skall återlämnas till materialförvaltaren tvättade och för övrigt i gott skick".
I februari -45 beslöts att mark skulle inköpas för att iordningställa en idrottsplats. Köpeskillingen var 4860 kronor och man fick 1000 kronor i bidrag av dåvarande kommunalfullmäktige mot att skolan skulle få tillgång till densamma för sina gymnastiklektioner. Efter tre års ideellt arbete kunde den nya fotbollsplanen tagas i bruk och året därpå kunde även löparbanor och annan utrustning för friidrott nyttjas.
Hösten -48 började man att så smått skissa på ett klubbhus och våren -49 murade man upp grunden.
1951 hade man kommit så långt att huset kunde målas utvändigt. Detta klubbhus användes sedan ungefär i 20 år, innan det blev förrådsbyggnad för diverse redskap och maskiner. För att finansiera dessa investeringar anordnade man bl.a fruktutställningar i dåvarande fruktpackeriet, numera föreningens klubbhus.
Hela idrottsanläggningen invigdes 1952 och samma år togs den vedeldade bastun i bruk. Många av de äldre medlemmarna minns säkert skolbadet, när dåvarande vaktmästaren Gustav Viberg duschade barnen med kallvattenslangen, när de inte ville duscha kallt efter avslutat bastubad.
De första idéerna om att hyra Kulla Nöjesplats väcktes sommaren -53. Det skulle dröja till den 10 juni -56 med den första dansen i föreningens regi, vilken efter 50 år fortfarande drivs i samma anda. Man kan vidare läsa att ett piano hyrts in för säsongen från Ystad till ett pris av 200 kronor, vilket skall jämföras med dagens utrustning.
Den 1 januari -69 blev föreningen ägare till den nedlagda lådfabriken. Denna byggdes om och rustades upp med frivilliga krafter till en fin klubblokal med både sporthall och tidsenliga omklädningsrum i övervåningen. I källarplanet kunde föreningen lagom till 30-årsjubileet inviga en fin lokal, att användas till diverse sammankomster. Det är åtskilliga arbetstimmar som nedlagts för att förverkliga detta bygge.
Under ett antal år, med början -59, hade föreningen utbyte med två tyska idrottsföreningar, nämligen Bremervörde och Selsingen. Det ena året gästade vi dem och året därpå var något av lagen gäster hos oss. Detta utbyte mynnade ut i en långvarig kamratskap som kanske varar ännu. Dessa resor var i regel under pingsthelgen.
1957 drog dåvarande styrelseledamoten Bror Palm igång Kullaloppet med start och mål på Kulla Nöjesplats. Hans brinnande intresse för motion och friidrott gör sig fortfarande gällande eftersom han ännu är en av arrangörerna efter snart 50 år.
För två av klubbens många ungdomar, som drömde om spel i allsvenska fotbollsklubbar, gick drömmarna i uppfyllelse. Bert Olsson kunde dra Helsingborgs tröja på sig efter en kort tid i IFK Simrishamn och Helge Knast fick spela i dåvarande allsvenska Degerfors IF. Vi får väl se om det framöver kan bli någon till.
Nämnas bör väl Ingvar Blom, en målfarlig herre som 1950 gjorde 75 mål av totalt 146 gjorda. Ett rekord som troligtvis står sig än idag.