Om föreningen
Värdegrund Rådmansö SK
Glädje & Gemenskap
Klubbens Historia
Klubbens historia
Under våren 1950 hade Karl Johansson, Stig Törnqvist och Gösta Jansson börjat diskutera förutsättningarna att bilda en idrottsförening på Rådmansö.
Vid ett möte i Gräddö den 21 juni som intresserade i bygden kallats till, beslöts att bilda en klubb som skulle kallas Rådmansö Sportklubb. Man valde en interimsstyrelse som senare blev den första styrelsen.
Fotbollsplan!
Styrelsens första uppgift blev att finna en plats där en fotbollsplan kunde anläggas. Man lyckades förhandla med dåvarande Rådmansö Kommun om att på 25 år upplåta det gamla torpet "Nämden" för idrottsändamål. Därmed hade man ett drygt arbete framför sig. Åkermarken skulle omvandlas till fotbollsplan.
Det ideella arbetet satte fart och det skulle ta ett par år innan Björkövallen kunde tas i bruk. Första årets hemmamatcher spelades på en reservplan som var belägen strax norr om Rådmansö Kyrka.
RSK gjorde sitt intåg i seriesystemet under hösten 1951 och det resulterade med en serieseger 1952. RSK lyckades avancera ytterligare två gånger under 50-talet. Under 60-talet var det varierande framgångar med slutet av samma decennium kom RSK tillbaka och lyckades avancera till division 4. Men säg den glädje som varar för evigt. Under den följande 30-års perioden har framgångarna varit blandade men stundtals riktigt botten noteringar. Men lagom till jubileumsåret har RSK gjort en rejäl uppryckning och vi hoppas att den är här för att stanna.
Detta var en kort beskrivning av klubbens tillkomst och dess representationslags öde. Men låt oss inte glömma bort alla andra lag som bedriver och har bedrivit verksamhet under RSK:s vingar. Vi har under nästan hela perioden haft ett B-lag för att öka bredden och dessutom en ungdomsverksamhet som idag vuxit och håller stor mängd ungdomar och ledare sysselsatta. Håll med om att det är imponerande.
Under klubbens första decennium fanns även längdskidåkning med på RSK:s program. Under den senare hälften av klubbens existens har även en friidrottssektion funnits. Terränglöpning var huvudsysslan och det årliga Rådmansöloppet var en stor händelse, tyvärr har detta lopp gått i graven. Men förhoppningsvis inte för gott.
Sponsorer!
För att en förening skall kunna bedriva någon verksamhet krävs ju att ekonomin fungerar. Många äro sätten som beprövats för att klara detta. I början av 50-talet anordnade RSK logdanser i centrala Gräddö. En annan variant var att tigga timmer och sälja till sågverk.
Så småningom bildades en syjunta som med sina auktioner kunde stötta klubben. I Norrtelje Tidning från 1966 kan man läsa att medlemsantalet var uppe i hela 90 stycken och kommunen beviljat ett ekonomiskt stöd till klubben. 3500 kr bidrog kommunen med, syjuntan som man kan läsa om senare i samma artikel, bidrog genom att skänka pengarna från sina handarbeten, 2400 kr.
När man ser dagens anläggning vid Björkövallen och minns hur där såg ut när vi började, känns det imponerande att se förändringen. Vi bytte om i gamla torparstugan och lät alltid gästerna byta om i finrummet medan vi själva bytte om i köket. Saneringen efter matcherna utfördes i plastbaljor kring den grävda brunnen. Det gamla uttrycket det var bättre förr stämmer inte alltid. Nu återstår bara att önska RSK lycka till i framtiden.
Ragnar Lundberg
Texten hämtat från Rådmansö SK 50 år's tidningen år 2000.