Stadgar fastställda på Årsmötet 2020.
§ 1 Österåkers Sportfiskeklubbsändamål.
Österåkers Sportfiskeklubbs (förkortat i texten till ÖSFK) ändamål är att verka som en ideell förening.
ÖSFKhar till ändamål att:
· genom arrende av fiskerätter bereda sina medlemmar tillfälle till fritids-
fiske samt att i de arrenderade vattenområdena, om möjligt bedriva
fiskevård.
· möjliggöra fiske för medlemmar genom tillgänglighet av båtar inom vissa fiskevatten som tillhör föreningen, underhålla och upprusta i det som är väsentligt på Stora Mossön och vid Drängsjön så att medlemmar där kan bedriva fiske samt för övrigt närliggande aktiviteter.
· som ändamål för medlemmarna informera, förkovra och möjliggöra till
fiske- och fiskeaktiviteter samt fiskevård
· vara en "fiskesocial" träffpunkt för medlemmar.
· verka för att bevara och förbättra miljön inom Österåkers kommun så
att ett hållbart och intressant fritidsfiske kan bedrivas.
§ 2 Medlemskap.
Medlemskap i ÖSFK kan erhållas av person som löser detta genom styrelsen eller genom av styrelsen beslutad försäljningskanal för medlemskap. Medlemskap anses ha inträtt när medlemsavgiften har betalats och registrering skett i föreningens medlemsregister.
§ 3 Avgifter.
Medlemsavgiftens storlek beslutas vid ÖSFK:s årsmöte.
Om medlemsavgift ej har erlagts av medlemmen anses medlemmen ha utträtt ur föreningen till dess ny medlemsavgift har erlagts. Det åligger den som önskar att kvarstå som medlem i föreningen att själv se till att betalning av ny medlemsavgift sker.
§ 4 Styrelse.
ÖSFKs angelägenheter behandlas och genomförs av styrelsen under tiden mellan två årsmöten.
Styrelsen består av ordförande och 4 - 10 ledamöter samt två suppleanter, vilka väljs av årsmötet.
Ledamöter ska väljas i den ordning, att Ordförande väljs på ett år. Övriga ledamöter och suppleanter väljs för en tid av två år dock skall hälften av ledamöterna väljas för en period av två år på ett årsmöte och den resterande hälften väljas för en period av två år vid nästkommande årsmöte. Detta för att skapa kontinuitet.
Styrelsen utser inom sig funktionerna Vice Ordförande, Sekreterare samt Kassör vid första styrelsemötet efter årsmötet. Dessa funktioner skall ej innehas av samma person. Övriga valda personer ingår i styrelsen som ledamöter respektive suppleanter.
Styrelsen är beslutsmässig då förutom ordförande och minst två styrelsemedlemmar är närvarande. Om ordinarie Ordförande ej kan närvara utser mötet en tillfällig mötesordförande.
Vid lika röstetal på styrelsemöten avgör den sittande ordföranden.
Firmatecknare för ÖSFK är Ordförande och Kassör var för sig eller två i förening beroende på beloppsgränser enligt ÖSFKs ekonomiska policy.
§ 5 Styrelsen åtagande under verksamhetsåret.
· Förvalta och ansvara för ÖSFKs tillgångar.
· Förbereda ärenden som skall behandlas av ÖSFK.
· Besluta om tid och plats för ÖSFKs sammankomster.
· Verkställa av styrelsen och övriga medlemsmöten fattade beslut.
· Att 30 dagar före beslutat datum för årsmöte överlämna kalenderårets räkenskaper till föreningens revisorer för genomgång och revision.
· Representera och föra klubbens talan inför myndigheter och övriga organisationer.
· Verka för i övrigt det som främjar ÖSFKs ändamål.
§ 6 Protokoll och bokföring.
Över ÖSFKs och styrelsens beslut ska föras protokoll. ÖSFKs inkomster och utgifter, tillgångar och skulder, ska bokföras av styrelsen, varvid Kassören har det totala ansvaret att räkenskaperna är i god ordning.
§ 7 Revisorer.
För granskning av styrelsens förvaltning och ÖSFKs räkenskaper ska utses två revisorer jämte en suppleant. Revisorerna och suppleanten väljs av årsmötet för en tid av ett år.
Revisorerna skall granska ÖSFKs räkenskaper, bokföring och att övriga handlingar är i god ordning, så att ÖSFK och dess funktionärer uppfyllerÖSFKs syfte.
Revisorerna skall efter granskningen föreslå om ansvarsfrihet kan tillstyrkas för styrelsen och det gångna verksamhetsåret.
Revisionsberättelsen skall överlämnas i god tid före årsmötet.
§ 8 Planeringskommitté.
Planeringskommittén består av fem ledamöter som väljs av årsmötet på ett år. Kommittén har till uppgift att arrangera ÖSFKs tävlingar och sammankomster. Vidare utses en styrelseledamot ansvarig för Planeringskommittén och som är sammankallande för dess möten.
§ 9 Övriga funktionärer.
Övriga funktionärer utses av styrelsen.
§ 10 Kostnadsersättning.
Styrelsens, i övrigt utsedda funktionärers och fisketillsynsmännens kostnadsersättningar fastställs av årsmötet.
§ 11 ÖSFKs inkomster.
ÖSFKs inkomster ska användas till fiskevårdande åtgärder men även till fisketillsyn av ÖSFKs fiskevatten, tillsyn och underhåll av anläggningar och båtbestånd, administration samt löpande utgifter för att möjliggöra medlemmarnas fiskeintresse.
§ 12 Fisketillsynsmän.
Styrelsen utser, för den tid som av länsstyrelsen utfärdat förordnande gäller, en eller flera fisketillsyningsmän, som har till uppgift att övervaka olaga samt olovligt fiske i av klubbens förvaltade vatten.
När sådant fiske sker, vidtaga åtgärder enligt föreskrivet sätt, samt att omedelbart underrätta styrelsen om att detta har inträffat.
§ 13 Ordinarie årsmöte.
Ordinarie årsmöte skall vara genomfört senast den 15 maj efterföljande kalenderår efter verksamhetsåret . Tid och plats meddelas via hemsida samt med personlig kallelse genom brev.
Kallelse till årsmöte skall ske senast fyra veckor före det bestämda datumet för Årsmötets genomförande.
Framställningar och motioner som medlem vill få behandlad, skall vara styrelsen tillhanda senast sex veckor före årsmötet.
Handlingar inför Årsmötet tillgängliggörs av styrelsen för medlemmarna en vecka innan årsmötet och skall innehålla bl. a. följande:
· Dagordning,
· Verksamhetsberättelse,
· Resultat och balansräkning,
· Motioner med kommentarer,
· Valberedningens förslag på styrelse för kommande verksamhetsår.
Handlingar skall också finnas tillgängliga vid årsmöteslokalen.
Vid årsmötet, som öppnas av ordförande i sittande styrelse, ska följande ärenden föredragas :
1. Mötets öppnande och fastställande av närvarande medlemmars röstetal samt godkännande av inkomna fullmakter.
2. Fråga om Årsmötet blivit behörigt utlyst.
3. Val av Mötesordföranden och Mötessekreterare.
4. Val av två justeringsmän/kvinnor tillika rösträknare.
5. Godkännande av dagordning och anmälan av ärenden under övriga frågor.
6. Styrelsens Verksamhetsberättelse inklusive Resultaträkning och Balansräkning för verksamhetsåret.
7. Revisionsberättelse.
8. Beslut om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen.
9. Behandling av styrelsens förslag/propositioner samt förslag på budget för nästkommande verksamhetsår.
10. Behandling av inkomna motioner.
11. Fastställande av årsavgift och arvoden för kommande verksamhetsår.
12. Val av Ordförande för kommande tiden t.o.m nästa årsmöte.
13. Val av övriga styrelseledamöter t.o.m nästa årsmöte.
14. Val av Revisorer samt Revisor suppleant.
15. Val av övriga funktionärer för föreningen.
16. Val av valberedning.
17. Övriga frågor.
18. Årsmötets avslutande.
§ 14 Extra årsmöte.
Sådant extra årsmöte genomförs, då styrelsen så prövar lämpligt, även då revisorerna eller minst tio procent av klubbens medlemmar hos styrelsen ingivit skriftlig framställning därom, med angivande av det eller de ärenden varom överläggning yrkas.
I sistnämnda fall ska extra årsmöte hållas inom en månad efter framställningen.
Vid extra årsmöte kan endast de i kallelsen upptagna ärendena förekomma till behandling.
Kallelse till extra årsmöte skall meddelas via ÖSFKs hemsida samt personlig kallelse via brev.
Kallelserna ska vara vidtagna minst åtta dagar före den för extra årsmöte utsatta dagen.
§ 15 Rösträtt.
Vid årsmöte och extra årsmöte äger varje medlem, som enligt ÖSFKs medlemsregister betalat medlemsavgiften för innevarande år, en röst. Medlem är berättigad att överlåta sin rösträtt på annan medlem, dock må ingen på grund av fullmakt utöva rösträtt för mer än en annan medlem.
Omröstning sker öppet, om det vid personval yrkas sluten omröstning sker så. I händelse av lika röstetal gäller den mening som ordförande förordar för mötet.
§ 16 Ändring av stadgar.
Ändring av dessa stadgar kan ske endast efter beslut av två på varandra följande årsmöten, varav det ena ska vara ordinarie årsmöte.
§ 17 Medlems utträde eller uteslutning.
Medlem som ej erlagt stadgeenlig medlemsavgift enligt § 3, anses ha utträtt ur ÖSFK.
Medlem som bryter mot dessa stadgar eller ÖSFK:s beslut, gör sig skyldig till överträdelse mot fiskekontrakt eller mot gällande fiskerättsförfattning, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen, må genom styrelsens beslut uteslutas.
Meddelande om att styrelsen fattat beslut om uteslutning skall ske skriftligt senast 3 dagar efter fattat beslut. I denna skrivelse skall skälen för uteslutning redovisas samt information ges om att medlemmen äger rätt att skriftligen inkomma med besvär mot uteslutningsbeslutet inom trettio dagar efter erhållen skrivelse.
Senast en vecka efter inkommen besvärsskrivelse skall styrelsen fatta beslut om uteslutningen skall verkställas eller ej. Styrelsens beslut skall inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen meddelas den berörde.
Överprövning av styrelsen fattat och verkställt beslut om uteslutning kan ske vid extra årsmöte som kallats till i enlighet med §14. Vid sådan prövning skall bedömning ske om styrelsens beslut fattats på felaktig grund eller ej.
Uteslutning gäller tillsvidare men kan genom styrelsebeslut upphävas efter inkommen skriftlig ansökan om återinträde från den uteslutne medlemmen.
§ 18 Fiskerätt.
Fiske på ÖSFK:s vatten må utövas endast av de som erlagt föreskriven avgift för fiskekort och/eller medlemskap och kan uppvisa detta, i den mån fiske inte är fritt enligt lag.
§ 19 Beslut om upplösning.
Beslut om ÖSFK:s upplösning och om hur dess tillgångar därvid ska förfaras, är ej giltigt med mindre än att beslut tages därom vid två på varandra följande årsmöten, varav ett ordinarie.
Beslut om upplösning ska tas med övervägande majoritet.
Beslut om upplösning må dock fattas vid endast ett sammanträde och med enkel majoritet, där ÖSFK ej längre förvaltar och kan erbjuda sina medlemmar fiskevatten.