Göte Knutsson
Skribent: Lars-Erik Hall
Göte hade alltid väskan packad
Lisbeth Göransson och jag sitter i det trivsamma vardagsrummet i Vännäs och pratar gamla OIF-minnen och, helt oundvikligt, en hel massa annat. Vi kommer in på att de olika husen i Ormaryd har olika namn och jag associerar osökt till vad ordet Vännäs egentligen står för, Vän-näs. Det är nämligen två mycket vänliga människor, Göte och Birgitta Knutsson, som bor där.
Uttrycket ”Mannen, myten, legenden” börjar bli rejält slitet, men när det gäller Göte Knutsson så finns det verkligen fog för det. Han är en legendarisk OIF:are som har minnen av i stort sett allt som hänt under OIF:s 70-åriga historia. Den här texten innehåller bara en bråkdel av allt som Göte har att berätta.
Den 14:e mars 1957 flyttade hans föräldrar Knut och Jenny Johansson från Österkorsberga till Ormaryd för att bli arrendatorer i Holma. Tre söner fanns också i familjen. Alla tre skulle bli fotbollsspelare i Ormaryds IF. En av dem, Göte, är huvudpersonen i den här texten,
Göte föddes 1942 och 1957, året då TT-vallen invigdes, var han alltså 15 år och spelade matcher i det nystartade fotbollslaget redan under premiärsäsongen.
- Men farsan var förbannad! skrattar Göte.
Inte av den anledningen som man kan tro, att den arbetsvillige och starke tonårsgrabben ville ägna sig åt att spela fotboll. Nej, pappans missnöje berodde på en helt annan sak.
TT-vallen hade nämligen skurit av arrendatorns väg till Holmamossarna som ligger i närheten. Han fick ta en omväg på en ny väg runt planen och bygga en ny bro över ett dike. Det gillade inte Knut.
Holmabonden Knut Johanssons söner, Yngve, Göte och Stig-Arne, kom snart att byta ut sitt efternamn mot Knutsson.
- Det var prästen som bestämde det, säger Göte. Han tyckte att det fanns tillräckligt många Johanssöner utan att vi också skulle heta det.
Om det är sant, eller om det är Götes humor som lyser igenom ska jag låta vara osagt.
Götes tid som fotbollsspelare tog inte slut förrän på 1980-talet. Göte var nämligen en som alltid ställde upp. På 70-talet hände det ganska ofta att Mister OIF, ordföranden och lagledaren Gusten Nors, ringde på kort varsel och sa att det fattades spelare i B-laget. Då var Göte beredd. Väskan stod alltid packad och klar vid ytterdörren.
- Kom upp till vägen så plockar jag upp dig, sa Gusten. Det var ingen fråga. Det var en order.
Sådan var han och är han Göte, en lojal man som alltid har ställt upp för OIF oavsett om det har varit som spelare, som ledare, som styrelseledamot, som supporter, eller i vilket annat sammanhang som helst. När han radar upp allt som han varit delaktig i så är det knappt att man tror sina öron.
Sedan några år tillbaka har vi en robotgräsklippare som ser till att hålla TT-vallen nyklippt och fin. Annat var det på 1950-talet. Då kunde Gusten ringa på matchdagens morgon och säga att gräset var för långt på planen.
- Göte, du får åka ner och klippa!
Om gräset var alldeles för långt så var det bara att koppla slåttermaskinen efter traktorn och köra några vändor. Annars var det till att springa över planen med handgräsklippare.
- Det kanske inte var bästa uppladdningen inför matchen, skrattar Göte.
I yngre år var Göte en snabb forward som satte motståndarförsvaren på prov. Kanske bidrog gräsklippningen till löpstyrkan? En gång väste nämligen en Eksjöförsvarare i örat på Göte:
- Försöker du springa igenom på min sida en gång till så åker du på en smäll!
Ju äldre Göte blev desto längre ner i banan hamnade han, men de flesta åren figurerade han som bollvinnande och löpstark mittfältare. Det var inte utan orsak som han fick smeknamnet ”tanksen” efter att han i en match drivit bollen från eget mål över till motståndarnas planhalva. Han gick fram som en stridsvagn sades det. Motståndarna föll som käglor där han plöjde fram, men oturligt nog blev den räden resultatlös. Göte lyckades nämligen inte stanna förrän han passerat kortlinjen.
Det visade sig att Göte hade ledaregenskaper också. Lagkaptensbindeln passade bra på hans arm. 1967 kunde man läsa i tidningen att Göte Knutsson dessutom hade tagit åt sig rollen som ny lagledare i OIF:s herrlag, spelande lagledare som 26-åring. Snacka om engagemang! Den positive Göte hade alltid några uppmuntrande ord på lager. I en match mot Sommen blev OIF utspelat och i mitten av andra halvlek ökade Sommen sin ledning till 9-1. Då ropade lagkapten Knutsson med hög röst och spjuveraktig blick:
- Kom igen nu grabbar, nu vänder vi!
Efter karriären var Göte med i styrelsen under många år och var delaktig i väldigt mycket av det praktiska arbetet på TT-vallen. De fyra platsbyggda läktarna är Göte pappa till. Dem byggde han med hjälp av några andra efter ritningar som Göte fick låna av Höreda GIF. Trappan upp till TT-vallen är också Götes verk.
Visste du förresten att Göte har varit närvarande på samtliga OIF:s årsmöten från 1957 till 2022? Du tror det inte, men jo, det är sant, det är ingen myt! De första årsmötena hölls i kaféet, där OIF bildades den 10:e juli 1953. Var det vackert väder så hölls mötena under den stora boken (som inte längre finns kvar) i kaféets trädgård på nuvarande Solavägen 27.
Avslutningsvis måste jag klämma in några fler minnen som Göte lyfter fram.
Pojklag
De första åren hade OIF både herrlag och pojklag, men det var svårt att få ihop tillräckligt många spelare. Det var inte bara Ormarydsgrabbar i laget utan det kom spelare från Flisby och från andra håll också. En gång räckte det ändå inte till i en bortamatch. Två överåriga killar, Yngve Knutsson och Reijo Hallgen, övertalades att vara med. De gjorde lumpen och hämtades direkt från regementet och kom till idrottsplatsen klädda i militärkläder. För att inte avslöja åldersfusket så fick de klä om till matchdräkt i Gustens folkvagnsbuss i stället för i omklädningsrummet.
Dansbana
Under de första åren så arrangerades det fester på TT-vallen. Där fanns en dansbana i sektioner som monterades ihop till festerna. Senare flyttades dansbanan till Södra Äng där midsommarfester arrangerades i många år, först på utomhusdansbanan, senare inne på logen. I början varade festerna i två dagar.
Nyförvärvet
Så dök han då äntligen upp på TT-vallen, nyförvärvet Nils-Åke Bengtsson från Skåne. Ryktet sade att han var en riktig stjärna så det låg förväntan i luften.
- Nä, jag ska inte träna idag. Jag ska bara duscha, sa Bengtsson.
Skoputsning
Fotbollsspelarna hade en förhållandevis lyxig tillvaro i OIF på 60-talet. De hade nämligen en egen skoputsare, Bror ”Brolle” Nors. Enda kravet för att få sina skor putsade var att spelaren själv rengjorde dobbarna från gräs och jord. Sedan putsade Brolle lädret med skokräm och ställde skorna i en specialbyggd skohylla där varje spelare hade sitt eget fack. Under träningskvällarna kunde man se Brolle sitta på förrådstrappan och titta på träningen samtidigt som han putsade skor. En gång, berättar Göte, fick han en fotboll rakt i huvudet när han råkade tappa fokus på skottövningen.
- Det var inga vackra ord som uttalades då, det kan jag lova!
Om Torsten Tegnér hade fått bestämma
Då hade fotbollsplanen döpts till Ormvallen och OIF hade fått mark till en bastu på kullen bakom speakertornet, men styrelsen ville annat. Gusten tyckte inte att det fanns behov av någon bastu och styrelsen tyckte att TT-vallen var ett mer passande namn. Möjligen fattades det, med facit i hand, ett rätt och ett felaktigt beslut den gången.
En krusbär, tack!
Under många år köpte OIF läskedrycker av Heines bryggeri i Anneberg, däribland klassikern Krusbär. Heines kolsyramättade drycker serverades både på OIF-fester och i kiosken på TT-vallen. Tack vare Göte så lever minnet av dessa drycker kvar fortfarande. Vid varje hemmamatch så brukade Göte, väl medveten om att Heines drycker inte längre fanns att köpa, ändå sticka fram huvudet i kioskluckan och beställa:
- En krusbär, tack!
Det blev som en hälsningsfras med en humoristisk blinkning till gångna tiders OIF.
Göte Knutsson gick bort sommaren 2024.