Viktig information inför träningen :glöm inte vatten flaska och ätt innan träning.
ICE (In Case of Emergency)
Vi tänker hela tiden på säkerhet när vi tränar, men för att utvecklas måste man ibland utmana sig. Olyckor sker tack och lov väldigt sällan, men likt alla andra idrotter så kan det även ske under våra pass.
Om ändå något skulle hända är det bra om barnen har t ex en tejpbit på hjälmen eller cykeln med ett telefonnummer till en förälder. Då går det betydligt snabbare att vid behov få kontakt än om man skall leta kontaktuppgifter på mobilen.
Se också till att uppdatera kontaktuppgifterna till föräldrarna i barnens "Mina sidor" så att även korrekta uppgifter finns där.
Försäkring
Örkelljunga Outdoor har ingen gruppförsäkring som gäller under vår verksamhet utan all verksamhet sker på egen risk. Dock är alla ungdomar t o m den 31 december det år man fyller 15 år försäkrade via Svenska Cykelförbundet. Försäkringsgivare är Folksam och mer information om villkor finns på deras hemsida. Från 1 januari det år man fyller 16 år är man hänvisad till privata försäkringar och det kan vara klokt att se över vilket försäkringsskydd man har. En möjlighet är att man kompletterar sin olycksfallsförsäkring med någon av Svenska Cykelförbundets licenser som då ger ett försäkringsskydd både under träning och tävling.
Hjälm
En hjälm, godkänd för cykling, är obligatorisk under all träning på cykeln. Detta gäller även ledare och medföljande föräldrar.
Cykeln
Till en början spelar inte cykeln så stor roll så länge det är en flerväxlad mountainbike. Lägg hellre resurser på att hålla cykeln i bra skick än att köpa en dyr cykel. Dock skall man se upp med enklare cyklar från t ex stormarknader, då dessa tenderar att inte hålla för skogskörning i ett längre perspektiv. Vi rekommenderar minst 24-tumshjul i ungdomsgruppen samt att cykeln har en dämpad framgaffel. Utvecklingen de senaste åren har gått mot större hjulstorlekar och idag är 27,5-tum och 29-tum lika vanliga som de traditionella 26-tumshjulen.
Den viktigaste komponenten på cykeln är bromsarna! Tag för vana att kontrollera dessa inför varje träning så att du vet att de fungerar felfritt och att inte bromsklossarna är på väg att ta slut. En cykel utan fungerande bromsar kan av ledarna få körförbud då detta är en säkerhetsfråga.
Växlarna behöver också kontrolleras då och då så att de fungerar bra. Rengör och smörj kedjan ofta. Pumpa däcken, men inte för hårda, då tappar man fäste. Mellan 1,5 - 2,5 bar beroende på däckstorlek och åkarens vikt.
Tvätta av cykeln direkt efter träningen om den är lerig så försvinner leran lättare. Lera som får torka in är betydligt jobbigare att få bort än när den är färsk. Spola bort lös smuts med en vattenslang. Undvik att spola med för kraftigt tryck (t ex högtryckstvätt) på lager och andra rörliga delar eftersom man då kan trycka in vatten i dessa med rost som följd. Använd en svamp, en diskboste och t ex diskmedel för att tvätta bort smutsen. Det är alltid roligare att starta träningen på en ren cykel!
Ta gärna bort eventuella skärmar och lås inför träningarna, de är mest i vägen och risken är stor att de går sönder. Finns det behov av skärmar t ex när man cyklar till och från skolan kan det vara värt att satsa på skärmar som är lätta att ta av och sätta på igen så att man kan ta bort dem i samband med träningarna.
Kläder
Använd kläder efter årstid. Sommartid fungerar ett par korta byxor och en kortärmad tröja bra. Med fördel använder man cykelbyxor och en cykeltröja. Använd handskar för att skydda händerna om man ramlar.
Under vår och höst när det är lite kallare på kvällarna kan en tunn vindtät jacka med en underställströja och eventuellt en tunn fleece eller liknande fungera bra. Till det kan man ha ett par tunna träningsbyxor (tillsammans med underställ om det är kallt) med ben som inte fastnar i kedjan. Använd inte bomull närmast kroppen, då blir man blöt och du blir snabbt kall när vi stannar.
Att ta med
Man skall alltid ha med en reservslang, pump, däckavtagare samt ett multiverkyg med insexnycklar. Det är viktigt att ha med en flaska med vätska och den behöver kunna fästas på cykeln. Har man inga fickor, t ex ryggfickor på en cykeltröja, kan man tejpa reservslangen runt ramen eller sadelstolpen med några varv eltejp.
Höst
I oktober börjar det att bli nödvändigt att ha belysning och reflexväst/jacka på träningarna då solen går ner före eller under träningen. Kontrollera tiden för solens nedgång och ta en halvtimmes marginal. Är det lite mulet blir det mörkt betydligt tidigare än solens officiella nedgång. Enklare belysningar fungerar när man cyklar på en belyst cykelbana, men ger inte tillräckligt ljus i en mörk skog med rötter och stenar. Som riktmärke bör belysningen ha minst 1000 lumen.