Temadagar i orientering för skolor
Konceptet bygger på Läroplan för grundskolan och pedagogiken i boken "Orientera i Skolan" och Svenska Orienteringsförbundets fortbildning som knyter ihop kunskapskraven med orienteringens olika ”färg”-nivåerna.
Nivåerna är mellan grön och gul och det finns alltifrån en kontroll i taget till kortare banor. Vi har fr o m 2020 utökat antalet banor. Det är 4 gröna banor, 4 vita och 6 gula. Det finns också kartor med bara en kontroll på de tre olika nivåerna.
De gröna har vi gjort mer överblickbara för er som lärare, för att ni enklare ska kunna undervisa eleverna. På nivån grön 1 ser man eleverna i stort sett hela tiden från startplatsen.
Konceptet fungerar bra om man vill jobba formativt då kunskapsnivåerna på färgnivåerna skiljer rejält och olika barn har olika behov och förmåga. Ofta även inom samma årskurs. De kartor som bara har en kontroll (K-Grön 1 osv …) fungerar utmärkt för att passa kartan och få eleverna att knäcka ”koden”.
På Svenska Orienteringsförbundets hemsida Orientera i skolan finns mycket information och material:
- Läroplan – Stöd för hur läroplanen ska tolkas i orienteringssammanhang.
- Banor - Hur och vad du ska tänka på när du lägger banor. Där hittar du även en lathund samt en instruktionsvideo för hur du använder banläggningsprogrammet Purplepen. Programmet är gratis att ladda ner och använda.
- Svårighetsnivåer – Information om vilka svårighetsnivåer som används i skolan och vad de innebär.
- Övningsbank – En samling av övningar där de flesta går att anpassa till olika svårighetsnivåer (grön, vit, gul). Övningarna är sorterade efter vilken miljö du ska hålla skolorienteringen i.
- Tips – Här finns bland annat tre animerade filmer som lär ut grunderna i orientering. Alla tre filmer finns även översatta till Engelska och Spanska. Sök på Youtube. The Map, El mapa, Planning your route, Planificación de su ruta, Finding your way, Encontrar su camino.
Här är också en länk till bra kartfodral och annat material som ni kanske behöver för dagen och i er undervisning. Även böckerna hittar du här.
https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt-kategori/idrotter/orientering/ .
Stämplings- och rättningsmall finns i länken till kartorna också.
Det underlättar om ni själva skriver rättningsmallar för kontroller och banor med utgångspunkt i stämplingsmallen. Gör i ordning rättningsmallar för varje bana innan.
(Gör kopior på hela mallen och skriv Grön 1 och ringa in de kontroller som är aktuella, samma sak för Grön 2 osv.)
Startkort har ni själva med er (finns i SISUs material också).
rMed länken till kartorna finns ett enkelt förslag på lite olika varianter när det är dags för er att ha temadagen. (Flikar i Excel)
Rättningsmall och startkort mm sänds ett par veckor innan ni har er temadag.
Varje temadag i orientering omfattar hyra av omklädningsrum med toaletter, orienteringsövningar, samtliga banor i form av pdf-filer för utskrift. (Vi tar inte betalt för kartorna – skriv ut så mycket ni vill).
Vi sätter ut och tar in kontroller och håller även med kontroller och stämplingsutrustning samt mallar för rättning. Fr o m 2023 kommer det vara ett helt nytt koncept som vi vill ta fram tillsammans med er lärare.
Vi fakturerar 2 500 kr/dag i efterhand. Städa av lokalerna som ni använt med sop och skurtrasa.
Välkomna! 😊
Frågor eller funderingar: Kontakta Göran Hillgren - 070 542 99 92 eller
För tillgänglighet se bokningskalendern.