Föreningen gör ett arbete mot doping som kallas Vaccinera klubben mot doping. Det ingår kunskapstest och information till tränare och aktiva i FP13 och äldre.
Så här gör du:
- Alla aktiva i träningsgrupperna FP13, FP15 samt FP17 och äldre tillsammans med föräldrarna samt alla tränare gör utbildningen inkl kunskapstestet på renvinnare.se.
- Anmäl att detta är gjort senast 22 oktober 2023 genom att registrera ”Kommer” (grön knapp) i aktiviteten ”Antidoping / Ren vinnare” i kalendern för respektive träningsgrupp.
Beredskapsplan för insatser vid misstanke om doping.
Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och dopingregler. Dessa grundar sig i WADA:s (World Anti Doping Agency) världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv som aktiv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på https://www.antidoping.se/
Misstanke kan komma från aktiva, tränare, media, läkare eller andra utomstående. Tränare eller medlem från styrelsen tar direkt kontakt med den person det gäller och informerar om misstanken eller upptäckt. Om det inte finns någon naturlig förklaring skall dopingtest tas. Den misstänkte blir avstängd från träning och tävling till dess att det är bevisat att personen inte är dopad. Avstängningen gäller även om den misstänkte vägrar dopingtest. Styrelsen är bestlutande organ om avstänging i föreningen.
Sekretessen i en dopingutredning är sträng och fallet blir tidigast känt när idrottsutövaren själv går ut med information eller stängs av under utredning.
Vad gör vi om en medlem visar sig vara dopad?
Styrelsen beslutar om avstängning för träning och tävling.
Vi uppmanar personen att lämna fullständig information om vilka dopingpreparat som har missbrukats och hur personen i fråga har kommit över dessa. Styrelsen informerar träningskamrater och tränare om vad som hänt. Förutom ansvarig kontaktperson för media så utser styrelsen en person som ansvarar för kontakter med sponsorer och andra samarbetspartners om ett dopingfall drabbar klubben. Styrelsen eller tränaren initierar kontakt med sjukvården för att hjälpa den dopade personen.
Vid upptäckt av dopingmissbruk av Anabola Androgena Steroider (AAS) är det viktigt att veta att sådant bruk och hantering också är olaglig enligt svensk lag.
Tillsammans mot doping!