Dela nyhet
Hembakat till Vårtrippeln
18 mar, 17:25 0 kommentarer
.jpg?1)
Hembakat till Vårtrippeln
Vårtrippeln närmar sig, söndagen den 30 mars, och även i år vill vi precis som tidigare år ha ett fantastiskt utbud med hembakat i markan. För att kunna erbjuda det ber vi om hjälp av er. Hjälp till genom att baka något gott! Ni kan lämna direkt i markan. Allt tas emot med stor tacksamhet. Allt från kladdkakor till bullar och cupcakes.
Vill du ställa upp och vara en del av det glada gänget i markan? Du är varmt välkommen! Ta gärna kontakt med någon i allaktivitetsgruppen eller maila info@nykopingsok.se
Tack på förhand!
Bakning i eget kök
Att vi som medlemmar hjälps åt att baka inför aktiviteter är väldigt värdefullt för klubben. Stort tack att du ställer upp!!
Det finns några punkter som vi alla måste tänka på. För att ingen del ska glömmas bort var vänlig och läs det som står här nedanför. Nedan följer rutiner som ska följas av den som bakar. Information om recept och allergener behövs för att de som ska servera ska kunna svara våra besökare och eventuell livsmedelsinspektör på deras frågor.
Hygien/råvaror
❖
Baka inte om du eller familjemedlemmar är sjuka. Särskilt viktigt om ni har haft magsjuka.
❖
Se till att eventuella husdjur inte kan smutsa ned ytorna i köket när du bakar. Inga husdjur på diskbänk eller köksbord!
❖
Tvätta alltid händerna efter toalettbesök och innan du börjar baka.
❖
Rengör ytorna i köket.
❖
Utför bakningen skiljt i tid från annan matlagning i köket.
❖
Använd helst nya råvaror (oöppnade förpackningar) eller råvaror som inte kan ha smutsats ned vid tidigare användning.
Genom att följa punkterna ovan minskar exempelvis risken för att andra ingredienser än de som ska ingå i kakan eller bakterier från andra råvaror som hanteras samtidigt kontaminerar bakverket.
Förpacka ditt bakverk så att de kan fraktas till markan på ett skyddat sätt. Glöm inte att ta med receptet till markan, kanske kan du lägga det i förpackningen. Skriv gärna tydligt vilka allergener bakverket innehåller.
Information om allergener
När vi säljer ditt bakverk måste vi kunna ge information om innehållet av allergener. Enligt kraven i lagstiftningen finns 14 allergener som kunden måste få information om. Därför behöver du lämna med receptet där det framgår vilka ingredienser som ingår i ditt bakverk. Om du har använt en sammansatt ingrediens (en produkt som består av flera ingredienser, se dumlekolor i exemplet nedan) behöver du skriva vilka ingredienser som ingår i den sammansatta ingrediensen.
Exempel:
Dumlekakor
Vetemjöl
Strösocker
Bakpulver
Vaniljsocker
Smör
Dumlekolor, glukossirap, socker, vegetabiliskt fett, mjölkpulver, kakaosmör, vasslepulver från mjölk, kakaomassa, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer
I det här fallet innehåller kakorna allergenerna: Vete, smör (mjölk), mjölk och soja.
Tack för att du bidrar till klubben genom att baka till markan!