Lite information till dig som är förälder till en bågskytt under 13!!
Grattis! Du har blivit en bågskytteförälder. Istället för att stå långt borta på läktaren har du fått möjlighet att utöva en sport och en konstart tillsammans med ditt barn. Även om det är av säkerhetsskäl som du skall vara med när ditt barn tränar bågskytte så har du också chansen att själv vara aktiv på olika sätt. Här kommer lite goda råd och anvisningar som kan vara nyttiga.
Skaffa dig kunskap om grunderna i bågskytte och de säkerhetsregler som gäller. Läs på! Samma regler hemma som på träning!!
Detta är ett utdrag från förbundets regler!
Säkerhet
1. Pilbågen är ingen leksak, den kan vara livsfarlig!
2. Du får endast spänna (dra upp) bågen på skjutlinjen vänd mot tavlan,
oavsett om du har en pil på bågen eller inte.
3. Ingen får vara framför skjutlinjen.
4. Att skjuta en pil rakt upp i luften är förbjudet och förenat med livsfara!
5. Du är ansvarig för att ingen befinner sig framför eller bakom det tavelunderlag
du skall skjuta på.
6. All jakt på levande djur med pil och båge är förbjudet enligt svensk lag.
7. Stå bredvid pilarna när du själv och andra drar dem ur tavlan.
8. Som nybörjare bör du ha en erfaren ledare med dig under skjutningen.
9. Uppvärmningen på tävling sker alltid på hänvisad tid och plats av arrangören.
-
11. Vid åskväder skall all skjutning upphöra.
Prova att skjuta själv så du vet hur det går till! Varför inte börja du med? Vid träning är du viktig men tränaren/coachen är den som har ansvar för träningen i klubben och ”bestämmer”. Var en god förebild och samarbeta med tränaren och hjälp ditt barn att följ råd och anvisningar. Var en idrottshjälte – tänk på att uppmuntra, vara positiv och sportslig!!
Det finns mycket information på internet om bågskytte. ”Youtube” har flera bra filmer (och mindre bra).
Skaffa utrustning som passar ditt barn. Även barn är olika starka – gå till en fackhandel. Fråga tränaren! Barn växer – en recurvebåge kan anpassas med nya lemmar till en mindre kostnad. Lär ditt barn att vårda utrustning och pilar. Se till att använda armskydd – alltid! Lär er laga pilar, sen kan ni sitta därhemma och reparera tillsammans. Eller varför inte göra egna pilar?
Man kan bygga en egen måltavla av t ex tjock frigolit eller annat material. Fråga oss om tips! Viktig är att tavlan står på ett säkert ställe och är tillräckligt stadig.
Bågskytte kräver muskler, tålamod, ork.. – träna med elastiska redskap, spring, träna andningsteknik – mixa bågskytte med andra idrotter.
Uppmuntra ditt barn att hålla föredrag om bågskytte i skolan. Bra för självförtroendet och kompisarna kommer uppskatta det!!
Bågskytte hjälper ditt barn att utveckla sin förmåga att koncentrera sig, att tänka efter, hitta ett lugn och samtidigt visa styrka och kraft. Använd skjutkort och träna matematik – och se hur träffbilden blir bättre och bättre.
Fotografera! Tapetsera hela väggarna därhemma – ditt barn utövar ju världens äldsta och ädlaste idrott.
I skottögonblicket
Vad skall hända i skottögonblicket? Det enda som skall hända i skottet är att strängen öppnar fingrarna som mjukt sluter sig igen när strängen passerat för att skjuta pilen ur bågen . Detta kan man inte se med blotta ögat, ha bara utförande/stillheten i åtanke. Det blir då lättare att förstå varför du skall fortsätta arbetet tills pilen sitter i tavlan eller varför bågen skall hållas spänd med rygg- och skulder-musklerna eller varför det skall vara så lite spänningar i armarna som möjligt.
Tänk ibland på att ge ditt barn tid att bara få skjuta. Allt behöver inte vara perfekt på en gång. Man måste få nöta lite och bygga upp sina muskler. Bågskytte är krävande, lär lite i taget. Det är ändå några år kvar till OS!! Ta ett steg tillbaka och låt barnet komma på själv vad som behöver ändras. Diskutera inte vid linjen, ta några steg tillbaka – be gärna tränaren komma. Alla kan ha en dålig dag vare sig man åker skidor, spelar tennis eller skjuter med båge. Bara att åka hem och dricka lite varm choklad – nästa gång kommer bli superbra.
Välkommen som bågskytte förälder