Har din förening en flerårig verksamhetsplan?
Vi menar nu inte en tidplan eller aktivitetskalender som är något helt annat. Dessa kan jämföras med en almanacka där man noterar när olika saker skall hända, t.ex. när föreningen har medlemsmöten, när styrelsen har styrelsemöten, när lagsportföreningar har sina matcher, o.s.v. Verksamhetsplan är som sagt något helt annat.
I en Verksamhetsplan anges kort- och långsiktiga mål, vilka aktiviteter och åtgärder som skall genomföras för att nå dessa mål samt en koppling till föreningens ekonomi.
Man kan göra på flera sätt varav vi här beskriver ett:
Kalla föreningens medlemmar till ett medlemsmöte.
Starta ett grupparbete (en grupp om det är få deltagare eller flera grupper om det är många) och be alla att precisera ett rimligt och önskvärt mål för föreningen om t.ex. fem år. Hur vill vi att föreningen skall se ut och fungera om fem år?
När man definierat det femåriga målet ställs nästa fråga. Vilka delmål kan vara rimliga att nå om t.ex. ett år och om tre år och som samtidigt pekar mot det slutliga femåriga målet?
När det är klart har man förhoppningsvis ett femårigt mål och några troliga delmål och det blir dags för nästa fråga.
Vilka aktiviteter och åtgärder fordras för att nå dessa mål?
När man har mål, aktiviteter och åtgärder återstår en kontroll vad föreningens ekonomi tillåter.
Finns det utrymme för de aktiviteter som krävs för att nå målen?
Här kan man då kanske notera att allt är okej, man kanske måste vidta åtgärder för att förbättra ekonomin eller man kanske måste "backa" och justera målen, helt enkelt "rätta mun efter matsäcken".
När allt är noterat har man en enkel men mycket godtarbar Verksamhetsplan som skall fungera som en "röd tråd" i föreningens framtida arbete.
För tydlighets skull vill vi påpeka att ovannämnda medlemsmöte troligen inte är ett möte utan flera innan arbetet är klart.
Det är enkelt att förvalta det man har men det leder aldrig till någon utveckling. Det finns många exempel på föreningar som försvunnit helt eller minskat i verksamhet när den förvaltande ledaren lämnat sitt åtagande och orsaken är oftast att det inte fanns en plan för verksamheten där andra ledare kunde fortsätta.
Vi rekommenderar en kontakt med SISU Norrköping för att få hjälp och stöd att leda arbetet.
Lycka till med föreningens utveckling!