Området i fjällskogen består av 12 st bevarade fäbodvallar. Efter loppens sträckning passerar man Västerselsbodar, Näsbodarna, Västanåbodarna, Sunnansjöbodarna och Lill-Västanåbodar.
Det här är fäbodar som användes av bönderna i trakten. Fäbodarna har funnits länge och på en karta över Nätra socken från år 1755 finns 15 fäbodar utmärkta. Där hittar man bland annat Sunnansjö, Västanå, Näs, Mjäla och Västersel.
Fäbodvallarna användes under sommaren för att hålla djuren på högre belägna betesmarker. Detta för att kunna tillgodose betesbehoven för djuren när man ofta inte hade den mängd hö som krävdes under ett år.
Under 1900 talet började fäbobruktet att upphöra och närmare år 1930 så brukade man inte längre fäbodarna. Endast Lill-Västabåbodarna användes ända in på 1940-talet.
Under andra världskriget blev det brist på träkol och det var vanligt att tillverka kol av timmerbyggnader som inte användes. Man tror att hälften av fäbodarna i Nätra fjällskog försvann på grund utav detta.
I delen med gammal granskog finns den sällsynta laven långskägg. Denna lav är mycket sällsynt i Europa och upptäcktes här år 1990. Laven långskägg är rödlistad som sårbar. Laven finns på flera träd i området men till största del på Västanåhöjden.
Västanåhöjden ligger på 430 m över havet och är den högsta platsen i fjällskogen. Här finns en otroligt vacker utsikt över havet och man skymtar kusten och Ulvön.