Om föreningen
Vår verksamhet är till för den som vill idrotta, utvecklas och ta del av vår sociala gemenskap.
Vi vill skapa förutsättningar för barn, ungdomar och vuxna att bli och förbli fysiskt aktiva. Vårt mål är att verksamheten ska ge glädje och positiva upplevelser i alla sammanhang. Vi tror det ger störst idrottslig framgång.
Våra grundvärden ger stöd och balans åt både den enskilde spelaren och hela vår verksamhet från de första bollkontakterna i femårsåldern till det vuxna livet.
Vi går vår egen väg på vårt eget sätt, vi lever efter den grön vita kultur som kännetecknas av vår teknik, vår blick för spelet och den glimt i ögat som funnits i vår klubb i generationer.
Då vi alltid gör vårt bästa, arbetar hårt som ett lag och aldrig ger upp blir vi alltid vinnare, även när resultaten inte går vår väg.
Vi välkomnar och stöttar alla som vill bidra till vår utveckling på eller utanför fotbollsplan. Ingen skall behöva känna sig utanför oavsett nationalitet, ålder, ambition, kunskap, talang, föräldrar, kön, tro eller andra olikheter.
Ödmjuka i både med och motgång,
Vi respekterar alltid motspelare, ledare, domare, publik och alla andra även om de har annan uppfattning än vi.
Vi är ärliga, tar ställning och säger ifrån när vi upptäcker något som är fel. Inte under några omständigheter accepterar mobbing, övergrepp, alkohol eller droger.
Kärleken och glädjen är grunden för allt i vår verksamhet. Glädjen att vara tillsammans och utvecklas inom och genom fotbollen. Vi förespråkar teknisk fotboll då vi vet att det är stimulerande och utvecklar individen vilket skapar passion och glädje för fotbollen. En glädje som föder kärlek, kärlek till vår fotboll, kärlek till vårt lag, kärlek till vår klubb. En kärlek som förenar oss.
Tillsammans är vi Näsby If
Historian från 1300-talet
Byn Näsby omtalas i skrift redan vid slutet av 1300-talet då av gårdar som låg samlat strax norr om den plats där Skånemejerier ligger idag.
De viktigaste händelserna i byns historia är följande:
- Byn skiftas ut under laga-skiftet (1835-1858) och gårdarna sprids ut längs Näsbychaussén.
- I början av 1900-talet lokaliseras Norra Skånska Infanteriregementet (P6) till Näsby och kasernbyggnaderna invigs den 18:e maj 1923.
- Exploatering av Gamlegården och Fröknegården i norra delen av Näsby. Mellan 1964 och 1971 byggs närmare 2000 lägenheter samt ett köpcentrum och även två skolor. Idag bor det ca 8000 människor ut på Gamlegården.
- I början av 1990-talet läggs regementet ned och Högskolan i Kristianstad flyttar in i de gamla kasernbyggnaderna. Det gamla övningsområdet blir till viss del en en del av Kristianstads vattenriket, medan en del av marken exploateras för bostadsbygge.
FOTBOLLENS HISTORIA 1927-
Redan innan föreningen antog namnet Näsby Idrottsförening bedrev det på platsen fotbollsaktiviteter. Från Bromölla IF:s jubileumsskrift omtalas det att deras första pokal i prisskåpet vanns i en tävling om fyra matcher i fotboll (1927) mot ett Näsbylag som då hette Näsby Allmänna Idrotssförening.
På våren 1928 var det några Näsbygrabbar som föreslog att bilda en ny förening vid namn Näsby Idrottsförening.
Bakom förslaget var Erik Olsson, Gunnar Brandin, Knut Kronholm, Sigvard Bengtsson, Hugo Lindström samt Karl-Gösta Nilsson.
En interimstyrelse tillsattes med Erik Olsson som ordförande. Första årsmötet hölls den 6 juni 1928 på Perssons Café på Nygårdsvägen, och hade samlat ett 30-tal medlemmar.
1929 beviljades föreningen inträde i Riksidrottsförbundet med sporterna fotboll, gymnastik och allmän idrott. Fotbollen blev den dominerade grenen, vilket visade sig redan 1930-1931 genom vinst i Nordöstra Pokalserien.
Åren 1931-1933 deltog föreningen i Skåneserien div 1 och hade då flera Landskronaspelare med i laget då de gjorde sin värnplikt i dåvarande I6.
Samlingspunkt för Näsbygrabbarna var Carl Perssons Café.
FOTBOLLENS HISTORIA 1966 -
Åren 1966-1971 låg NIF i div.4 men åkte tyvärr ur serien 1971. 1977 vann man femman och stannade då i fyran fram till 1982 då åkte man ner för att året efter under ledning av Anders Linderoth återigen ta steget upp i fyran.
De efterkommande 16 åren (1984-1999) var NIF ett stabilt div. 4 lag som baserade laget på egna produkter, bra tränare och stark sammanhållning. Man var också uppe och spelade i elit fyran.
1999 faller allting på plats och laget lyckas efter en fantastisk säsong vinna div.4. Tränare för laget är Peter Persson som också leder laget de två första säsongerna i trean.
Att gå upp i div.3 är stort för en förening av NIF:s storlek och resultatet det första året var över förväntan.
Andra året tvingas laget kvala sig kvar i serien och året därpå blir man degraderade till div. 4. Laget hade då ett tungt år med stora spelarförluster vilket gjorde att man inte var slagkraftiga nog.
Året i div. 4 fortsatte den negativa trenden och NIF flyttades ner ännu en serie.
2004 klarade man sig kvar i femman efter kvalspel. Numera spelar man i div.6.
GRÖNEVI - IDROTTSPLATSEN
NIF saknade länge en egen plan att spela på. De första åren i föreningens historia spelade man på regementet I6/P6 idrottsplats där nu varande högskola ligger.
Sedan dess har man också använt Näsby bollplan beläget mitt i villakvarteren på Näsby.
Björkvallen och Fröknegårdsplanen har också använts till match- och träningsplaner.
1983 stod Grönevi klart och äntligen hade NIF en anläggning för match och träning ute på Näsby.
I anslutning till planen byggde föreningen omklädningsrum.
Man övertog också Karl Anderssons gamla hus, som byggdes om och renoverades för att användas som klubbhus.