Nedan ges svar på ett antal vanliga frågor om konståkningskolan och konståkning. En del av svaren kan innehålla länkar till ytterligare information på andra webplatser.
Nedan ges svar på ett antal vanliga frågor om konståkningskolan och konståkning. En del av svaren kan innehålla länkar till ytterligare information på andra webplatser.
Många som går i Konståkningsskolan har startat i MKK's skridskoskola och fortsätter sedan i Konståkningskolan då de behärskar grunderna och vill börja åka mer än en gång i veckan.
Kängan för skridskoåkning är ett tekniskt verktyg, därför måste passformen kring foten vara mycket god. Korrekt storlek på kängan garanterar både komfort och bättre skridskoåkning. En felaktig storlek på kängan kan orsaka problem för dina fötter och förtar dina ansträngningar inom konståkning.
Storleken på kängorna anges i flera system beroende på vilket land tillverkaren kommer från. Storleken på EDEA-kängor, som är vanliga i klubben, är i millimeter, med steg om 5 millimeter per storlek för maximal passform. Det bästa sättet är att mäta foten och kängan med en mätsticka för att säkert få rätt storlek.
För att kontrollera din storlek kliver du i kängan utan snöre och trycker foten hela vägen fram tills din slår i kängan. På så sätt kan du kontrollera hur mycket utrymme som finns kvar bakom hälen. Normalt, för en växande fot, ska du lämna ett utrymme på ca 10 millimeter (absolut maximalt 15 mm). I en fot som slutat växa kan du lämna ett avstånd på ca 5 millimeter.
En känga som är för stor påverkar din skridskoförmåga och kan ge upphov till skador på foten. Vi föreslår att du använder strumpor i mikrofiber eller annat smidigt, absorberande material för att minska friktionen med kängans foder. Strumpan bör inte ha någon söm i området kring tårna för att undvika tryck på tårna.
Lite dyrare kängor kan även ha olika bredd på lästen för att passa olika fötter. Lästens bredd anges ofta med ett S, M eller L efter storleken på kängan.
En korrekt snörning av kängorna är grundläggande:
Snörningen ska både ge stabilitet och vara behaglig. Längst fram på skridskon ska snörningen vara lösare knuten för att blodcirkulationen ska bli tillräcklig och för att tårna ska kunna röra på sig. Mitt på ska snörningen vara hårdare för att säkra att hälen ligger an mot kängan och en lite lösare snörning överst säkrar en behaglig passform.
Hur man snörar
Med snörning från utsidan, vilket innebär att man för in snörändorna i hålet från utsidan till insidan av kängan, ger det följande fördelar:
I området med hakar föreslår vi att man snörar runt hakarna uppifrån toppen och nedåt, vilket resulterar i:
Våra fötter är inte symmetriska. Den inre delen av foten har större volym, medan den yttre delen har mindre volym. I alla kängor har tungan funktion att skydda foten vid insteget och hjälpa leden att böja sig. Vid felaktig snörning är det naturligt att tungan följer med fotens form, och glider utåt. För att förhindra att detta händer finns, på vissa modeller av skridskor, en ögla sydd i området där tungan ansluter till kängan. Det finns två sätt att använda öglan:
Det finns flera anledningar till att ta väl hand om sina skridskor:
Här är några enkla skötselråd för dina skridskor
Det finns 3 st grundläggande typer av piruetter.
Dessa kombineras ofta med varandra genom att man går från en typ till en annan. Även akrobatiska element kan ifogas i piruetter.
Det finns 6 st ofta använda hopptyper.
Hopp samanfogas ofta till kombinationer (flera hopp efter varandra) eller sekvenser (med mellansteg) och varieras bla genom antalet rotationer i luften.
Tester genomförs för att klassificera åkare så att åkare som tävlar i en klass har likvärdig nivå på sina kunskaper. Testernas innehåll och utformning bestämms av Svenska Konståkningsförbundet.
Testsystemet görs om, reduceras och byts till stor del ut mot träningsguide
Svensk konståkning har sedan 1960-talet använt testsystem för att kategorisera åkare i tävlingsklassernas olika svårighetsgrader. Första stora steget i utvecklingen inom test och tävling är att reducera testsystemet till att fungera som verktyg för kategorisering av åkare enbart på högre nationell nivå. Testsystemet ersätts successivt med en träningsguide, där riktlinjer för tävlingskategorier ingår, som ett stöd för tränarna att tillsammans med sina åkare välja tävlingsklass. Den här förändringen infaller 1 september 2023. Säsongen 2023-2024 ligger riktlinjerna utanför träningsguiden eftersom träningsguiden är uppbyggd efter utvecklingsmodellen, dit nya tävlingssystem också strävar. Säsongen 2023-2024 används fortfarande de “gamla” tävlingssystemen och därför ligger riktlinjerna för tävling utanför träningsguiden för detta övergångsår.
Träningsguiden ska vara ett stöd i träningsverksamheten för åkarens utveckling. Riktlinjerna för tävling ska fungera som vägvisare för val av tävlingsklass.
För de högre nationella tävlingskategorierna kommer (nya) testsystemet fortfarande fungera som kriterium. Säsongen 2023-2024 används testsystemet även för A-tävlingar, trots att de är mer av regional art.
Internet är alltid bra att söka på om man vill läsa på. Tyvärr är detta ingen gigantisk sport (tex ger en Googling på "konståkning" ca 166000 träffar medan "fotboll" ger 6,6 miljoner) men ett par användbara länkar som jag hittat är:
SVENSKA
Information hos Svenska Konståkningsförbundet
ENGELSKA
På about.com finns allt som en förälder kan vilja veta. Dock tyvärr på engelska.