Dela nyhet
Mail från Stockholms Ishockeyförbund
20 dec 2019 0 kommentarer
Detta mejl är sänt till:
Ordförande i förening
Sportchefer/ungdomsansvariga
Kanslier för vidarebefordran till berörda inom föreningen
CC: Stockholms Ishockeyförbunds styrelse och kansli
Hej
Här kommer en hälsning till er med lite reflektioner och medskick inför de stundande helgerna.
Det är med lite blandade tankar jag skriver dessa rader. Vi har en hel del glädjeämnen inom Stockholmshockeyn såsom att vi fortsätter öka i antalet spelare och lag, särskilt tillväxten på flicksidan och vår nystartade damjuniorserie samt den fortsatta satsningen inom projektet ”Behålla flickor 10-14 år”, det spännande arbetet med lanseringen av ”Hemmaplansmodellen” och ”Nya spelformer” från Svenska Ishockeyförbundet för att nämna några. Guld och bronsmedalj i TV-pucken vittnar om det goda arbete ni bedriver med spelarna i era föreningar. Under vintern kommer också arbetet med etablerande av Sportkontor inom svensk ishockey att fortskrida. Missa inte det extra Distriktsmötet den 16 januari kl 18. Kallelse är utsänd och mer information med anmälningslänk, plats och handlingar sänds ut separat inom kort.
Men vi har också några moln på himlen och som vi upplever är angelägna att lyfta med er. De senaste veckorna har vi nämligen fått in ett ovanligt stort antal rapporter om särskilda händelser som sticker ut på ett negativt sätt. Det är rapporter om aggressiva/olämpliga beteenden både på plan, på läktare, vid sidan av plan efter match eller i pauser. Det är händelser publik emellan, spelare emellan, publik till domare, spelare mot domare, ledare/tränare mot domare. Det är också en spridning mellan olika lag, åldrar och föreningar.
När våra företrädare var ute i hallar runt om i distriktet under DM- och PZ/FZ-helgen vecka 47 fick vi glädjande rapporter om god stämning och härlig hockey från dessa dagar men de senaste veckorna har som sagt en mängd rapporter inkommit. Om det beror på att fler ärenden rapporteras in till oss eller om problematiken med dessa olämpliga beteenden eskalerat har vi inte hunnit analysera än men vi känner oss nödgade att gå ut till er för att vi tillsammans ska lyfta upp frågan på bordet med alla lag och personer kring lagen. Under jul och nyår är många lag på cuper och turneringar runt om i landet.
De är då inte enbart företrädare för er förening och ert klubbmärke, utan också ambassadörer för hela Stockholmshockeyn. Det gäller både spelare, ledarteam och medföljande anhöriga. Det gäller på plan, i cafeterian, på läktaren, hotell/boendet osv. Det gäller mot domare, andra lag, arrangörer, vaktis osv.
I alla sammanhang representerar alla hela Stockholmshockeyn och vi ber er kommunicera vikten av att ta ansvar för att då vara goda föredömen och företrädare. Utan arrangörer, domare, andra lag, cafeteriavolontärerna osv har vi inga roliga arrangemang. Vad vill ni att alla ska säga om er förening och ert lag när ni åkt hem?
Domare
Relativt ofta får vi kopplat till den här typen av ärenden kommentarer som ”men domaren hade ju tappat matchen/missat situationen då XXX hände” osv. Ja – det händer och kommer fortsätta hända att domare liksom spelare missar situationer och lägen, fattar felbeslut osv. De flesta domare som dömer ungdomsmatcher har varit i den rollen avsevärt färre år än spelarna i lagen spelat hockey. Både spelare och domare i ungdomshockeyn är under utbildning med skillnaden att domarna ofta av naturliga skäl hunnit ännu kortare på sin resa eftersom man börjar döma flera år efter man påbörjar sin utbildning som spelare.
Domarna på ungdomsnivå är under utbildning och de utvecklas inte av negativa eller nedlåtande rop och kommentarer från spelare, ledare eller publik. Skulle situationen glida domarna ur händerna förväntas ledare ta sitt ledar- och vuxenansvar genom att lugna ner spelare, hålla sitt förnuft kvar och styra fokus till de saker som behövs för att matchen ska kunna genomföras på ett sätt som ligger i linje med en sund barn och ungdomsidrotten. På juniorsidan kan vi ha domare som är nyuppflyttade på denna nivå och därmed ska prestera under nya förutsättningar. Med insikt och förståelse kring utvecklings och utbildningsprocesser behöver vi hjälpas åt att skapa bättre utvecklingsmiljöer så att både domare och spelare ges chansen att bli sitt bästa jag.
Respekt mot andra spelare
Vår idrott är fysisk och tuff på många sätt. Det är ju komponenter som bidrar till att vi älskar hockey. Men därför behöver vi också arbeta än hårdare med respekt för vissa gränser på isen. Som tidigare nämnts – spelarna är under utbildning. Ibland kommer en felaktig tackling att delas ut, ibland kommer den tas emot på felaktigt sätt. Ibland kan en korrekt tackling tyvärr träffa olyckligt. Allt detta behöver vi ha i beaktande och vara medvetna om. Men en tackling eller fysisk handling får ALDRIG ske i syfte att ”köra över” eller vara våldsam mot en annan spelare – då har gränsen sedan länge passerats och ledare och vuxna har ett ansvar för att ständigt arbeta proaktivt för att dessa gränser inte överskrids.
Läktaren
Ett balanserat och positivt stöd från läktaren bidrar också till trygga miljöer för spelare och domare. Hur känns det för barnen när det blir ”livat” med mycket rop och uppmaningar av olika slag från läktaren? Att höra en anhörig ropa diverse uttryck till spelare och domare även om det kanske är i välmening? Vad tycker spelarna i laget är positivt och peppande och vad går över gränsen och bidrar istället till stress och hets? Vad är gott sportsmanship från publiken? Inom kort lanserar vi vårt ”Publikkaptensprojekt” tillsammans med de andra lagbollidrotterna och då kommer vi erbjuda en rad olika verktyg kring hur ni kan arbeta med hur läktarklimatet kan bidra till positiva miljöer för spelarna på isen. Håll utkik efter mer info men vi ber er att redan nu väcka frågorna med lagen för ett ökat medvetande hos alla.
Alla ska med!
Det borde vara självklart att alla de som ingår i laget blir sedda och får vara med men vi vet att det finns lag där ledarna inte lever upp till detta. Hur säkerställer ni att detta inte sker i er förening? Att åka på cup och matcher ska vara kul och bygga gemenskapen i laget samtidigt som det såklart spelas en massa hockey. Det är inte ok om någon/några sitter på bänken största delen av tiden och inte får vara delaktig.
Med dessa punkter på vår önskelista och förhoppning om att ni tar med er och behandlar dem på ett för er passande sätt vill jag förstås också önska en riktigt God Jul och tacka för året som gått. Vi har tillsammans mycket spännande frågor att ta oss an under 2020 och förtroendevalda och vi på kontoret ser fram emot att fortsätta resan med er!
Under jul och nyårshelgen har vi begränsade öppettider:
Kontoret är stängt den 23.e, 27.e och 30 december samt alla helgdagar.
Vi har öppet men begränsad bemanning den 2 och 3.e januari och öppnar som vanligt igen tisdag den 7 januari. Jag själv och de som arbetar med tävling kommer dock regelbundet kolla mejlen men endast de mest brådskande frågorna kommer att hanteras under jul- och nyår.
Med vänlig hälsning
Carina Oddsberg I Kanslichef
Stockholms Ishockeyförbund
Kommentarer