Utdrag ur "Kristianstads skytteförbund 100 år" från 2003
LÖDERUPS SKYTTEKÅR
En förenings utveckling sedan bildandet 1907.
Av ett protokoll, daterat den 15 maj 1907, framgår att arrendekontrakt upprättades med Erik Svensson nr 27 Löderup, för erhållande av erforderlig mark för skjutbanan. Överenskommelse träffades med korpralen A Wilhborg och f.d. soldat N Engström om att de mot en betalning av 125 kronor skall utföra allt såväl jord-, träd och cementarbete som erfordras för en väl ordnad skjutbanas anläggande. Samma personer fick också uppdraget som instruktör respektive markör. Från Kristianstads tygstation lånades 4 st mausergevär och 1000 st mauserskott inköptes. Därmed var det klart att börja verksamheten den 1 juni 1907. Skotten kostade 6 öre och rekryterna erhöll 50 fria skott. Nästan omgående skaffades tre varningstavlor som skulle anbringas på lämpliga platser då det visat sig att allmänheten passerade området. Således inget nytt problem. Kårens ordförande var Alfred Månsson och sekreterare Ola Åkesson. Båda betydde mycket för Kårens utveckling och den senare valdes 1917 till hedersordförande.
Under 1910 och 20-talet arrangerades fester i Solhällan, en festplats i byn, därefter i Löderups strandbad och ”Jannelund” nere vid kusten ända fram till 50-talet då verksamheten lades ner. Festerna engagerade hela bygden och var mycket viktiga för kårens ekonomi.
Under mitten av 1930-talet gick verksamheten tillbaka och antalet medlemmar minskade. Fritidsbebyggelse och andra intressen började tränga på i skjutbanans omgivning och 1935 var det så illa att sammanslagning med Sandhammarortens skytteförening diskuterades. I sista stund hittades en annan lösning. Ett kontrakt på ett ”jordområde” tecknades med Herr Eric Eriksson, Hagestad och här ligger skjutbanan än i dag. Ägarfamiljen till området är den samma och via Sven-Eric Ericsson är det nu tredje generationen genom sonsonen Anders Ericsson. Fjärde generationen är representerade som aktiva medlemmar. Arrendepriset är det samma som 1936, d.v,s, helt gratis. Eric Ericsson invaldes 1938 tillsammans med Erik M Månsson Hagestad och Anders Persson Valleberga till hedersmedlemmar.
1937 valdes Gunnar Hultberg till sekreterare, en person som kom att betyda mycket för kåren både som funktionär och skytt. Han ligger bakom bl.a. månadstävlingen på gevär och vår mästerskapsmedalj, som ursprungligen togs fram som förtjänstmedalj.
1938 byggdes en liten paviljongen med veranda vid skjutbanan. En tillbyggnad diskuterades senare, men tiderna tycktes alltför osäkra. I februari 1944 tyckte man att läget var bättre och planerna förverkligades.
Verksamheten rullade på i lugnt gemak fram till 1964, då nya säkerhetskrav gjorde att markörgraven byggdes om. Den fick då murade väggar och betongtak.
1967 blev ett märkesår på olika sätt. En av kårens profiler, Anton Andersson, avled under sitt 37 år på ordförandeposten. Saknaden blev stor efter ”Långe Anton”, som i hög grad hade bidragit till föreningens utveckling. Han efterträddes av Lennart Hansson som blev kassör 1929 och efter en rad olika styrelseuppdrag slutade som ordförande 1985. Ännu i dag är han en trogen besökare vid skjutbanan, där nästa generation nu tagit vid.
En ny epok tog fart när bröderna Hans och Lars Lennartsson startade Kårens luftgevärsskytte. I samband med detta inregistrerades en ungdomssektion i Löderups skyttekår 1968, den första i Kristianstads skytteförbund. Senare ombildades den till ungdomsskyttekår, men med mycket nära band med ”moderföreningen”. Verksamheten bedrevs inledningsvis under mycket enkla förhållanden i Hagestads södra skola men flyttade 1970 till en liten, men ändamålsenlig lokal i den nybyggda centralskolan. Hans är fortfarande den drivande här, medan Lars ägnar sig mer åt ”krutskyttet” inom Kåren, förbundet och på riksnivå.
1980 går en dröm i uppfyllelse. En av medlemmarna egenhändigt planerad och byggd skjuthall står färdig för invigning Annandag Påsk den 7 april. En prydlig hall med ljus snygg interiör. Nu rullar det på och 1983 får våra duktiga Kpistskyttar, där flera håller SM-klass, en permanent skjutvall!
1986 börjar vi lite försiktigt med en ”bekvämlighetsinrättning” bakom paviljongen, för att under sommaren installera el och telefon! Hur har vi klarat oss utan ljus, kaffekokare, elplatta mm under alla dessa år?
1988 iordningställdes kulfång som innebär att korthållsskytte nu är en ny del i verksamheten som kan bedrivas från den befintliga skjuthallen.
Löderups skyttekår och ungdomsskyttekår bedriver idag skytte med Gevär, Korthållsgevär, Luftgevär, Kpist och i samarbete med Hemvärnet även Ak. Utöver detta finns också Badminton på programmet. Antalet medlemmar ligger stadigt över 100-strecket och var senaste året 124.
Lars Lennartsson
Sekreterare