Dela nyhet
Rapport från invigningen av Larvs FK:s discgolfbana 7/9
12 sep, 14:30 0 kommentarer
Äntligen är Larvs FK:s 18-håls discgolfbana klar för spel.
Ca 80 personer dök upp på vår invigning där vi berättade om våra visioner, vårt arbete, våra samarbeten och vårt resultat.
Vi i Larvs FK:s discgolfsgrupp som jobbat med banan är:
Jonas Andersson, Patrik Jonsson, Karl Karlsson, Måns Jonsson, Alvin Olsson, William Windrot, Tobias Fransson och Andreas Sandström.
Gruppen har i ca 1 år och fyra månader på olika sätt jobbat med banan, och är väldigt stolta över att äntligen fått inviga banan.
Bakgrund:
Det hela började för några år sedan när vår ordförande Johanna Boström efterfrågade idéer hur vi skulle kunna utveckla Larvs FKs verksamhet, varefter förslag bl.a. kom in om en discgolfbana. Därefter har några år gått, fram tills att det blev känt att kommunen skulle glesa ut skogarna runt Hedensborg, tack vare förslag från Larvaborna i en av de årliga tätortsvandringarna som kommunen arrangerar. Larvaborna ville ha bättre genomsikt för att öka tryggheten m.m.
I samband med detta, under våren 2023, kom vi tillbaka till idén om discgolfbanan varpå vi i sociala medier kallade till ett förstudiemöte om en ev. discgolfbana. Ett härligt gäng dök upp på mötet och vi konstaterade att idén skulle vara möjlig att genomföra om vi kunde finansiera det hela och om markägarna ställde sig positiva.
Kontakter togs därefter med markägarna som initialt var positiva, och ansökan om bidrag från Sparbanksstiftelsen genom Sparbanken Skaraborg skickades in. Under hösten kom positivt besked från Sparbanksstiftelsen vilket betydde att grundplåten till projektet var klart, så att Larvs FKs styrelse kunde godkänna projektet, samtidigt som vi i gruppen kunde jobba vidare. Väldigt glädjande var att vi fick ha Sparbanksstiftelsen på plats på invigningen genom Erik Brink.
I samband med beskedet från Sparbanksstiftelsen hade kontakterna med kommunen intensifierats och vi fick vara delaktiga i kommunens röjningsarbete. Vi har även varit i kontakt med Länsstyrelsen eftersom ”Hedalundsområdet” är en fornåker. Av denna anledning har vi inga nergrävda korgar etc. på detta område, eftersom vi inte får gräva där.
Röjning av kommunens skog skedde i början av 2024, samtidigt som vi i dialog med övriga markägare har röjt fram hål på deras marker.
Vid flera tillfällen har vi haft röjardagar samt risplockardagar, där medlemmarna i klubben ställt upp fantastiskt bra!
För att säkerställa att budgeten skulle hålla togs i början av året även kontakt med potentiella hålsponsorer. Detta arbete gick väldigt bra och vi kan nu stoltsera med sponsorer på alla 18 hål inkl. puttningsområdet.
Tack till engagerade:
Fram till invigningen har vi i discgolfgruppen avsatt en väldans massa ideella arbetstimmar, framför allt under och efter semestern. Men det är också en massa andra människor som hjälpt oss på olika sätt som vi skulle vilja uppmärksamma. Vi hoppas verkligen att vi inte glömt någon, och vi ber verkligen om ursäkt om så skulle vara fallet.
Markägaren Vara Kommun, genom Roger Immerstrand och Mika Mäkele som vi bollat många frågor med. Berör hålen 1-10 samt 18.
Markägarna Marie & Björn Nilsson med familj. Berör hålen 11-14. De har engagerat sig friskt med både traktor, skogskärra och motorsågar.
Markägare Maria & Mikael Nytomt med familj, som engagerat sig genom att hjälpa till att plocka träd, grenar och ris med hjälp av traktor och skogskärra. Berör hålet 16.
Markägare Andreas Lidén. Berör hålen 15-17.
Tee-byggarna som byggt 20 jättefina utkast-teer: Ejler Mogensen, Ove Larsson och Conny Martinsson.
Lennart Gidstedt, som tillverkat 20 bänkar som vi placerat bredvid alla teer. Lennart har även hjälpt till med att lösa låsningen och inredningen av vår låne-disc-bod.
Mats Jakobsson & Eva J:son Brelid, för att de skänkt konstgräsmattan från deras paddel-bana, som vi nu använder på våra utkast-teer.
Elisabeth & Anders Gidstedt för lagrings- och monteringsyta av korgar.
Benders för att de skänkt betongplattor.
Braås Åkeri för att de varit snälla och fraktat betongplattor ifrån Strängnäs.
Mikael Pettersson, Mössebergs discgolfbana, för initiala tips och råd.
Andreas Ohlsson för att han varit snäll och hämtat rullar med konstgräs med sin lastbil.
Tony Larsson för hans hjälp med avverkning av vinfällor och träd, samt för hans motorsågsslöjdande av ö-hål 6.
Philip Hallén, som bl.a. fixat fram 7 soptunnor till banan, och som kommit med pigga idéer.
Ann & Fredrik Lüppert för tips, feedback och idéer.
Tommi Thuresson för feedback och testande av banan.
Svenne Johansson för att han klipper fairway på hål 15 och 16.
Robert & Hugo Roos för att de installerat slaghacken vi använder på flera av hålen.
Daniel Johansson för lån av avståndsmätare.
Jerry Breman & Stefan Nilsson för stöd och idé-bollning.
Anders Roos för tillverkningen av plåtskyltarna som våra hålkartor sitter på.
Hans & Karin Andersson, för lån av traktor och redskap.
Anders Erlandsson, för lån av traktorgrävare.
Ingrid Nordlander. Larvs FK:s kanslist, som hjälpt till med bidragsansökningar, fakturor och QR-koder. Som för övrigt fyller år i dag 7 september!
Alla som hjälp till på våra röjar- och risplockardagar.
Våra fruar och sambos som stått ut med vårt engagemang i banbyggandet.
Larvs FK:s styrelse som trott på projektet och låtit oss ingå under deras organisationsparaply.
Tack till våra sponsorer:
Vi vill återigen tacka vår huvudsponsor Sparbanksstiftelsen genom Sparbanken Skaraborg, som initialt gjorde banan möjlig ekonomiskt.
Och vi vill tacka våra hålsponsorer som gör att vi kan färdigställa banan. De har sponsrat antingen ekonomiskt eller med material.
Herrljunga Brädgård /XL-Bygg
Bengt-Åke Ohlssons Åkeri AB
Vedum Kök & Bad AB
Kvänum Kök AB
Vänerfasader AB
Larvs Bilverkstad AB
MatMagnus
Petit Bageri, Prästgården Larv
Stordjursveterinärerna i Vara AB
Larvs Hembygdsförening
Albin Nilsson Bygg & Entreprenad AB
Fröbanken Norden AB
Lundgrens Värme & Sanitet
Telab
Lundmarks El
Jörgens Åkeri i Floby AB
Strömbergs Grus
Rotage
Sporttorget i Vara
Banan och framtid:
Banan består av två möjliga banlayouter. En Main - blåa teer - som är lite längre och svårare, och en Easy - röda betongteer - som är något kortare och enklare.
Banan är skapad och designad av oss i gruppen - som har olika kompetenser och erfarenheter - och vi tror och hoppas att utgångslayouten ska vara habil och rolig samt få ett fint mottagande.
Vi har varit noga med att se till att betygen av banan i alla fall inte ska bli dåliga på grund av de grundläggande detaljerna som t.ex. skyltning, hänvisningar, teer och korgar osv.
Dock är det viktigt att förtydliga att vi kommer jobba vidare med banan även efter invigningen med t.ex. pyntningar, layouter och inte minst underhåll.
Vi kommer vara väldigt lyhörda för förbättringar framöver när banan betygssätts - som den görs i mobilappen Udisc - och vi ser banan som ett långsiktigt projekt.
Invigningsrunda:
I samband med invigningen fick publiken följa fyra spelare på banan, för att se hur discgolf funkar. Dessa spelare var:
Alvin Olsson: En kille med rötter ifrån Larv, 20 år, som har spelat discgolf i ca 3-4 år.
William Windrot: Har också rötter i Larv, 32 år. Har spelat i 2-3 år.
Fredrik Lüppert: En yngling i sina bästa år från Ornunga. Har spelat discgolf sedan 2020, och har varit delaktig i utvecklandet av discgolfbanan Fribbeland i Ornunga/Asklanda, och även kommit med råd och tips i Larvs FK:s bana.
Jonas Andersson: Gjord, född och bor i Larv. 45 år. Har spelat discgolf i ca 6 månader, och har varit en stor kraft i arbetet med förverkligandet av vår discgolfbana.
Spelarna erhöll varsitt presentkort på Sporttorget i Vara för att de var snälla och ställde upp på invigningen.