Kvinnliga IK Sport - historia
Den 7 februari 1926 bildades, i trakten av idrottshallen Svingeln, på initiativ av Britta Odéhn och Astrid Borg en damavdelning till cykelklubben Frigg. Vid starten fanns elva medlemmar, däribland Judith Johansson Söderlund. Antalet ökade snabbt till 20 medlemmar med bl.a Ruth Svedberg. Dessa två är de enda som kvarstår som medlemmar från det första året. Dräkten var då grön/svart och i slutet av 1927 separerade damavdelningen från CK Frigg och vid ett möte den 10 januari 1928 antogs namnet "Kvinnliga Idrottsklubben Sport" och dräkterna blev svart/vita.
Först i början av 1940-talet blev det bestämt att dräkten skulle vara helgrön. Idag är klubben en ren handbollsförening, men vid starten hade man många sektioner som cykling, gymnastik, friidrott och orientering. Flera flickor från KvIK SPORT har deltagit i Olympiska spel och två bronsmedaljer har de vunnit. Ruth Svedberg i diskus 1928 i Amsterdam och Ann-Britt Leyman, som vann i längdhopp 1848 i London. Hon har även att 15-tal SM på 100 meter, 200 meter samt längdhopp. Därutöver ingår även 8 stafett SM i samlingen. Mona-Lisa Englund är ytterligare en friidrottare av hög klass med många SM i trekamp, femkamp och 80 meter häck. Siv Johnsson, som även var ordförande i klubben under 60-talet, vann orienterings SM 1955. KvIK SPORT har under åren vunnit ca 80 svenska mästerskap för seniorer. Friidrotten har bidragit med många mästerskap men även orientering, gymnastik och skridsko var väl representerade grenar.
Ruth Svedberg blev Sports första tränare och spelade själv med från tidigt 30-tal till några år in på 40-talet. År 1945 tog Rustan Pettersson över taktpinnen och blev Sports lagledare och tränare. Han själv var en duktig handbollsspelare, men tyvärr skadade han sin axel 19 år ung, vilket stoppade hans karriär som aktiv spelare. Han var även en lirare i badminton och fotboll. Konditionsträning och god kondition var viktigt för honom och tveklöst vanns många matcher på bättre kondition. Rustan var nog lite av en ensamvarg. Han skötte allt själv och det gjorde han bra. Så blev han också vald till "Årets lagledare" säsongen 65/66, men med tanke på 28 Svenska Mästerskap mellan 1949 och 1973 med Rustan som ledare på bänken, borde han ha fått den utmärkelsen fler gånger.
Som namnet "KVINNLIGA IDROTTSKLUBBEN SPORT" antyder var det en förening endast för kvinnor. Det dröjde ända till slutet av 70-talet innan män kunde bli medlemmar i klubben och detta enbart i styrelsearbete. Klubben har historiskt gjort sig känd som en stor ungdomsklubb och den satsningen vill vi fortsätta med även i framtiden. Totalt har Sports tjejer representerat Sverige i ca. 800 landskamper. Juniorverksamheten har ofta varit långt framme, exempelvis avslutades 1900-talet, under år 2005, med en JSM-final, som dock förlorades mot Sävehof. I damallsvenskan ligger klubben på 2:a plats i Sverige genom tiderna.
Vi skall vara ett sunt och bra alternativ för tjejer i alla åldrar som vill utöva sin sport på ett tryggt och säkert sätt i en miljö där alla får möjlighet att utvecklas.