Bli Knattedykare
Vi är en föräldradriven dykarklubb som lär barn i åldrarna 4 år och uppåt vattenvana och att simma och dyka i enlighet med föreningens stadgar.
Utbildningen bedrivs i grupper och barnen flyttas upp i takt med att de utvecklar sina kunskaper och färdigheter. Innan ni anmäler ert barn rekomenderas att ni läser er in på våra grupper och ser vart ert barn passar bäst in kunskapsmässigt.
Grupperna lär ut allt från grunderna i vattenvana till mer avancerade simsätt och fridykning. De olika grupperna i Knattedykarna är: Baddarna, Grodorna, Fiskarna, Hajarna, Delfinerna, Svärdfiskarna och Fridykarna.
Den drivande principen för simskolan är att föräldrarna engagerar sig och hjälper till. Därför ger vi förtur till de barn vars föräldrar t.ex. ställer upp som ledare.
Badregler
Alla pass börjar med samling, och oftast så duschar barnen efter samlingen, det kan dock variera lite beroende på grupp. Under passen så har vi ledare i Knattedyk uppsikt över barnen, men före och efter passen så är det den medföljande vuxnes ansvar.
Ni har fått ett passerkort per barn och ett passerkort per ledare. För barnen så gäller det att en vuxen får följa med in och se på under passet, vill man som vuxen simma under tiden så behöver ni lösa entré. I de fall det behöver följa in fler vuxna per barn så måste ni säga till oss så att vi kan lösa detta. Det är viktigt att ni håller ordning på passerkortet, dessa gäller enbart för ett läsår och bara när Knattedyk har sina grupper.
Vi hyr bara en del av Gottsundabadet (2 banor och lilla bassängen) och det innebär tyvärr att barnen inte får bada i vattenrutschbanan på det passerkort som ni har fått för Knattedyk. Vill ni stanna kvar och göra det så behöver ni lösa entré.
Om man har syskon i olika grupper så går de bra att de badar i bad- och lek-banorna under tiden som de andra syskonen är i sina grupper. De är då föräldrars/vuxens ansvar. Har ni medföljande syskon som inte är med i Knattedyksgrupper så kan de självklart också bada under tiden men måste då lösa entré.
Utrustning
För den minsta gruppen, Baddarna, är det bra om barnen blir bekväma med vattnet ordentligt innan en mask introduceras. Det kan vara en fördel att börja med simglasögon före mask så barnet lär sig att inte andas genom näsan.
Från och med gruppen Grodorna förutsätts att barnet har en egen mask. Det går bra att använda i princip vilken mask som helst så länge den möjliggör att man kan nypa om näsan (en fridykare måste kunna hålla för näsan och tryckutjämna). Tänk på att köpa en mask där glaset är av typen ”tempered glass” som har bättre hållbarhet.
På en mer avancerad nivå finns speciella fridykarmasker som har minimalt med luftutrymme i själva masken.
Utöver mask behövs en snorkel samt fenor. Vissa snorklar har en ventil vid munnen som underlättar utblåsning av vatten vilket kan vara skönt. En snorkel får inte vara för lång då luften då blir stillastående.
För de grupper som tränar på Gottsundabadet finns fenor att låna, men det kan vara skönt att ha egna med utprovad passform. Fenor med neoprensockor som ibland används vid apparatdykning kan ha för mycket lyftkraft och är mindre lämpliga för fridykning.
Historia
Knattedykarna i Uppsala bildades som en sektion i Teachers Diving Team 1976.
1983 ombildades knattedykarna till en egen förening. Knattedyk är medlemmar i SSDF sedan dess.
Efter många år av enbart fridykning i pool har vi tagit upp utomhusdyk och har genomfört flera dykläger. Vi förfogar över utrustning så som våtdräkter, viktbälten mm som våra medlemmar kan låna.