Dela nyhet
Veteranresa 240828
24 sep 2024 0 kommentarer
Veteranresa augusti 2024
I slutet av augusti gjorde KGoIFs Veteranklubb en mycket uppskattad dagsresa.
Resan gick via delar av den skog i Västmanland som brandhärjades för nästan exakt 10 år sedan. Vi påmindes om hur branden startade genom gnistbildning från en skogsmaskin och hur föraren förgäves själv försökte släcka branden, som spred sig oerhört snabbt. Vid lunchtid brann ett område på 30x30 meter och redan samma kväll var det brinnande området 60 hektar! Inte förrän 11 augusti fick man branden under kontroll, mycket tack vare ett väldigt efterlängtat regnväder. Då hade 1 person omkommit i branden, 2300 människor deltagit i släckningsarbetet, liksom 14 helikoptrar och 4 släckningsplan (Bomberdierer) och 1200 människor evakuerats. ! Än idag står husruiner kvar inom det brandhärjade området.
Brandens totala omfattning var ungefär 5x2 mil.
Vad har då hänt sedan branden för 10 år sedan? Ett antal besöksplatser har anordnats. Vi besökte Grävlingsberget, som är huvudbesöksplats med stigar, vindskydd, utsiktstorn och informationstavlor. Här finns nu en 300 meter lång rullstolsramp till utsiktsplatsen. De allra flesta av Veteranerna tog sig fram till utsiktstornet.
Naturen har sedan branden släcktes börjat återta det mycket steniga området: björk, sälg och aspar är de träd som kom först sedan tall. Många arter gynnas av bränder t ex svedjenäva, brandlöpare och rallarros. Svampar, Insekter, hackspettar och andra fåglar har återvänt, liksom rådjur, älgar och kronhjortar.
Under uppehållet på Grävlingsberget avnjöts ”bussfika” i form av kaffe/te och goda ost-och skinksmörgåsar.
Därefter åkte vi vidare till Skultuna Mässingsbruk som är ett av världens äldsta Mässingsbruk, grundat 1607 vid Svartån av kung Karl XI. Kungens syfte med Mässingsbruket var att förbättra landets ekonomi, genom att få avsättning för koppar från Falu koppargruva och därigenom minska importen av mässing och öka landets export. Att bruket hamnade i Skultuna, berodde på tillgången till Svartåns vatten, den goda tillgången på skog för träkolstillverkning och den relativa närheten till Falu Koppargruva.
I Skultuna åt vi raggmunkslunch på bruket, tittade runt och fick möjlighet att handla.
Resans sista besöksmål var Åsby Gård i Hallstahammar, ett mycket trevligt ställe som bjöd på inspiration för trädgårdsintresserade. Här fanns förutom växter även möbler och textilier och vackra inredningsdetaljer. Vi avslutade besöket med gott eftermiddagskaffe och bakelser vid den porlande djungeldammen eller inne i växthuset.
KGoIF gör varje år 2 utflykter/resor. Vi är nästan 100 medlemmar och ser gärna att vi blir fler. Några krav på tidigare idrottsaktiviteter har vi inte, utan vi träffas en gång per månad och lyssnar på något intressant föredrag, fikar och spelar bingo. Medlemsavgiften ör 200 kr/år, men väljer du att bli medlem nu och betalar in medlemsavgiften, ser vi den som en förskottsbetalning för nästa år (2025) och bjuder på resten innevarande år. Månadsträffarna kostar 60 kr, men då ingår som sagt välkomstkaffe, en föreläsning och smörgås med dryck innan vi avslutar träffen. För bingo betalas särskilt, f n 20 kr/bricka.
Intresserad? Hör av dig till Gunnar Bruhn (ordförande) tel 070-3730622, eller Birgitta Björndahl (kassör) tel 076-3495498.
Kommentarer