Krokom Dvärsätts IF, populärt kallad för K/D-55, är en av Jämtlands största fotbollsföreningar. Orten Krokom ligger två mil väster om Östersund, utmed E14, där Indalsälven har sitt utlopp ur Storsjön. Två kilometer längre ned ligger Hissmoforsen. Där byggdes ett kraftverk, ett sågverk och ett pappersbruk. Pappersbruket är numera nedlagt men sågverket stånkar vidare och kraftverket levererar fortfarande ström.
KROKOMS SK Ur pappersbruket steg bygdens stora fotbollskultur. Bruket blev också bärare av idrott av åtskilliga slag. Men det var fotbollen som växte sig störst och brukssamhällen förknippas ofta med fotboll. Bruk och fotboll klingar på samma ackord. Så kom också ortens första idrottsförening att bildas 1923, Krokoms SK. Klubbens idrottare bestod till största delen av arbetare på bruket. De få friidrottare som fanns i bygden tävlade ofta för andra föreningar på grund av ekonomiska själ. En av landets bättre d iskuskastare, "Noje" Wiklund, tävlade för IFK Östersund men hade sitt livsuppehälle på bruket. Så också Klas Löwgren, en av Sveriges snabbaste sprinters i skolåldern. Han tävlade för IF Castor i Östersund.
Olle Håkansson Men det var fotbollen som var den stora sporten i Krokom. Föreningen kan stolt presentera en av landets bättre lirare i Olle Håkansson. Han spelade i Krokoms SK från åren 1943 till 1946 då han gick till IFK Östersund. Året 1950 värvades han till IFK Norrköping. Dessförinnan hade han haft en kort tid i Sandvikens IF. I Norrköping. som var ett av de bättre lagen i Sverige, blev Olle Håkansson svensk mästare i fotboll tre gånger han blev också framröstad av Idrottsbladets läsare som landets bäste högerhalv 1957. Kronan på verket var när han blev uttagen i den svenska VM-truppen i fotboll 1958 då Sverige tog silver efter Brasilien.
DVÄRSÄTTS AIS Ortens andra förening var Dvärsätts AIS. Dvärsätt ligger några kilometer uppströms från Krokom. Där var fotbollen också den populäraste idrotten, men längdåkning på skidor förekom också flitigt, samt backhoppning. Dvärsätt fick också sin landslagsspelare i Egon Lindé. Han spelade i svenska ungdomslandslaget med stor framgång. Dvärsätts AIS stora framgång i fotboll kan tillskrivas år 1949 då de vann Jämtlandsserien hela 5 poäng före Krokoms SK och fick kvala till Div. III mot Ytterhogdal. Eftersom Ytterhogdal vann hemma och Dvärsätts AIS också vann sin hemmamatch så blev det en tredje avgörande på Hofvallen i Östersund där Ytterhogdal segrade och gick upp i Div. III.
KROKOM DVÄRSÄTTS IF Dessa två föreningar gick samman 1955 och bildade Krokom Dvärsätts IF. Därmed var steget taget till rikare och kraftigare fotbollskultur. Föreningen vann första årets Jämtlandsserie med stor marginal och kom att så gott som parkera i fotbollens finrum och nu är K/D IF ett stabilt Div. III-lag. Föreningens största framgång kan tillskrivas året 1983 då de vann Div. III och fick kvala till Div. II mot ett annat brukslag nämligen Degerfors IF. Man förlorade hemma och vann borta. Men det var Degerfors som gick upp på grund av mera mål gjorda på bortaplan. Mötet brukslagen emellan slutade med varsin vinst. Inte så illa. I dag står sig fotbollen i Krokom tackvare mycket kreativa medlemmar och en ihärdig styrelse. Klubben är ägare av många fina fotbollsplaner vilket är glädjande för ortens ungdom och garanterar att fotbollen också har en framtid.
KULTUR Till sist kan det vara på sin plats att berätta att också föreningen har tidvis ägnat sig åt kulturarbete vilket gav klubben Svenska idrottsförbundets Stora Kulturpris 1988. Det var en teater om idrott och alkohol som spelades för utsålda hus i Krokomshallen under trettondagshelgen. Styrelsen, spelare, ledare, pojklag, damlag och medlemmar var med i uppsättningen. Något som starkt bidrog. som så mycket annat, till den fina klubbkänsla som kännetecknar Krokom Dvärsätts IF