Utrustning - Bandy
I Bandykul "krävs" ingen utrustning, hjälm och klubba kan utlånas.
När vi kommer upp en nivå så är halsskydd och hjälm med galler prio ett.
Vi i bandykul byter om i omklädningsrum. Skridskoskydd är då bra att ha så man kan gå från omklädningsrum fram till isen med skridskorna knutna. Vi har några att låna ut.
Det finns en facebook-sida. Där kan man gå med och kanske ärva/köpa begagnat från äldre spelare. Katrineholm Bandy Prylmarknad
Sedan finns det ju begagnatmarknad på blocket, facebook etc. om man letar...
Tips på länk om bandyutrustning:
https://www.laget.se/BollnasBandy/Document/Download/1931037/9943880
Här nedan kommer lite saxad information.
Källa: Västergötlands Bandyförbund / https://www.laget.se/VBKP19/Page/79374
Hjälm
Tre saker att tänka på är; skydd, komfort och passform. Hjälmen ska givetvis vara godkänd. Hjälmen ska också sitta skönt på huvudet och den ska vara anpassad i storlek till ditt huvud. Helgaller och halsskydd är obligatoriskt upp till seniorbandy.
Benskydd
Benskydden måste givetvis passa på längden men också vara stabila i sidled. I annat fall kan de vrida sig och blotta de ställen som benskydden ska skydda. Rätt storlek för dig är när skyddets skål sitter mitt på knäet och när benskydden ger ett bra skydd ända ner till fotleden och längs sidorna.
Armbågsskydd/Halsskydd
Efter hjälmen är kanske armbågsskydden det viktigaste skyddet för de riktigt unga spelarna. När man faller på isen sa får ofta armbågarna ta den största smällen. Liksom för benskydden är storleken viktig. De ska inte vrida sig och glida ner. Halsskydd är obligatorisk utrustning i samtliga serier. Halsskydd skyddar mot skärskador
Handskar - Låt handskarna torka ordentligt mellan ispassen. För att påskynda torkningen och ta bort dålig lukt kan du strö på lite barntalk inuti och utanpå handsken. Om handsken skulle gå sönder kan du klippa till en bit sämskskinn (finns på bensinmackar) och klistra fast den från insidan med kontaktlim. Hål i handsken behöver inte betyda slutet. Du kan också förebygga hål genom att limma på en bit sämskskinn på de ställen där handsken börjar bli skör.
Skridskor
Du skall också köpa skridskor i rätt storlek, även om det kan betyda att du måste byta varje år. För dig som är barn är det bättre att köpa ett par billigare eller t.o.m. begagnade skridskor i rätt storlek, än ett par dyrare som du ska växa i.
Alla moderna skridskor kan också värmas i ugn för en bättre passform. Förvärm ugnen till ca 80*C och låt skridskorna sedan ligga i ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ut dem en och en och snöra på. Sitt stilla och gå inte i dem under ca. 15-20 minuter, snöra upp ordentligt som man alltid skall göra och ta försiktigt ur foten.
När du avslutat matchen eller träningen ska du spola av skridskoskenan med varmt vatten och sedan torka av med en tygtrasa. I annat fall riskerar du att skenan blir angripen av rost.
Även skridskoskydden måste skötas om. Oftast samlas issörja, grus och småsten på insidan av skydden. Rengör du inte skydden finns risk att skenan tar skada. Det är inte ovanligt att en liten sten gör ett hack i skenan.
Viktigt
- Se till att ha rätt storlek på skridskorna.
- Hjälm, ansiktsgaller och halsskydd skall alltid användas.
- Ha alltid rena och hela skridskoskydd - viktigt för slipningen.
- Anpassa klubban efter egen längd.