Historik
Jonstorps IF firade 80 års jubileum 2013 !
Gamla anor
Jonstorps IF Fotbollsklubb är en förening med gamla anor. Det finns en lång tradition av ideellt arbete i föreningen. I en tid när kommunala bidrag till verksamheter urholkas, kommer det ideella arbetet att betyda mer och mer. Vi kommer att få se hur föreningar, undan för undan, får en allt kärvare ekonomi. Sedan 1996 driver vi idrottsplatsen själva med hjälp av ett mindre skötselbidrag från kommunen.
Vi får aktivitetsbidrag för alla våra aktiviteter för ungdomar. Loppmarknaden och Kullamarknaden, är andra viktiga hörnstenar bland våra intäkter. Dessa arrangemang kräver många arbetsinsatser av våra medlemmar.
Jonstorps IF Fotbollsföräldrar är en självstående organisation som avlastar ledarna genom att ansvara för all organisation och administration såsom bemanning av kiosk, fördelning av arbetspass för föräldrar, hantering av lotter etc.
Ungdomsverksamheten
Satsningen på ungdomsverksamhet är föreningens viktigaste uppgift. Den är vår ryggrad, inte bara på det idrottsliga planet, utan det är just här, som morgondagens ledare finns. Alla ungdomar som fostrats i Jonstorps IF:s anda, kommer att föra traditionerna vidare och se till att Jonstorps IF FK bedriver verksamhet långt in i framtiden.
Före bildandet
Innan den nuvarande föreningen bildades hade det funnits fotbollslag i Jonstorp. Man höll till på synnerligen provisoriska planer. Görslövs boställes ägor var ett kärt tillhåll för de fotbollstokiga pojkarna. En obekräftad uppgift säger att föreningen bildades 1908 och att man blev skånska mästare i början av 1900-talet. Även då var klubbens färger blått och vitt.Försök att bilda ny förening gjordes 1931, man valde styrelse och skulle försöka att ordna bollplan till killarna. Man deltog i Ängelholms Pokalserie 1931-32 och 1932-33.
Bildandet av föreningen
Det datum som man räknar som Jonstorp Idrottsförenings födelse är dock den 29 mars 1933. På ett möte i Godtemplarlokalen valde man styrelse och tillsatte andra funktionärsbefattningar, bestämde årsavgifter och beslöt att ordna en idrottsplats.Föreningen hyrde omgående ett område av Axel Berggren för 75 kr per år och valde en kommitté för att iordningställa en fotbollsplan. Då ekonomin var dålig beslöt man att anordna en sommarfest i Bäckaskog. Resultatet blev gott, en nettobehållning på 462 kr och 7 öre. I början hölls sammanträde ungefär varje månad, och någon gång oftare, men vid sammanträde den 21 november 1933 då man bl.a. diskuterade fotbollsplanens läge blev det en livlig ordväxling och yrkande framfördes om föreningens upplösande.
Tydligen var det bara en storm i ett vattenglas, ty redan i februari nästa år hölls nästa styrelsemöte och någon antydning till upplösning av föreningen syntes inte längre till. Sedan dess har föreningen bedrivit verksamhet i framförallt Fotboll och Hockey men under en period var även bandy en levande sektion.