På en tävling får du träna i ny terräng. Klubben brukar samlas vid vår vimpel, bra att ta med en campingstol/pall/filt att sitta på. Starten är ofta placerad en bit ifrån arenan, det är alltid snitslat till starten och dit kan man gå eller värma upp tillsammans. Efter tävlingen fikar vi och pratar om våra vägval. Dusch kan vara i någon skola men ofta är det en uppbyggd dusch utomhus med varmvatten som har transporterats dit med tankbil. Toaletter kan vara av enklare karaktär; toalettvagn/bajamaja eller liknande. I träningsschemat har vi valt ut några tävlingar där vi vill vara många från Istrums SK de sammanfaller till största delen med klubbens poängtävlingar som också finns i en lista på hemsidan. På Eventor kan du hitta fler tävlingar (använd filtreringsfunktionerna för bättre överblick). Länk till Eventor finns i menyraden till vänster.
En tävling kan antingen vara, sprint, medel, lång eller ultralång. Banlängden och banans utformning skiljer sig mellan de olika distanserna. En medeldistans har kortare sträckor mellan kontrollerna och fler riktningsändringar än en långdistans. För yngre ungdomar märks inte skillnaden så mycket.
För att delta i tävlingsklass ska du anmäla dig antigen själv på Eventor eller till någon av ledarna. I åldersklass springer man själv och har en egen starttid. Vill man inte springa i åldersklass eller vill springa i par finns öppna klasser. Öppna klasser har fri starttid. Prata med oss ledare om du funderar på vilken klass som blir bäst eller om du har andra frågor kring tävlingarna. Anmälan görs i regel en vecka innan tävling detta anges på Eventor för varje arrangemang.
Det är många ord och uttryck som dyker upp som kan kännas helt obegripliga när man är ny därför kan en ordlista ibland vara till hjälp - länk till en sådan på Svensk Orienterings hemsida finns här!