Dela nyhet
Ungdomsansvarig om utmärkelsen Årets barn- och ungdomsförening
4 mar 2024 0 kommentarer
Nyligen blev IK Tord utsedd till Årets barn- och ungdomsförening 2023 i Småland av Smålands FF. Ett väldigt positivt besked för klubben. Här ger ungdomsansvarige Gustaf Söderström sin syn på det fortsatta arbetet.
Vad betyder det egentligen att bli utsedd till årets barn- och ungdomsförening i Småland?
- Det är naturligtvis ett kvitto på att vi har lyckats med något. Det Smålands FF lyfter i sin motivering är vår tillväxt både på spelarsidan och ledarsidan samt vår stärkta organisation. Vi har vuxit med 200 spelare på två år. Och någonstans är detta kärnan i fortsatta framgångar, att barn, ungdomar och vuxna vill vara med i IK Tord och att vi har en organisation som skapar förutsättningar för detta, säger Gustaf Söderström, ungdomsansvarig IK Tord.
Men hur stark är organisationen?
- I en förhållandevis liten klubb som IK Tord så är det avgörande att få in människor i klubben som tycker det är roligt att vara med och bidra. Och det har vi lyckats bra med de två senaste åren även om vi har något enstaka lag där det varit tunt på ledarsidan. Vi är väldigt tacksamma för alla som kliver in i ledarroller! Sen har vi fem personer i ungdomskommittén och har nyligen startat en grupp med sex personer som ska planera ”Fotbollsloppis” i april. Sen har vi adderat fyra personer till föreningens marknadsgrupp som ger oss bättre förutsättningar att få in mer pengar. Det är fantastiskt! Sen är det fortfarande skört, men kan vi fortsätta få in personer som vill vara med så minskar vi sårbarheten.
Vilka utmaningar ser du framåt?
- Sett till antalet lag så har vi idag tjejlag upp till 10 år och pojklag upp till 13 år plus ett juniorlag. Målet är att inom några år ha lag i varje ålder för både tjejer och killar. Och det kommer vi att lyckas med i takt med att lagen blir äldre och vi fortsätter vårt arbete. Vi är idag 330 spelare och målet bör vara att komma upp i 500 spelare.
En grundläggande fråga är hur vi bedriver verksamheten utifrån värderingar och allas lika värde, samtidigt som vi strävar efter fotbollsutveckling. Här har vi i vår sjösatt ett projekt som vi kallar ”Utveckla varje barn” som handlar om att få en mer individuell anpassning i träningen, så att alla verkligen kan utvecklas på sin nivå. Det tror vi inte minst är viktigt för de spelare som inte kommit lika långt i sin utveckling inom olika områden.
Vi tittar också på att erbjuda olika ”spår” i föreningen. En del väljer att satsa som spelare, andra kan välja ledaruppdrag eller domaruppdrag. Allt ingår i samma helhet, och här ser vi att vi kan bli mycket bättre framöver. Vi lanserar i vår ett koncept som riktar sig mot vårt nystartade juniorlag med de här tankarna.
Sen pratar vi i styrelse och ungdomskommitté alltmer om att vara EN förening, som inte delas upp för tydligt i ”A-lag” och ”Ungdomslag”. Vi vill hellre se oss som fjorton lag tillsammans. Och här vill jag ge en stor eloge till A-laget med A-lagstränaren Jonte i spetsen som verkligen visar vägen med att bygga föreningen stark över gränserna. De bidrar i en fadderverksamhet som är mycket uppskattad av de yngre. Och i sommar planerar vi att se en match i Fotbolls-EM på storbild tillsammans: barn- och ungdomsspelare, seniorspelare, styrelse, föräldrar. En enkel aktivitet men som vi ändå tror bidrar till att bygga ihop klubben.
Så det finns förbättringspotential även i Årets barn- och ungdomsförening i Småland?
- Så kommer det alltid att vara! Ett viktigt fokus för oss just detta: att hitta det roliga i att förbättra saker, både små och stora. Vi försöker hela tiden underlätta för både ledare, spelare och föräldrar. Det ska vara enkelt att vara med i Tord. Ett exempel på det är att vi har jobbat fram QR-koder kopplade till formulär för den som vill sponsra eller på annat sätt engagera sig i Tord. Inget stort förändringsprojekt – men en liten grej som kan ge effekt. Det ska vara lätt att engagera sig i Tord.
Ett annat exempel är att vi i dagarna har förbättrat informationen till nya spelare och föräldrar i Tord, så att de redan när de anmäler sig ska veta lite mer om hur det fungerar i Tord och vilka förväntningar som finns.
Sen har vi allt det andra som många föreningar kämpar med: att få pengarna att räcka till, träningstider, att få ordning på materialet, att komma ihåg att kommunicera internt…men att få fler och fler bitar på plats ger mycket energi, avslutar Gustaf Söderström.