Historia
Arbetarnas lag Sleipner bildas
Några springpojkar vid Humblas bokhandel beslutade 1903 att starta ett eget fotbollslag. Det första mötet hölls på Gustaf Adolfskolans trappa en vinterdag i februari 1903. Man samlade ihop pengar för att köpa en egen fotboll och tillsatte en kommitté, som skulle föreslå namn och dräkter åt klubben. När bollen var inköpt växte medlemsantalet snabbt, vilket medförde att verksamheten behövde organiseras.
Ett konstituerande möte hölls den 27 april i Hertzmans skräddarverkstad på Hospitalsgatan 25. Vid detta tillfälle beslutade man att klubben skulle heta Idrottsklubben Sleipner. Hänvisningen till Odens åttafotade häst klingade väl i en tid när man vurmade för det fornnordiska och för Sveriges ärorika förflutna. Förebilden fanns i Stockholm.
Klädseln bestämdes till ljusblå tröja och vita byxor med ljusblå revärer. Man började träna på en äng vid Sylten. I juni 1903 var man redo för att spela sin första match och utmanade "Exelsior", som ansågs vara det bästa smålaget. Axel Rydin hade köpt tyg hos Liljegrens på Drottninggatan och hans syster sydde hela utrustningen. Den högtidliga invigningen av klubbdräkten skedde den dagen. Sleipner vann matchen med 2-0.
Framgångarna skulle sedan vänta på sig fram till 1907, då man hade två lag, som tillhörde de bästa i länet.
(Källa:Björn Horgby, Sleipners Jubileumsbok)
Ur Idrottsklubben Sleipners 25-årsbok som utgavs 1928:
Klubbens stiftande
Redan under åren 1901 och 1902, då intresset för idrott och i synnerhet fotboll alltmer började gripa omkring sig, samlades en hel del ungdomar i 14-15-årsåldern för att utöva de olika slagen av idrott. Under dessa övningar och tävlingar voro som vi alla förstå arrangemang och material av en synnerlig primitiv beskaffenhet; likaså var givetvis ej någon bortskämd med tävlingsbanor av bättre beskaffenhet utan som dylika fingo tjänstgöra de öppna platser, som voro tillfinnandes, samt de vägar som gingo förbi dessa.
En synnerligen gouterad plats var den på tiden befintliga Syltängen (Triangeln), vilken fick tjänstgöra som övningsplats för dessa ynglingar. Där hoppades, kastades och "sparkades" boll. Löparbanorna anlades på gamla Lindövägen (som då gick norr om Sylten) där 100 yards och 200 meter voro specialdistanserna. De längre loppen gingo på samma bana med vändpunkt vid Kråkvila loge.
Några ordnade föreningsförhållanden voro en obekant sak, men det fanns något annat - det brinnande intresset och den pojkaktiga glädjen att kunna slå och överträffa varandra. Denna sammanslagning av unga pojkar visade sig redan under dessa två år vara mycket stark och i början av 1903 ansågs att ett mera ordnat klubbväsende vore önskvärt.
Med tanke härpå beslöts att hålla ett allmänt sammanträde, för vilket ändamål lokal söktes, varvid en fader till en av medlemmarna (Jean Hertzman) ställde sin skräddarverkstad till förfogande. Dagen för detta sammanträde bestämdes till den 27 April och därvid upprättades förslag till stadgar och tillsattes en styrelse, varigenom från och med denna dag Idrottsklubben Sleipner var en officiell klubb.
I samband med att IK Sleipner fyllde 120 år den 27 april 2023 sattes en minneskylt upp i hörnet av Hospitalsgatan/Kristinagatan vid Nya Torget, där Hertzmans skräddarverkstad låg. Den fastigheten är idag riven och ersatt av en ny byggnad och där har fastighetsägaren Corem Property Group varit behjälplig att upprätta skylten på den platsen.
IK Sleipners första styrelse :
Edvin Eriksson, ordförande
Axel Rydin, sekreterare
Hugo Mokvist, skattm.
John Lord
Jean Hertzman
Redan under sitt första år ingick klubben som medlem i Svenska Gymnastik- och Idrottsföreningars riksförbund. Under klubbens första år anordnades ett flertal tävlingar för medlemmarna i allmän idrott och likaså spelades en del fotbollsmatcher. I dessa senare blev det för det mesta att bita i det sura äpplet och se sig besegrade, men "mottot" bland medlemmarna var "öva för att lära" och en god sammanhållning fanns inom klubben.
Åren gingo raskt undan och som klubbens första stora år kunna vi notera 1908, vilket år vi för första gången deltogo i tävlingen om svenska mästerskapet, likaså erövrades mästerskapet för Östergötland, det första officiella.
År 1913 på hösten fick klubben den stora glädjen att deltaga i en av Svenska Fotbollförbundets nationella serier.
Men det var ej endast fotboll som under dessa klubbens genombrottsår stod på programmet. Den allmänna idrotten omhuldades på ett omsorgsfullt sätt, och klubbens representanter vid tävlingar hedrade sig ypperligt.
Under flera år arrangerade Sleipners medlemmar "Söderköpingsloppet". Man åkte då tåg till Söderköping och sprang hem. Intresset var stort och Nisse "Målarn" Jonsson var ett år utan respengar. För att klara av resan och kunna delta i loppet sålde han sina gymnastikskor och sprang sedan barfota hela vägen hem...
Där fanns både gnista och vilja!
Bredvid den allmänna idrotten fanns ytterligare en gren som redan då låg klubben varmt om hjärtat och det var skridskosporten.
Omkring 1916 började intresset även att vakna för cykelsporten. Även bandy utövades flitigt under flera års lopp.
1921 utökade klubben sin verksamhet ytterligare med brottning och tyngdlyftning. Under de år, t.o.m. 1925 som dessa kraftsporter utövades inom våra leder fördes klubbens namn fram till ett av de förnämsta inom landet på kraftsportens område.
Trefaldiga olympiska mästaren Ivar Johansson brottades i unga år i IK Sleipner. Sven "Fiskarn" Jonsson skrev i Sleipners Jultidning på 1920-talet: "Av de brottare som utmärkt sig under säsongen är i lättviktsklassen John Olofsson samt i A-klassen Ivar Johansson. Dessa äro för närvarande klubbens bästa män och kommer säkerligen redan denna säsong låta höra talas om sig. Bägge hava de stora förutsättningar att gå upp i den fruktade svenska elitklassen. Den som lever får se..."
IK Sleipners förste Svenska Mästare blev tyngdlyftaren Martin Olovsson som vann lättvikt 1921. Han vann sammanlagt fyra SM-titlar och deltog även vid OS i Antwerpen 1920 (5:a) och OS i Paris 1924 (14:e). Även Gunnar Dahlroth i fjädervikt lade beslag på fyra SM-titlar åt Sleipner. Sammanlagt har Sleipner 11 Svenska Mästerskap i tyngdlyftning.
Av de stora grabbarna var Eric "Kul-Sven" Svensson ett av de starkaste namnen. Förutom Svensk Mästare i tyngdlyftning tre gånger, vann han två DM i tungviktsklassen i brottning. Dessutom gjorde hans enorma krafter honom framgångsrik även i kastgrenar inom friidrotten som kulstötare, diskus- och spjutkastare.
I januari månad 1926 skedde en separering och efter detta blev klubben en specialklubb för endast fotboll och bandy.
Genom åren har IK Sleipner bedrivit verksamhet i många grenar. Allmän idrott, bordtennis, bowling (Göte Andersson världsmästare 1954 i Helsingfors), boxning, bridge, brottning (med bl.a. Ivar Johansson), cykel, dragkamp, handboll, ishockey (sedermera IK Vita Hästen), skridsko (hastighetsåkning och konståkning) samt tyngdlyftning (med 11 st SM-guld). I bandy gick man till kvartsfinal i SM 1927 och förlorade med 0-9 mot IF Vesta samt spelade i Sveriges högsta serie säsongerna 1933, 1936 och 1937.
Numera är man en renodlad fotbollsklubb, även om bowlingen finns kvar som en egen sektion.
Fotboll
1908 deltog IK Sleipner för första gången i tävlingen om svenska mästerskapet i fotboll, likaså erövrades mästerskapet för Östergötland, det första officiella.
Något seriesystem existerade inte förrän 1910 då Östgötaserien påbörjades. År 1913 på hösten fick klubben den stora glädjen att deltaga i en av Svenska Fotbollförbundets nationella serier, Mellansvenska serien.
Inom fotbollen hade IK Sleipner sin storhetstid på 1920- och 1930-talet. Man spelade sin första finalmatch om svenska mästerskapet 1920. För motståndet på Olympiastadion (Stockholms Stadion) svarade Djurgårdens IF. Stockholmarna vann matchen med 1-0 efter straffmål i 30:e minuten av Harry Sundberg.
Året därpå, 1921, var det så dags för finalspel ånyo på Olympiastadion. Denna gång föll laget mot IFK Eskilstuna med 1-2, detta trots att Bertil Kollberg givit Sleipner ledningen med 1-0 i andra halvlek. Eskilstunas mål gjordes i slutminuterna av Gösta Pettersson och Henning Olsson.
IK Sleipner var med redan i den första upplagan av Allsvenskan 1924/25 som hade premiär söndagen den 3 augusti 1924.
I premiäromgången startade huvuddelen av matcherna klockan 13.30, men på Tunavallen i Eskilstuna tjuvstartade IFK Eskilstuna–IK Sleipner redan prick 13:00. Därför kom också det första historiska allsvenska målet där.
Sleipner tog kommandot direkt i matchen inför 700 åskådare. Efter 16 minuters spel kom det välförtjänta ledningsmålet efter en hörna. Evert Blomgren kastade sig raklång fram vid bortre stolpen sedan hemmamålvakten missbedömt hörnan och hade målet öppet. 0-1 och Evert Blomgren tog för evigt plats i svensk fotbolls historieböcker som Allsvenskans förste målskytt någonsin. Fyra minuter senare spädde Tore Keller på med 0-2 och blev således allsvenskans andre målskytt någonsin. Matchen slutade med 3–1-vinst till Sleipner.
IK Sleipner spelade i Allsvenskan 1924/25-1932/33 och 1934/35-1940/41.
På våren 1929 tar IK Sleipner klubbens och Östergötlands första allsvenska medaljer genom att placera sig på fjärde plats och därmed erövra bronsmedaljer. Året efter, 1930, placerar man sig snäppet bättre på tredje plats i tabellen och får lilla silvermedaljer.
På våren 1933 trillar man ur till div 2, men året efter återfår man sin allsvenska status efter serieseger i div 2 Östra och kvalseger mot IK Brage. (läs mer om kvalet >>)
1937 slutar man på andra plats i allsvenskan och får motta stort silver.
Största triumfen - Svenska mästare 1938
Söndagen den 29 maj 1938 spelades sista omgången i Allsvenskan och IK Sleipner mötte AIK på Råsundastadion inför 19 952 åskådare. AIK vann matchen med 3-1 men Sleipner hade redan säkerställt sin allsvenska serieseger i matchen mot Malmö FF omgången innan.
Efter matchen hyllades de Svenska mästarna av Förbundsordförande Elof Ericson, som delade ut guldmedaljerna, samt av Norrköpings borgmästare G A Björkman.
(Källa: IK Sleipners Jubileumsbok 100-år.)
Guldlaget efter sista matchen mot AIK, stående fr.v: Tore Keller, Arne "Monka" Linderholm, Allan "Palta" Johansson, Gustav Wetterström, borgmästare G.A. Björkman, Sven "Fiskarn" Johansson, Hilding Sköld
Sittande fr.v: Kalle Johansson, Harry "Kuba" Andersson, Roland Hjelm, Sölve Lundblad, Curt Hjelm.
Saknas på bilden: Sven Unger som bröt benet i matchen. Bernt Öhrström skadade sig i näst sista matchen och inte heller finns med på bilden.
Vill du läsa utförligare om Sleipners historia, ska du köpa Jubileumsboken IK Sleipner 100 år på kansliet.
I den kan du läsa om klubbens framfart t.o.m. hundraårsjubileet år 2003.