Om föreningen
IFK Tumba bildades 1932. När det var dags för 75-årsdagen 2007 publicerades denna text i Tumbakamratens jubileumstidning:
Sedan 60-årsjubileet har mycket hänt inom IFK Tumba friidrottsklubb. Den stora skillnaden mot tidigare år är att vi lyckats behålla talangerna längre upp i åldrarna och klubben har fått en rad nya landslagsaktiva och även haft internationella framgångar. Klubben har också tagit sitt första SM-guld på seniornivå, genom Michel Tornéus.
Tidiga framgångar
Friidrotten var med från starten när IFK Tumba bildades 1932. I början var det främst som löparförening som klubben utmärkte sig. En separat friidrottssektion bildades 1938 och därefter ökade friidrottsintresset. Bertil Wahlin ledde friidrottsektionen till att bli en av de främsta i Sörmland. När Rödstu Hage stod klar för invigning 1941 och föreningen för första gången kunde tävla och träna på hemmaplan, kom framgångarna. Det första DM-tecknet erövrades i löpning 4x1500m av Helge Johansson, Nils Kjell, Karl-Erik ”Tumba-Kalle” Karlsson och Sture Vidblom. Denna kvartett innehar fortfarande, efter 66 år, klubbrekordet på distansen. Det är också det äldsta klubbrekordet i IFK:s historia.
Nystart och omstart
Friidrottssektionen lades på is 1948. Anledningen var ledarbrist och sjunkande intresse. År 1955 startade Gösta Nilsson, Helge Johansson och Karl-Erik Grahn upp verksamheten på nytt. Samma år genomfördes hela 59 nationella tävlingar på Rödstu Hage, under namnet Tumbaspelen. Ett par år senare blev det än en gång brist på ledare och 1960 upphörde friidrottssektionen återigen. Ett nytt initiativ togs 1968 och verksamheten kom igång med Nils Jansson och Bert-Erik Malmkvist som ledare. Från Tureberg hämtades Bertil Sundvall som kom att spela en betydande ledarroll. Verksamheten har sedan dess varit oavbruten.
Landslagsuppdrag
Många duktiga ungdomar och juniorer har passerat revy under åren. De aktiva som haft landslagsuppdrag på ungdoms- och juniorsidan genom historien är Per-Olof Eriksson (hinder), Peter Östberg (spjut), Patrik Wallin (2000m hinder) och Patrik Ek (höjd). Sedan 60-årsjubileet har Niclas Andersson (400m häck), Sofie Eklund (800m, 1500m, 3000m, terränglöpning), Anna Ställberg (5000m), Anna Wikström (kula, diskus) och Michel Tornéus (110m häck, 400m häck, längd, tresteg, 4x100m) haft landslagsuppdrag. Den sistnämnde har dessutom varit med i landslaget på seniornivå, såväl i Finnkampen som i Europacupen för landslag. Klubben har även fått sin första ledare i landslaget genom Oscar Gidewall.
Behåller talangerna
Klubben har fostrat en mängd duktiga friidrottare som senare framgångsrikt fortsatt sina karriärer i andra klubbar; Jill McCabe, Patrik Wallin, Birger Ohlsson, Peter Oldin och Fotios Makrostergios, bara för att nämna några som tagit mästerskapsmedaljer och har haft landslagsuppdrag på seniornivå. Det har varit ett problem genom åren, att talangerna blivit lockade att söka sig till penningstarka storklubbar. De senaste 10 åren har det dock skett ett trendbrott och klubben har lyckats behålla framgångsrika aktiva längre upp i åldrarna. Detta har gjort att vi på 2000-talet skördat en mängd SM-medaljer och internationella framgångar, även på seniornivå.
Mästerskapsframgångar
Sofie Eklund blev klubbens första SM-medaljör på seniornivå när hon tog ett SM-brons inomhus på 1500m, i Malmö 2002. IFK Tumbas första senior SM-guld på seniornivå togs av Michel Tornéus när han vann längdhoppsfinalen på Heden i Helsingborg 2005, med resultatet 7.81. Niclas Andersson, Anna Ställberg, Niclas Rysjö, Ibou Jobe, Pamela Brown, Malin Sundén, Charlotte Karlsson och Anna Wikström har dessutom bidragit med en mängd SM-medaljer på ungdoms- och juniorsidan de senaste åren. Anna Wikström är föreningens näst bästa friidrottare genom alla tider, i antalet SM-medaljer räknat. Hon är flerfaldig SM-guldmedaljör i både kula och diskus. Tyvärr har ofta hennes prestationer kommit i skymundan av Michel Tornéus, då de deltagit i samma mästerskap.
Internationella framgångar
Föreningen har även haft internationella framgångar. Michel Tornéus tog ett silver på 4x100m på Ungdoms-OS i Paris 2003. Michel kom också fyra på Junior-EM 2005 i Kaunas, Litauen. För övrigt på samma resultat som bronsmedaljören, men med ett sämre andra hopp. Michel var år 2005 statistiktrea bland världens (!) alla juniorer, med resultatet 7.94 (i motvind -0,9). Resultatet är bara en centimeter från det svenska juniorrekordet. På svenska juniorlistan genom alla tider, har IFK Tumba fostrat både tvåan och trean på listan (Peter Oldin hoppade 7.92 som junior). År 2003 tog Anna Ställberg ett silver på Nordiska juniormästerskapen (U23) på 5000m. Dessutom har både Anna Wikström och Sofie Eklund tagit fjärdeplaceringar på NM för juniorer. Sofie har även tagit en lagmedalj i Nordiska mästerskapen i terränglöpning.
Veteranverksamhet
Sedan 1980-talet har klubben haft en omfattande veteranverksamhet. Kärnan i veterangänget har nästan hela tiden varit Rolf Norman, Kristina Carlsson, Björn Oback och Noldis Millers. Veteranerna har också skördat stora framgångar internationellt och Kristina Carlsson kan titulera sig både europamästare och världsmästare. Rolf Norman är fortfarande tränare för många av klubbens veteraner.
Tränare
Rolf Norman, Leif Hildeby och Jonas ”Jocke” Hildeby har dragit ett tungt lass, och gjort ovärderliga insatser när det gäller att träna klubbens äldre aktiva under större delen av 1980-talet och 1990-talet. De senaste 10 åren har den starka tränartraditionen levt vidare genom Oscar Gidewall som själv tränats av ovan nämnda. Oscar har tränat alla klubbens landslagsaktiva på 2000-talet. Bland ungdomstränarna har Björn Oback fostrat många talanger. Många andra tränare och ledare har förstås också bidragit till föreningens utveckling och fostrande av aktiva.
Styrelse och administration
Sedan 1991 har friidrotten varit en självständig klubb i IFK. Mellan åren 1988-2002 (!) var Rolf Norman ordförande i friidrottsklubben. Han efterträddes av Roger Karlsson 2003, som alltjämt håller i ordförandeklubban. Roger är även förbundsstarter och var starter under EM i Göteborg 2006. Mikael Magnusson har varit styrelsemedlem i över 10 år hittills och har dessutom gjort ett enormt arbete med föreningens statistik, vid olika arrangemang, samt som tränare sedan han kom till föreningen 1995. På det administrativa planet har Margareta Eriksson, genom alla år, betytt mycket för föreningen, hon har varit delaktig i verksamheten oavbrutet sedan nystarten 1968, en helt fantastisk insats!
Arrangemang
Tumbaloppet gick tyvärr i graven år 2002. Det var svårt att rekrytera nya eldsjälar som kunde driva arrangemanget vidare. Föreningen har dock sedan många år varit arrangör för Veteran-DM både inomhus och utomhus. År 2000 stod även IFK Tumba som arrangör för Veteran-SM inomhus i Sätrahallen. Föreningen har också arrangerat Happy Mil, en löpartävling för barn och ungdomar under de senaste två (?) åren.
Rödstu hage
När IFK Tumba fyllde 50 år, 1982, avslutade Bert-Erik Malmkvist sin text i Jubileumstidningen med orden; ”Under senare år har friidrotten utvidgats till ”året-runt-verksamhet”, där stora krav ställs på fullgoda inomhushallar och allvädersbanor för utomhustävlingar. För att vi ska behålla vår standard, måste även vi ha god tillgång till detta”. Även i Jubileumstidningen när IFK fyllde 60 år nämndes att allvädersbanor på Rödstu Hage stod högt på önskelistan. Tyvärr får vi återigen upprepa denna vädjan, då Botkyrka kommun ännu inte kunnat uppfylla denna önskan. Framgångar har kommit ändå, mycket tack vare inomhushallar och allvädersbanor i närliggande kommuner. På vår hemmaplan sedan 1941, Rödstu Hage, är underlaget fortfarande kolstybb, ett underlag som alltså var hopplöst omodernt redan för 30 år sedan. Rödstu Hage är dock fortfarande en utmärkt plats för friidrottsträning, skyddat för vind i en underbar lugn och harmonisk miljö. Föreningen bedriver därför så mycket som möjligt av verksamheten på Rödstu Hage. Sedan ett par år tillbaka har föreningen även sin klubblokal placerad där.
Framtidsutsikter
Inomhushallar och allvädersbanor är viktiga förutsättningar för utveckling, men framgångarna har framförallt kommit tack vare alla ideellt arbetande ledare, tränare och administratörer. Trots att verksamheten genom åren varit helt oavlönad har IFK Tumba haft enormt kompetenta och engagerade ledare i föreningen. För att behålla en hög idrottslig nivå på verksamheten i framtiden, måste föreningen lyckas med att möta ökade krav på professionalism, kombinerad med en hög dos av traditionella ideella insatser. Dessutom måste vi skaffa fler betydande inkomstkällor, kanske i form av nystartande av ett motionslopp eller annat tävlingsarrangemang. Världsstjärnor som Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Christian Olsson och Susanna Kallur har bidragit till ett allt ökade intresse för friidrott. I likhet med de flesta andra friidrottsklubbar i landet, har även IFK Tumba tvingats införa kölistor för barn och ungdomar. Vår begränsning ligger främst under inomhussäsongen då vi har ont om träningsmöjligheter. Utmaningarna för framtiden är stora, men med ett bra stöd från Botkyrka kommun är förutsättningarna mycket goda att friidrottsklubben även i framtiden kan erbjuda verksamhet för alla åldrar och på alla nivåer. I vår klubb behöver ingen sitta på avbytarbänken!
Av: Oscar Gidewall
Fotnot: Texten är baserad på tidigare artiklar av Bert-Erik Malmkvist och Leif Hildeby i Jubileumstidningarna 1982 respektive 1992.