IFK Skövde Fotboll erbjuder alla sina ledare gratis utbildning för att förbättra kunskaperna kring barns utveckling, ledarskap, teknik, träningslära, målvaktsspel och spelförståelse.
IFK Skövde Fotboll tror att genom utbildade ledare så får vi en bättre fotbollskultur.
Mer kunskap ger mer glädje till att lära ut och lära in nya saker.
Avspark är den obligatoriska starten på all tränarutbildning.
Efter Avsparken fortsätter du med Bas 1 oberoende om du ska träna ungdomar eller seniorer.
Kursen vänder sig alltså till alla som ska bli tränare och ledare inom fotbollen.
Bas 1 innehåller 4 olika delkurser som är inriktade enligt följande:
Ledarskap
Har inriktning på barn- och ungdomsfotboll. Att leda lärande, planering och instruktion, praktisk instruktion, att leda grupper
Behörighetskrav: Genomgången Avspark, tidigare Grundkurs, Ungdomstränarkurs 1
Tränarpraktik fordras ej, men senare examination för B- diplom förutsätter minst två års tränarerfarenhet.
Spelförståelse
Man brukar säga att de bästa spelarna vet vad de ska göra med bollen innan de har fått den. Lika viktigtär det att veta hur man kan hjälpa den som har bollen då man är medspelare utan boll. Det handlar om att ha skaffat sig bilder av hur man ska agera i olika situationer. Det är detta som kalls spelförståelse. Spelförståelse skaffar man sig genom att se och spela mycket fotboll. Att värdera olika moment är en kombination av egen erfarenhet och inlärning. När man pratar om inlärning i framförallt unga år är det viktigt att spelarna stimuleras till att lära sig förstå hur man kan agera i olika situationer och därigenom öka sin spelförståelse.
I Spelförståelse 1 behandlas
- Bollhållarens och "närmaste" medspelarens alternativ
- Spelförståelse och speluppfattning
- Att vara spelbar
- Spelavstånd
Behörighetskrav: Genomgången BAS 1 - Ledarskap. Tränarpraktik fordras ej, men senare examination för B- diplom förutsätter minst två års tränarerfarenhet.
Teknik
Fotbollsteknik - förmågan att kunna behärska bollen med olika kroppsdelar - utgör en viktig grund för en fotbollsspelare. En bra teknik är dock inte ett självändamål. Målet för en fotbollsspelare bör vara att kunna omsätta och använda sin teknik i spel, så kallad funktionell teknik. Att lära sig fotbollsteknik innefattar två faser - en inlärnings- och en förbättringsfas - och båda kräver många upprepningar. Syftet med att träna tekniska moment många gånger är att de senare ska kunna användas automatiskt och spontant i spelet. Skickliga spelare kan i varje spelsituation tolka varför, var och när respektive teknikmoment ska användas. Det är lättast att lära sig tekniska moment i unga åldrar. Därför ska individuell teknik ges stort utrymme i ungdomsträning.
I Teknik 1 behandlas
- Teknikträning
- Teknik och spelförståelse
- Teknikinstruktion
- Teknikmomenten drivning, fint, dribbling och passning
Behörighetskrav: Genomgången BAS 1 - Spelförståelse. Inget praktikkrav mellan delkurserna på basnivån. Däremot fordras två års sammanlagd tränarpraktik innan man får gå Diplomkursen för basnivån.
Träningslära/målvaktsspel
Barn och ungdomsinriktad. Grunder i fysisk aktivitet, koordinationsträning och motorisk kontroll. Riktlinjer för en allsidig fysisk träning.
Målvaktsträning för de yngsta. Målvaktsspelets teknikmoment, praktisk instruktion, målvaktens anfalls- och försvarsuppgifter.
Behörighetskrav: Genomgången BAS 1 - Spelförståelse. Inget praktikkrav mellan delkurserna på basnivån. Däremot fordras två års sammanlagd tränarpraktik innan man får gå Diplomkursen för basnivån.
Bas 2 följer samma indelning men pågår under en längre tid och fördjupar sig mer i varje område.