När man börjar i skridskoskolan kan man ha vilka skridskor man vill, men om man köper nya inför skridskoskolestarten rekommenderar vi alltid ett par konståkningsskridskor. Man brukar skilja på konståkningskridskor (med taggar), platsskridskor och hockeyskridskor, se nedan. De konståkningsskridskor som finns att köpa i olika sportbutiker funkar utmärkt de första åren.
Taggarna är en förutsättning för att kunna hoppa och snurra och när man går vidare från att öva skridskoteknik till att även träna på konståkningsmoment är detta därför en förutsättning för att barnet ska kunna utvecklas. Det är även viktigt att vristen stöds av en stadig känga, så att barnet kan åka utan att fötterna pronerar. Genom att par riktiga, stabila skridskor lär sig barnet behärska olika moment fortare.
År 2 (eller absolut senast år 3) rekommenderar vi att man väljer en konståkningsskridsko från ett konståkningsmärke från Edea, Risport, Jackson, Graf eller Wifa. Dessa kan köpas begagnat eller i nytt skick av återförsäljare i Sverige, se nedan. Kontakta tränare om ni har frågor.
- Klubben har en köp- och säljdag en gång varje höst
- I Facebookgruppen Konståkning Köp & Sälj Värmland kan man hitta begagnade skridskor
- Tinas Konståkningsshop i Örebro har webbshop men man kan även prova skridskor i butiken
- MP Skating i Stenungsund har webbshop men man kan även prova skridskor i butiken
Skridskovård
- Hårda skenskydd bör alltid sitta på skridskorna när man går till och från isen. Se bild nedan, finns att beställa i olika konståkningsshoppar.
- Innan du lägger skridskorna i väskan, torka skenan torr med en handduk som du har i väskan.
- Skaffa gärna mjuka skenskydd att ha på när skridskorna är i väskan. Sätt inte på de hårda skydden igen då de är blöta och skenan då kan rosta.
- Ha inte skridskorna i en stängd väska mellan träningspassen då de kan vara fuktiga.
- Kontrollera då och då att skruvar inte sitter löst under foten.
- Välslipade skridskor är viktigt, läs mer om slipning här.
- Att tänka på vid snörning av skridskor är att knyta lösare längst fram så att det inte blir för trångt för tårna. Mitt på ska den vara mer åtdragen så att hälen ligger mot kängan och sedan en något lösa knytning högst upp. Man bör snöra ovanför hakarna och sedan ner under hakarna.
- När man byter skridskor behöver de åkas in, och det är det inte ovanligt att man får skav eller kramp under de första veckorna. Detta går i de flesta fall över.
- Alla åkare ska alltid informera sin tränare om de har bytt skridskor. Om man köper känga och skena var för sig behöver tränare kolla så att skenorna är rätt monterade.